Til hovedinnhold

Norge med på internasjonal avtale om klimaet og rommet

Norsk Romsenter skrev under avtalen med den franske romorganisasjonen CNES på rom- og klimakonferansen GLOC 2023 i Oslo.

hristian Hauglie-Hanssen (til høyre), administrerende direktør ved Norsk Romsenter, underskrev avtalen Space for Climate Observatory sammen med Lionel Suchet, administrerende direktør ved den franske romorganisasjonen CNES.

Foto: NRS / A. Rocha

Space for Climate Observatory er en internasjonal avtale for å styrke samarbeidet om å takle klimaendringene og tilby løsninger fra rommet til lokale beslutningstakere på steder som er spesielt berørt av klimaendringer.

Avtalen ble satt i gang av den franske romorganisasjonen CNES i 2019, og i dag er 38 organisasjoner over hele verden med på avtalen. Disse omfatter blant annet romorganisasjonene i 24 land, FNs Miljøprogram (UNEP), FNs Utviklingsprogram (UNDP) og FNs Kontor for romsaker (UNOOSA).

Norge er det 38. medlemmet av Space for Climate Observatory, og signeringen styrker utviklingen og utvidelsen av avtalen.

Skal bli et verktøy for tåleevne

Space for Climate Observatory ble underskrevet av Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør ved Norsk Romsenter, tirsdag 23. mai 2023.

Til stede på signeringen var Lionel Suchet - administrerende direktør ved CNES, Laurence Monnoyer-Smith - direktør for Kontoret for bærekraftig utvikling ved CNES, Frédéric Bretar – direktør for Space for Climate Observatory ved CNES, og Ole Morten Olsen - direktør for næringsutvikling og innovasjon ved Norsk Romsenter.

– Norge, representert ved Norsk Romsenter, støtter Space for Climate Observatory. Vi er glade for å bli en del av avtalen og være vertskap for det 11. møtet til styringskomiteen dens, sa Christian Hauglie-Hanssen.

– Vi ser frem til å jobbe sammen med våre internasjonale samarbeidspartnere, inkludert CNES, og bidra til samarbeidet mellom de ulike romorganisasjonene og andre organisasjoner som fokuserer på de praktiske utfordringene rundt klimaendringene og hvordan effekten av dem kan reduseres, sa Hauglie-Hanssen videre.

Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør ved Norsk Romsenter, under signering av avtalen Space for Climate Observatory under rom- og klimakonferansen GLOC 2023 i Oslo.

Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør ved Norsk Romsenter, under signering av avtalen Space for Climate Observatory under rom- og klimakonferansen GLOC 2023 i Oslo.

Foto: NRS / A. Rocha

– I rommet får vi et unikt utsyn til planeten vår. Satellitteknologi gjør det mulig å måle flere av FNs essensielle klimavariabler med stor nøyaktighet, slik at vi kan forstå og tilpasse oss klimaendringene, sa Lionel Suchet under signeringen.

– Ved å utvikle avanserte metoder og omfatte flere forskjellige datakilder for å kunne se for oss ulike scenarier, tar Space for Climate Observatory sikte på å bli et betydelig verktøy for beslutninger, forberedelser, tilpasninger og tåleevne for effekten av klimaendringer på lokalt plan, sa Suchet.

På den første konferansen om rom og klima

Avtalen ble underskrevet på Global Space Conference on Climate Change (GLOC 2023) som ble holdt i Oslo fra 23. til 25. mai 2023.

Det var den første internasjonale konferansen om rommet og klimaet. Her møtte romindustrien beslutningstakere, ledere og organisasjoner for å undersøke hva romsektoren kan hjelpe til med for å redusere effekten av klimaendringene.

En del av regjeringens utviklingshjelp

Satellittdata over klimaet er en del av den norske regjeringens fem kjerneområder for utviklingshjelp, sammen med utdanning, helsehjelp, økonomisk utvikling, klima og fornybar energi, og humanitær hjelp.

Norsk Romsenter gir råd til Klima- og miljødepartementet og Direktoratet for utviklingssamarbeid (NORAD) innen saker som har med verdensrommet å gjøre.

I september 2020 underskrev Norge en avtale til en verdi av 400 millioner kroner om å kjøpe høyoppløselige satellittbilder til utviklingsland, slik at de kan overvåke regnskogen og aktivitetene der.

Skogbruk i regnskog

Skogbruk i regnskogen.

Foto: CIFOR

Denne avtalen, Norway International Climate and Forest Initiative (NICFI), ble igangsatt av den norske regjeringen og administreres av Klima- og miljødepartementet i samarbeid med NORAD. Firmaene Kongsberg Satellite Services (KSAT), Airbus og Planet er også med på avtalen.

NICFI har som mål å beskytte tropisk regnskog over hele verden, og også andre former for skog.