Til hovedinnhold

Blå jetter sett fra romstasjonen

Norsk forsker med på vitenskapelig sensasjon om sjeldne blå lyn.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
12. mars 2024
Sjeldne blå lyn har blitt filmet fra romstasjonen.
Sjeldne blå lyn har blitt filmet fra romstasjonen.Foto: ESA/NASA

Fra toppen av tordenskyer skjer det noen ganger elektriske utladninger som går oppover i atmosfæren, i stedet for ned til bakken. Slike lyn ser ofte ut som blått lys og kalles blå jetter.

Siden blå jetter skjer over skytoppene og er vanskelige å observere fra bakken, er det mye som er ukjent om dette fenomenet. Men nå har forskerne som jobber med instrumentet Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM) observert og målt flere av disse lynene.  

ASIM er et prosjekt støttet av den europeiske romorganisasjonen ESA og ledet av forskere ved Danmarks Tekniske Universitet.

Universitetet i Bergen og Universitetet i Valencia har vært med å utvikle og bygge instrumentene til ASIM. Nikolai Østgaard, sjefen for Birkelandsenteret for romforskning ved Universitetet i Bergen, er en av forskerne som jobber med ASIM.

I 2018 ble ASIM montert utenpå den internasjonale romstasjonen og har jobbet der siden.

Blå jette og alv

ASIM observerte flere blå jetter fra romstasjonen og disse forskningsresultatene har nå fått førstesiden på vitenskapstidsskriftet Nature.

Den nye forskningsartikkelen beskriver fem intense blå lyn fra toppen av tordenskyer over øya Naru i Stillehavet. Et av disse lynene dannet en blå jette som skjøt oppover i stratosfæren.

Samtidig med den blå jetten observerte ASIM også en såkalt alv, en ring av synlig og ultrafiolett lys som brer seg raskt utover i ionosfæren. Her samspiller elektroner, radiobølger og atmosfæren med hverandre for å danne disse sjeldent sette naturfenomenene. (Se også figuren over.)

Dataene fra ASIM kan være med på å avsløre hvordan blå jetter, alver, jordiske gammaglimt og andre sjeldne typer elektriske utladninger oppstår, og hvordan de påvirker kjemien i atmosfæren.

Norsk industri er med

ASIM inkluderer blant annet et røntgen- og gammainstrument som Birkelandsenteret for romforskning spilte en hovedrolle i å utvikle.

Denne utviklingen ble støttet av ESA - koordinert gjennom Norsk Romsenter, Norges forskningsråd, Universitetet i Bergen og Birkelandsentet for romforskning.

Sjeldne typer lyn som blå lyn, jetter, alver og feer skjer høyt i atmosfæren.

Sjeldne typer lyn som blå lyn, jetter, alver og feer skjer høyt i atmosfæren.

Grafikk: ESA

Norsk industri leverte også teknologi til dette instrumentet. Blant dem er IDEAS, som har laget strålingsdetektorer til en rekke romsonder, inkludert ESAs Jupitersonde Juice og Merkursonde BepiColombo.

Prototech i Bergen utførte maskinering og modellanalyser til ASIM-instrumentet. De har vært involvert i flere romprosjekter, som romteleskopet Euclid og de europeiske måneferdene Heracles.

En internasjonal anerkjennelse

- Siden ASIM ble skutt opp og deretter montert utenpå den internasjonale romstasjonen i 2018, har instrumentet bidratt til en rekke banebrytende resultater om gammaglimt og lyn fra tordenskyer, sier Nikolai Østgaard i en pressemelding fra Birkelandsenteret.

Han er svært fornøyd med resultatene og publiseringen av disse.

ASIM sitter utenpå det europeiske laboratoriet Columbus på romstasjonen.

ASIM sitter utenpå det europeiske laboratoriet Columbus på romstasjonen.

Foto: NASA

- Forsiden på Nature er en stor hyllest og internasjonal anerkjennelse av hele ASIM-teamet og kommer bare et år etter at vi hadde forsiden på Science om jordiske gammaglimt, sier Østgaard.

Det er Torsten Neubert ved Danmarks Tekniske Universitet som er førsteforfatter på artikkelen i Nature.

I 2015 filmet den danske astronauten Andreas Mogensen blå lyn fra romtasjonen. Det var første gang blå lyn ble fanget på film.

Kontakt

Nikolai Østgaard - leder for Birkelandsenteret for romforskning - Universitetet i Bergen - Nikolai.Ostgaard@uib.no