Design ny europeisk romdrakt!
ESA inviterer alle i medlemslandene til å designe ny romdrakt for dem.
Berit Ellingsen
2. februar 2024
Den europeiske romorganisasjonen ESA trenger nye romdrakter til astronautene som i fremtiden skal til månen og enda lenger ut i rommet.
Å utvikle en ny romdrakt er både komplisert og tidkrevende, men det er også svært viktig hvordan den ser ut. Romdrakten er noe av det første som kjennetegner både astronauter og romfart generelt.
Hvordan skal ESAs nye romdrakt se ut? Og hvordan kan den vise at den er europeisk?
Bli med på ESAs konkurranse om å designe den nye romdrakten!
De fem beste forslagene vinner en tur til ESAs astronautsenter i Köln i Tyskland hvor de europeiske astronautene trener og jobber.
Men det er kort tid. Fristen for å sende inn forslag er 28. februar!
Du sender inn på ESAs nettsider her.
En romdrakt for bruk på månen
NASA og ESA har allerede begynt på de nye romferdene til månen, i Artemis-programmet.
Flere andre store romorganisasjoner blir med på å bygge Gateway, en ny internasjonal romstasjon, i bane ved månen.
Foto: NASA
I Artemis-ferdene skal astronautene lande ved månens sørpol og etablere en permanent base der.
Dette må en romdrakt tåle
En romdrakt er som et miniromskip som beskytter astronautene mot det krevende miljøet i rommet og på andre himmellegemer.
Derfor må en romdrakt beskytte både mot svært høye og svært lave temperaturer, ulike former for høyenergetisk stråling, mikrometeoritter og andre partikler, og støv.
For på månen varer natten i 14 jorddager og da synker temperaturen ned til minus 170 grader Celsius.
Foto: NASA
Siden månen ikke har noe magnetfelt, har vår naturlige satellitt heller ingen beskyttelse mot kosmisk stråling og solvinden, strømmen av partikler som sola hele tiden sender ut.
Dessuten er månens overflate dekket av et lag med fint støv som kalles for regolitt. Siden det ikke finnes noen atmosfære eller vann som kan slipe ned materialer, er regolitten skarp som glass.
Regolitten klistrer seg også fast til alt som befinner seg på månens overflate, om det er utstyr eller astronauter i romdrakter. For romdrakter gjelder det spesielt på armer og bein. I tillegg irriterer regolitten luftveier, hud og øyne, så minst mulig av den må tas med innendørs.
Noe av forholdene på Mars
Mars har minst like krevende forhold som månen. Også her er det svært kaldt til og med på dagen, og mye høyenergetisk stråling.
Selv om Mars har en atmosfære med både vær og skyer, er den bare en tidel så tykk som jordas. Den består for det meste av karbondioksid og kan dermed ikke pustes av mennesker.
Illustrasjon: ESA
Overflaten av Mars er dekket av fint støv, sand og småstein. Noen ganger blåser det mye på vår røde naboplanet, og der er til og med virvelvinder med støv.
Systemer for liv og kommunikasjon
I tillegg til å beskytte mot krevende miljøer, må en romdrakt også inneholde livsstøttesystemene som sørger for riktig gassblanding og lufttrykk, samt systemer for kommunikasjon og data.
Dermed må det nye romdraktdesignet ha en ryggsekk for livsstøttesystemer og en hjelm med øyebeskyttelse som det går an å se gjennom under ulike lysforhold.
Illustrasjon: ESA
Det nye designet må være realistisk. Den kan dermed ikke være tettsittende, men må holde jevnt lufttrykk rundt astronauten.
Romdrakten må også ha flagg som viser astronautens nasjonalitet, bestå av minst syv lag av diverse materialer (som vil gjøre romdrakten stiv), og et brukergrensesnitt for livstøttesystemene.
Formatet på innsendingen
Forslag til romdraktdesign sendes inn i A3-format, med en tekst på opp til 400 ord som forklarer hvorfor nettopp ditt forslag viser en europeisk identitet.
Designet kan være digitalt eller tegnet. Vis frem romdrakten sett foran, fra siden og bakfra, som i figuren over.
Juryen i designkonkurransen består av eksperter innen design, romdraktutvikling og trening av astronauter. De vil velge de fem beste forslagene.
Kontakt
Arvid Bertheau Johannessen – Fagsjef, bemannet romfart og utforskning – 950 38 958