Til hovedinnhold

Den europeiske romorganisasjonen åpner samarbeid med NTNU

ESA_Lab@NTNU  gir forskningsmiljøene ved NTNU tilgang til ESAs romekspertise.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
13. mars 2024
ESA åpner samarbeid med NTNU kalt ESA_Lab@NTNU.
ESA åpner samarbeid med NTNU kalt ESA_Lab@NTNU.Foto: NTNU

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim er det største universitet i Norge og rangeres blant de 500 beste lærestedene i verden.

Universitetet er ledende innen forskningen i Norge og har tette bånd til både industri og innovasjonsmiljøer, spesielt innen høyteknologi.

Den europeiske romorganisasjonen ESA utformer, bygger og driver de felles europeiske aktivitetene i rommet.

Under åpningen av ESA_Lab@NTNU var det taler av både rektor Anne Borg og Jan Wörner, generaldirektør for ESA (på skjermen i bakgrunnen). Foto: NTNU

Under åpningen av ESA_Lab@NTNU var det taler av både rektor Anne Borg og Jan Wörner, generaldirektør for ESA (på skjermen i bakgrunnen). Foto: NTNU

NTNU

Dette omfatter blant annet bemannet romfart til Den internasjonale romstasjonen i bane rundt jorda, planlagte romferder til månen og Mars sammen med de andre store romorganisasjonene, utforskingen av solsystemet ved hjelp av romsonder, forskningen på jordas store systemer ved hjelp av satellitter, og overvåkingen av farer fra rommet.

Den europeiske romorganisasjonen har 22 medlemsland, deriblant Norge.

ESA har opprettet et spesielt kompetansenettverk av ledende universiteter over hele Europa, inkludert Universitetet i Oxford og Danmarks Tekniske Universitet. Nå blir Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet med i dette nettverket.

Naturlig at NTNU blir med i ESAs nettverk

Den nye avtalen skal opprette et nært samarbeid mellom ESA og forskningsmiljøene på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, samt industrien som er knyttet til universitetet.

- Norge har lange tradisjoner innen romfart, og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet har vært sentrale innen forskningen og utdanningen på dette feltet. Det er derfor helt naturlig at universitetet blir medlem av ESAs kompetansenettverk, sier Kim Nergaard, som koordinerer det nye samarbeidet for ESA.

De rominteresserte studentene på NTNU var glade for at det nye samarbeidet med ESA nå har åpnet.

De rominteresserte studentene på NTNU var glade for at det nye samarbeidet med ESA nå har åpnet. Foto: NTNU

Foto: NTNU

Samarbeidet heter ESA_Lab@NTNU og vil fokusere spesielt på observasjonsmetoder for å forske på havet og andre deler av jordas naturlige miljø. Dette omfatter kombinerte observasjonsmetoder med satellitter, undervannsdroner, droner i lufta, samt fartøy til havs.

Også kunstig intelligens, maskinlæring og datalagring for å planlegge og styre slike kombinerte observasjonsmetoder, for eksempel i krevende miljøer som Arktis, er blant temaene for samarbeidet.

I tillegg til samarbeid innen forskning og innovasjon, planlegges også felles aktiviteter som seminarer, konferanser, forelesninger og andre arrangementer.

En fantastisk mulighet for norsk forskning og industri

- Å få bli med i ESAs nettverk av ledende universiteter og få tilgang til romorganisasjonens ekspertise på verdensrommet, er en fantastisk mulighet for Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, dets forskningsmiljøer og studenter. Det vil også kunne øke kompetansen på høyteknologiske fagfelter som Norge virkelig trenger i fremtiden, sier Marianne Vinje Tantillo ved Norsk Romsenter.

Studentgruppen Propulse NTNU bygget sin egen rakett for å delta i Spaceport America Cup.

Studentgruppen Propulse NTNU bygget sin egen rakett for å delta i Spaceport America Cup.

Foto: Propulse NTNU

Det nye samarbeidet koordineres av Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og ESAs European Space Operations Centre i Tyskland.

Åpningen av samarbeidet markeres på NTNU den 7. desember 2020 klokken 15. 

Kontakt

ESA: Kim Nergaard – kim.nergaard@esa.int

NTNU: Ragnhild Angell Gimse Storrø - ragnhild.g.storro@ntnu.no

Norsk Romsenter: Marianne Vinje Tantillo - marianne.vinje.tantillo@spaceagency.no