Til hovedinnhold

Europas nye astronauter presentert

Spenningen var stor da ESA presenterte Europas nye astronauter i Paris 23. november.

Skrevet av
Christer Aasen
Oppdatert
6. februar 2024
Alle de nye astronautene, også reserverkorpset, ble vist frem på ESAs ministermøte i november 2022.
Alle de nye astronautene, også reserverkorpset, ble vist frem på ESAs ministermøte i november 2022.Foto: ESA.

Etter en lang uttaksprosess, sto fem igjen etter at 22 523 personer søkte på jobben som astronaut i den europeiske romorganisasjonen ESA. To kvinner og tre menn.

Generaldirektør i ESA, Josef Aschbacher, leste opp navnene: Sophie Adenot fra Frankrike, Pablo Álvarez Fernandez fra Spania, Rosemary Coogan fra Storbritannia, Rahpael Liégeois fra Belgia og Marco Sieber fra Sveits.

Det lykkes altså ikke for noen av de 313 norske søkerne å gå hele veien.

Det er også opprettet en reservestyrke på 12 personer. Aschbacher la vekt på at disse også er astronauter, men vil ikke bli fulltidsansatt av ESA. De vil fortsette i sine vanlige jobber, men kan bli kalt inn ved behov. Svenske Marcus Wandt er en av disse.

For første gang har en romorganisasjon også oppnevnt en astronautstilling for en person med funksjonsnedsettelse. Europas nye paraastronaut ble den britiske paraolympiske sprinteren John McFall.

- I dag ønsker vi de 17 nye medlemmene av ESAs astronautklasse for 2022 velkommen. Denne astronautklassen bringer med seg ambisjoner, talent og mangfold i mange forskjellige former for å drive frem våre bestrebelser og vår fremtid, sa Aschbacher.

De ferske europeiske astronautene vil starte sin nye karriere og trening ved det europeiske astronautsenteret i Køln i Tyskland.

Les mer om uttaket på ESAs sider.