Til hovedinnhold

Nye norske satellitter skal gi internettbredbånd til Arktis

To norske satellitter skytes snart opp av SpaceX og skal styres fra Tromsø.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
6. august 2024
Arctic Satellite Broadband Mission er to norskutviklete satellitter som skal gi internettbredbånd til Arktis.
Arctic Satellite Broadband Mission er to norskutviklete satellitter som skal gi internettbredbånd til Arktis.Illustrasjon: Northrop Grumman

De to satellittene i Arctic Satellite Broadband Mission (ASBM) skytes opp av SpaceX med en Falcon 9 bærerakett fra California. Etter planen skal det skje tidlig på morgenen den 12. august 2024, norsk tid.

Space Norway vil strømme oppskytingen fra et eget evenement, og vil legge ut detaljer om dette på SpaceNorway.no.

- ASBM er resultatet av langsiktig og målrettet innsats fra Space Norway, sammen med det norske Forsvaret. At de har fått dette til, i samarbeid med US Space Force og Viasat, blir virkelig lagt merke til internasjonalt, sier Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør ved Norsk Romsenter.

- Norge går i bresjen for viktig bredbåndskapasitet over satellitt i Arktis, noe som vil styrke både nasjonal sikkerhet og egenevne, militær operativ kapasitet, og bilateralt samarbeid.

- Det er også flott at det norske selskapet IDEAS bidrar med spissteknologi for måling av stråling i den spesielle banen til ASBM satellittene. Jeg ser frem til å delta på oppskytingen, og gratulerer Space Norway på vegne av Norsk Romsenter, sier Hauglie-Hanssen videre.

Det største satellittprogrammet i Norge

ASBM skal gi kontinuerlig bredbåndsdekning nord for 65. breddegrad. For å gjøre dette, skal de to satellittene gå i høy-elliptisk polar bane over jorda. 

- Dette er første gang en slik bane brukes, og de to satellittene er spesialtilpasset for å kunne gå i denne banen, sier Kjell-Ove Orderud Skare, leder for ASBM-programmet ved Space Norway.

Det er Space Norway som har utviklet og skal operere de to ASBM-satellittene. Disse måler 3x3x4 meter, veier cirka 3,5 tonn hver, og er bygget av Northrop Grumman i USA.

ASBM skal styres fra et nytt kontrollrom hos Kongsberg Satellite Services (KSAT) i Tromsø, og administreres av Space Norway på Skøyen i Oslo.

- Med en investeringsramme på cirka 450 millioner amerikanske dollar er ASBM det største satellittprogrammet som hittil er gjennomført i Norge, sier Orderud Skare.

Oddveig Tretterud, Space Project Director i Space Norway Heosat AS, foran ASBM.

Oddveig Tretterud, Space Project Director i Space Norway Heosat AS, foran ASBM under bygging i USA.

Foto: Northrop Grumman

Internettbredbånd og forskning på romvær

Begge ASBM-satellittene har en kommunikasjonsnyttelast for det norske forsvaret, en nyttelast for det amerikanske forsvaret, og en kommunikasjonsnyttelast for Viasat, en av verdens største leverandører av internettbredbånd.

I tillegg har en av satellittene i ASBM en strålingsmonitor som er bygget av det norske selskapet IDEAS, i samarbeid med den europeiske romorganisasjonen ESA. Utviklingen av denne strålingsmonitoren er også støttet av Norsk Romsenter.

Nyttelasten fra IDEAS skal undersøke strålingsmiljøet i satellittenes bane, fordi det ikke har blitt gjort i en slik bane før.

Dette vil bidra med viktig informasjon om strålingsbeltene og romværet rundt jorda. Det skal også brukes for utviklingen av neste generasjon satellitter i Galileo, det europeiske satellittnavigasjonssystemet. 

- Derfor er EU-kommisjonen også en av våre kunder i ASBM-samarbeidet, sier Orderud Skare.

Slik vil det nye internettbredbåndet bli brukt

- Internettbredbåndet fra ASBM vil gjøre at skip i Arktis, både fra det norske og det amerikanske forsvaret, Kystvakten, Sysselmesteren på Svalbard, forskningsskip, kommersielle seilinger som ekspedisjons-cruise, og andre, vil kunne kommunisere med omverdenen og hverandre på en helt annen måte enn før, sier Orderud Skare. 

Ikke minst gjelder det søk og redning, som med internettbredbånd vil kunne koordineres og kommuniseres både med hovedredningssentralen og skip som er til stede i det aktuelle området, raskere og mer effektivt enn tidligere.

Den største kommersielle partneren i ASBM-samarbeidet er Viasat, en av verdens største satellittoperatører. De skal bruke ASBM for å levere internettbredbånd til både skip og flygninger over Arktis. 

- Det er nok slik folk flest, som vanligvis ikke oppholder seg i Arktis, vil oppleve internettbredbåndet fra ASBM. Først og fremst som internett-tilgang ombord i fartøy som seiler langt mot nord, og på interkontinentale flygninger til og fra USA eller Øst-Asia, sier Orderud Skare.

Dette er et viktig kommersielt marked for Viasat, som blant annet har SAS som kunde.

Falcon 9-bærerakett fra SpaceX.

Slik ser det ut når en Falcon 9-bærerakett fra SpaceX suser opp til rommet.

Foto: SpaceX.

En komplisert satellittoperasjon

Byggingen av de to satellittene i ASBM begynte formelt i 2019, og har vært gjennomført med cirka 20 personer hos Space Norway. Bakkesegmentet for ASBM omfatter nye antenner som er bygget av KSAT på Bardufoss og i Tromsø. 

Hos KSAT i Tromsø er det også bygget et eget kontrollsenter for å styre de to ASBM-satellittene.

- Det er Space Norway som er satellittoperatør for ASBM. Vi samarbeider tett med KSAT i det nye kontrollrommet, sier Orderud Skare.

Her skal cirka 15 personer jobbe med å fly de to satellittene i den unike høyelliptiske banen.

- Dette er en avansert satellittoperasjon hvor vi flyr i en bane der satellittene hele tiden er i bevegelse i forhold til jorda, sier Orderud Skare. 

Håper at mange vil bli med på oppskytingen

- Vi har hatt et fantastisk godt samarbeid med alle kundene og leverandørene i ASBM-programmet, ikke minst det norske og det amerikanske forsvaret, sier Orderud Skare.

- Nå gleder vi oss til at satellittene skal skytes opp og håper at så mange som mulig vil være med og se oppskytingen sammen med oss på nettet.

I tillegg skal hundre av kundene og leverandørene i ASBM-samarbeidet overvære oppskytingen hos SpaceX i USA.

Etter oppskytingen skal ASBM-satellittene gjennom testing og innkjøring i cirka tre måneder, før internettbredbåndet er klar til bruk i Arktis. 

- Det blir både en spennende og krevende tid, som vi ser frem til, avslutter Orderud Skare.

Space Norway forvalter og videreutvikler strategisk og sikkerhetskritisk rominfrastruktur som dekker viktige norske samfunnsbehov. Space Norway er eid av Nærings- og fiskeridepartementet.

Kontakt

Kjell-Ove Orderud Skare – Programdirektør, ASBM – Space Norway – kjell-ove-orderud.skare@spacenorway.no

Marianne Moen – Kommunikasjonssjef – Norsk Romsenter – marianne.moen@spaceagency.no