Til hovedinnhold

Bygger Norges første væskedrevne rakettmotor

Den skal studentene i Portal Space delta med i konkurransen EuRoC.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
7. februar 2024
Portal Space - Studentorganisasjon - Laget
Portal Space - Studentorganisasjon - LagetFoto: Portal Space

Studentorganisasjonen Portal Space hører til ved Universitetet i Oslo og har som mål å forberede studentene til en fremtid i rommet.

- Vi ser hvor mye som skjer innen romfarten med de nye måneferdene og den nye kommersielle romindustrien. Studentene har mye kunnskap, men vet ikke hvordan de skal anvende den for å komme inn i romindustrien. Det ønsker vi å endre, sier Ola Sten Baksaas, leder for Portal Space.

Romstudentorganisasjonen har siden 2020 jobbet med å utvikle sin egen væskedrevne rakettmotor. Det er det ennå ingen bedrifter i Norge som lager.

- Vi har bygget motoren fra bunnen av og den er designet, produsert og testet av oss, sier Baksaas.

Rakettmotoren bruker flytende drivstoff, fordi det trengs for å ha nok kraft til å skyte opp småsatellitter til bane rundt jorda.

Et nytt kapittel for norsk romindustri?

- Selv om motoren vår ikke er avansert eller kraftig nok til å skyte opp en småsatellitt, er den bygget etter de samme prinsippene og med liknende teknologi som er nødvendig for å få dette til, sier Baksaas.

Hensikten er å vise at det er mulig for studenter å bygge en slik rakett, og å inspirere, lære opp og engasjere studenter som ønsker seg inn i den norske romindustrien.

Romstudentorganisasjonen Portal Space bygger sin egne væsekdrevne rakett som de skal delta i konkurransen EuRoC med.

Foto: Portal Space

- Vi samarbeider tett med Andøya Space, samt og bedrifter og organisasjoner i utlandet som lager væskedrevne raketter, sier Baksaas.

Denne kompetansen bli viktig for den norske romindustrien, om Norge skal begynne å lage slike raketter.

Skal løfte 5,5 meter lang rakett

Den væskedrevne rakettmotoren til Portal Space går på flytende oksygen og etanol, og har en skyvekraft på 5000 Newton eller 500 kilo.

- Rakettmotoren skal sitte i en rakett som er 5,5 meter lang, har fallskjerm for landing, samt instrumenter som måler høyde, trykk og motorytelse under ferden, sier Baksaas.

Her testes den væskedrevne rakettmotoren til Portal Space.

Foto: Portal Space

Det skal skje under rakettkonkurransen EuRoC som holdes av den portugisiske romorganisasjonen i Portugal i oktober 2022.

- Her vil studentrakettene bli vurdert både etter hvor nær de klarer å komme en bestemt høyde i atmosfæren, samt for hele prosjektet, den endelige rapporten vi skriver, og samholdet i laget, sier Baksaas.

Rekrutteres på ambisjon og lyst til læring

Nå jobber studentene i Portal Space på spreng for å bli ferdig med raketten i tide. Ingen av dem har hatt sommerferie.

- Vi er omtrent 20 stykker og nesten alle er bachelorstudenter. Mer enn halvparten er førsteårsstudenter, sier Baksaas.

De har blitt lært opp av de andre studentene i organisasjonen gjennom en rekrutteringsprosess som er mer lik den i en bedrift enn en studentforening.

Hvert medlem av Portal Space har sitt eget prosjekt i rakettbyggingen som de er ansvarlige for.

Foto: Portal Space

- Vi ser etter personlig ambisjon og driv, selv om studentene ikke har bakgrunnskunnskaper fra før. Vi ser også om studentene er selvreflekterte nok til å lære av egne feil, og om de har løst problemer i prosjekter tidligere, sier Baksaas.

Portal Space utlyser ledige stillinger som interesserte studenter søker på. Så må de gjennom to runder med intervju. De som blir tatt opp i organisasjonen får en ukes opplæring fra andre studenter, og et eget prosjekt som de skal utføre på tre måneder.

- Vi har eget verksted som medlemmene våre kan bruke. Med sitt eget prosjekt vokser de med ansvaret, og får kompetanse og selvtillit til å løse andre oppgaver senere, sier Baksaas.

Viktig for industri og innovasjon

Ifølge ham er det spesielt viktig å oppmuntre rominteresserte studenter som ønsker seg inn i romindustrien og har ambisjoner om å bidra til innovasjon.

- Mengden aktive og kunnskapsrike romstudenter med egenerfaring er direkte proporsjonal med antallet nye oppstartsbedrifter innen romindustrien i et land, sier Baksaas.

Han viser til at den tyske rombedriften ISAR, som er den første som skal skyte opp småsatellitt fra den nye oppskytingsbasen på Andøya, ble grunnlagt av studenter.

- Her er det mye potensial, både for rominduistrien i Norge, men også for romindustrien i hele Europa, sier Baksaas.

Fyringstest av rakettmotoren til studentorganisasjonen Portal Space.

Foto: Portal Space

Det var nemlig organisasjoner av europeiske romstudenter som tok initiativet til å lage en egen rakettkonkurranse da det ikke lenger var mulig å reise til USA på grunn av pandemien.

- I romstudentorganisasjonene går ambisjonen og initiativet fra bakken og opp, vi lærer av hverandre og bygger hverandre opp. Slik kan vi bli en hær av studenter som både kan og vil løse problemer, og bli viktige for alle typer industrier, sier Baksaas.

Romstudentorganisasjonene i Norge bygger sine egne raketter og satellitter. 

Kontakt

Ola Sten Baksaas – Leder for Portal Space – Konsulent for studentinnovasjon – Universitetet i Oslo – 452 91 020