Til hovedinnhold

Alt klart for AOS-satellittene

Både Kongsberg og EIDEL har nå skrevet kontrakter med ESA og arbeidet med å bygge de to neste norske maritime overvåkingssatellittene kan begynne.

Skrevet av
Christer Aasen
Oppdatert
12. november 2024
Tegning av en AOS-satellitt
Tegning av en AOS-satellittEIDEL

Arctic Ocean Surveillance (AOS) er et norsk initiativ som skal utvikle, bygge og operere to satellitter for overvåkning av norske havområder 

AOS ble initiert av Norsk Romsenter og er en del av ASP-programmet der Kystverket, Forsvaret, Forsvarets forskningsinstitutt og Norsk Romsenter samarbeider om utvikling av nasjonale kapasiteter innen satellittbasert, maritim overvåking. 

Begge satellittene skal utvikles med støtte fra den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs teknologiprogram GSTP.

Panelet på Spaceport 2024 diskuterte AOS

På Spaceport Norway-konferansen i Oslo 11.–12. november ledet Norsk Romsenter et panel med ESA og de industrielle deltakerne i Arctic Ocean Surveillance-programmet.

Foto: Norsk Romsenter

Eidsvoll-bedriften EIDEL skrev kontrakt med ESA allerede i juni i år. Selskapet er hovedkontraktør og står ansvarlig for utviklingen av satellitten kalt AOS-D (AOS-Demo). Dette er en satellitt som skal demonstrere og teste en nyutviklet og uprøvd nyttelast for maritim overvåking, levert av Space Norway gjennom en kontrakt med Norsk Romsenter.

Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) skrev under kontrakten med ESA første november. KDA er hovedkontraktør for satellitten som kalles AOS-P (AOS-Precursor). Dette er den første operative satellitten i det som planlegges å bli et mye større system av systemer, bestående blant annet av flere satellitter med samme nyttelast som AOS-P.  Nyttelasten er NRD (Navigasjons Radar Detektor), som er den samme som på den norske satellitten NorSat-3.

-Den overordnede ledelsen av AOS-programmet er gitt av Nærings- og fiskeridepartementet til Norsk Romsenter. Ambisjonen er at AOS skal etablere og utvikle et nasjonalt satellittbasert system for havovervåkning og bidra til utviklingen av en verdikjede for små satellitter i Norge, forteller Frank Udnæs, avdelingsdirektør for Avdeling for analyse og nasjonale aktiviteter ved Norsk Romsenter. 

-Dette vil være første gang norsk romindustri integrerer en satellitt i Norge og tar på seg rollen som hovedleverandør for å designe, integrere, skyte opp og operere satellitter i Norge, sier han.

Intensjonen er at de to satellittene skal skytes opp fra Andøya og opereres av Kongsberg Satellite Services.