Til hovedinnhold

18 nordmenn videre i astronautopptaket

15 menn og tre kvinner er ett skritt lenger på veien til å bli astronaut.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
20. februar 2024
Den franske astronauten Thomas Pesquet ombord på romstasjonen.
Den franske astronauten Thomas Pesquet ombord på romstasjonen.Foto: NASA/ESA

I mars 2021 inviterte den europeiske romorganisasjonen ESA innbyggerne i sine 22 medlemsland, deriblant Norge, til å søke på jobben som ny astronaut.

ESA fikk inn totalt 22 523 gyldige søknader. Av disse var 5419 søknader fra kvinner, eller 24 prosent.

Fra Norge kom det inn 313 gyldige søknader, nesten 18 prosent av disse var fra kvinner.

Totalt mottok ESA flest søknader fra Frankrike (7087), Tyskland (3695) og Storbritannia (2000). Også fra Italia og Spania var det mange som kunne tenke seg å bli astronaut.

Sett i forhold til folketallet var Norge det femte landet som sendte inn flest søknader. Har var det Frankrike, Luxembourg, Belgia, Sveits og Norge som var på topp.

ESA ønsket også søknader til stillingen som parastronaut, det vil si astronaut med visse fysiske begrensinger. Hit kom det 257 søknader totalt, 60 fra kvinner.

Mer enn 1300 går søkere videre

Nå har ESA valgt ut de kandidatene som går videre til fase to i opptaket. Dette gjelder 1361 søkere, 831 menn og 530 kvinner, eller 61 prosent menn og 39 prosent kvinner.

Hvert av ESAs medlemsland har minst tre søkere som har gått videre til fase to. Denne fasen avsluttes den 31. mars 2022.

Antall gyldige astronautsøknader fra både menn og kvinner, og antall søkere som går videre til fase to av opptaket per medlemsland.

Antall gyldige astronautsøknader fra både menn og kvinner, og antall søkere som går videre til fase to av opptaket per medlemsland.

Grafikk: ESA

For stillingen som parastronaut har 27 søkere gått videre til fase to. Alle søkerne til andre fase har eller blir invitert til en hel dag med testing ved et av ESAs sentre rundt om i Europa.

-Blant de 1361 søkerne fra hele Europa som har gått videre til fase to, er det 18 nordmenn, 15 menn og tre kvinner, sier Arvid Bertheau Johannessen, fagsjef innen bemannet romfart og utforsking ved Norsk Romsenter.

Fem prosent til fase to

- Det betyr at cirka fem prosent av de norske søkerne gikk videre til andre runde. Dette er på nivå med de fleste av ESAs medlemsland, sier Johannessen.

Parallelt med avslutningen av fase to er ESA allerede i gang med å invitere kandidatene som går videre til fase tre. ESA forventer at cirka 400 kandidater går videre til denne fasen. Romorganisasjonen har ennå ikke publisert noen informasjon om disse.

- Disse vil bli invitert til ytterligere testing ved ESAs Astronautsenter i Køln i Tyskland. Denne fasen avsluttes 31. mai, sier Johannessen.

ESAs italienske astronaut Samantha Christoforetti under trening i kjempebassenget til NASA.

ESAs italienske astronaut Samantha Christoforetti under trening i kjempebassenget til NASA.

Foto: NASA/ESA

Etter dette gjenstår det flere runder med testing og utvalg, og til sĺutt individuelle intervjuer.

ESA planlegger å presentere de fire til seks utvalgte kandidatene i oktober eller november dette året. De vil så begynne på grunnutdannelsen for astronauter, som foregår både hos ESA og andre romorganisasjoner over hele verden.

Både fast ansatte og reserver

- De fire til seks astronautene vil bli ansatt av ESA på full tid. Men ESA skal også velge ut et antall astronauter til et reservekorps, sier Johannessen.

Disse vil ikke være fast ansatt ved ESA, men gjennomgå nødvendig trening og kan engasjeres til spesifikke prosjekter, for eksempel fordi de har spesialkompetanse som prosjektet trenger.

Den italienske ESA-astronauten Luca Parmitano på romvandring.

Den italienske ESA-astronauten Luca Parmitano på romvandring.

Foto: ESA

- Jeg synes det er flott å se at såpass mange norske søkere er med videre. Dette blir utrolig spennende fremover, sier Johannessen.

Mange andre jobbmuligheter hos ESA

Har du ikke gått videre i astronautopptaket, er det likevel mange andre muligheter for jobb hos ESA.

I de kommende årene vil romorganisasjonen trenge enda flere fagfolk, og ESA ønsker seg flere norske ansatte.

Andreas Mogensen har landet på jorda.

Andreas Mogensen har landet på jorda.

Foto: ESA

ESA lyser ut ledige stillinger her.

ESA har også mange muligheter for master- og doktorgradstudenter og nyutdannete. Les mer om dem her.

Kontakt

Arvid Bertheau Johannessen – Fagsjef, bemannet romfart og utforskning – Norsk Romsenter – 950 38 958