Bygger oppskytingsbase på Andøya i år
Den første oppskytingen av små satellitter fra Andøya planlegges i 2022.
Berit Ellingsen
12. mars 2024
Sommeren 2020 besluttet regjeringen å gi Andøya Space inntil 365 millioner kroner i finansiering for å etablere en oppskytingsbase for små satellitter på Andøya.
For at Andøya Space Center skal kunne motta hele egenkapitalen og statsstøtten, må en rekke vilkår være oppfylt.
- Etter at nyheten om regjeringens beslutning kom i sommer, har prosjektets modenhet gjort at vi endret litt i planene for plasseringen av oppskytingsrampene. Det medfører at vi vil søke om noen endringer i reguleringsplanen vår, sier Odd Roger Enoksen, administrerende direktør for Andøya Space.
Oppskytingsrampene var opprinnelig planlagt å bygges på kunstige grunner i sjøen, men nå skal de i stedet bygges på land, langs kystlinjen.
- Det vil gjøre rampene mindre utsatt for vær, vind og bølger, som det viste seg ville bli langt mer kostbart å beskytte mot og kreve mer naturinngrep. Endringene forsinket de tekniske beregningene våre noe, men nå er det meste på plass, sier Enoksen.
Andøya Space sikter derfor på at den aller første oppskytingen av små satellitter fra norsk jorda skal skje fra Andøya i løpet av første halvdel av 2022.
Kommersielle bærerakettselskaper
Den første oppskytingen blir med en europeisk partner, men Enoksen kan ennå ikke si hvem det blir.
- Bærerakettprodusenten Rocket Factory Augsburg (RFA) har allerede signert med oss. De planlegger sin første oppskyting fra Andøya i 2022, men vi vet foreløpig ikke om de blir de første, sier Enoksen.
Oppskyting av småsatellitt fra Andøya Space med bærerakett for småsatellitter.
Illustrasjon: Andøya Space
RFA er en ny kommersiell bærerakettprodusent fra Tyskland som er støttet av den tyske industrigiganten OHB og den europeiske romorganisasjonen ESA.
- Vi jobber for å inngå partnerskap med fire til fem utviklere av bæreraketter. Disse partnerne har så satellitteiere som sine kunder, derfor vet vi ikke nå hva satellittene som faktisk kommer til å bli skutt opp hos oss skal utføre, sier Enoksen.
Men han regner med at i begynnelsen vil de fleste være jordobservasjonssatellitter, og at kommunikasjonssatellitter vil komme til senere.
Bygg for sammensetting og testing
Byggingen av den nye oppskytingsbasen starter i løpet av det første halvåret av 2021. I tillegg til oppskytingsrampene blir det nytt admininstrasjonsbygg i nærheten av oppskytingsområdet på vestsiden av Andøya, cirka 30 min fra der hovedkontoret ligger nå.
Her planlegges det også integrasjonsbygg for sammensetting av nyttelaster med bæreraketter før oppskyting, testfasiliteter, rent rom, og flere andre fasiliteter som trengs for å løfte små satellitter ut i bane rundt jorda.
Illustrasjon av oppskyting fra Andøya.
Foto: Andøya Space
- Vi er i full gang med å få på plass de nødvendigetillatelsene, anbudsdokumentene og avtalene med entreprenører og leverandører til oppskytingsramper, bygg og annen infrastruktur som trengs, sier Enoksen.
Andøya Space ønsker å bruke lokale entreprenører og leverandører så langt det er mulig. I tillegg kommer spesialisert utstyr fra leverandører med lang erfaring fra blant annet den europeiske rombasen på Kourou i Fransk Guyana.
Det vil ta cirka tre år før den nye oppskytingsbasen på Andøya er helt ferdig.
Vokser stadig
På tross av koronapandemien med reiserestriksjoner opplever Andøya Space at alle forretningsområdene deres, det vil si oppskyting av sonderaketter, bakkebaserte instrumenter, oppskyting av bæreraketter, romrelatert utdanning, testing av forsvarsmateriell, samt testing og operativ flyging av droner både i luften og til vanns, har en spennende utvikling.
- Spesielt har det vært mye vekst innenfor droneaktivitetene, og vi tror det blir enda mer i årene som kommer. Bruken av droner øker stadig, for eksempel til kartlegging av katastrofeområder som på Gjerdrum, sier Enoksen.
Andøya Space har eget testsenter og operativ flyging av droner.
Foto: Andøya Space
Andøya Space har derfor en betydelig vekst og forventer å ansatte minst 20 nye i løpet av året.
- Vi rekrutterer fra hele landet og internasjonalt, samt noe fra lokalmiljøet. Vi ser at ungdom fra regionen tar utdanning som kan brukes innen romvirksomhet, blant annet romteknologifagene på Universitetet i Tromsø sin avdeling i Narvik, sier Enoksen.
Han ser frem til å kunne tilby oppskytingsmuligheter til både det internasjonale og det norske markedet for småsatellitter i årene som kommer.
Kontakt
Odd Roger Enoksen – Administrerende direktør – Andøya Space - ore@andoyaspace.no