Til hovedinnhold

Areal som en tennisbane, men tynnere enn et hår

Romteleskopet James Webb har nå strukket ut solskjoldet på vei ut i solsystemet.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
21. februar 2024
Romteleskopet James Webb.
Romteleskopet James Webb.Illustrasjon: NASA

Det nye romteleskopet James Webb ble skutt opp 25. desember 2021. Det skjedde med en Ariane-5 bærerakett fra den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guyana. 

Norsk industri har levert kritisk teknologi til bæreraketten og oppskytingen. 

James Webb skal se lenger ut i rommet enn noe annet romteleskop har gjort tidligere og gi ny kunnskap om blant annet universets tidligeste periode, utviklingen av de første stjernene og galaksene, men også undersøke planeter som likner på jorda, og himmellegemene i vårt eget solsystem.

Til det trenger det nye romteleskopet å holde ekstremt lav temperatur. Det gjøres ved hjelp av fem lag med solskjold som hver har et areal på størrelse med en tennisbane, men er tynnere enn et menneskehår.

 

Det øverste laget, som vil vende mot sola og bli varmest, er 0,05 millimeter tykt. De fire lagene under er bare halvparten så tykke.

Hvordan foldes noe sånt ut i rommet? Med grundig planlegging og ekstrem forsiktighet for ikke å rive det spesialutviklete materialet, og så spenne det stramt uten at de fem lagene klistrer seg fast til hverandre.

Fra 110 til -223 grader Celsius

Strammingen av de tre øverste solskjoldene ble gjort 4. januar 2022. Hele prosessen tok rundt fem og en halv time. De to nederste lagene skal etter planen bli spent ut dagen etter.

- Strammingen av solskjoldene var noe av det vanskeligste å simulere på jorda, så vi er svært glade for at alt gikk bra i dag, sier James Cooper, lederen for arbeidet med romteleskopets solskjold ved NASA.

 

Når solskjoldet er helt foldet ut og strammet vil det øverste laget komme opp i temperatur på 110 grader Celsius i sola. Likevel vil de fem lagene kunne holde instrumentene til romteleskopet på iskalde minus 223 grader Celsius.

1,5 millioner kilometer ute i rommet

James Webb er nå på vei til Lagrange-punkt 2 hvor romteleskopet skal jobbe, cirka 1,5 millioner kilometer borte fra jorda.

Her er tyngdekraften mellom sola, jorda og månen i likevekt slik at romteleskopet ikke blir dratt mot noen av dem.

Det nye romteleskopet er et samarbeid mellom NASA, den europeiske romorganisasjonen ESA og den canadiske romorganisasjonen CSA.