Til hovedinnhold

Fem ganger raskere dataoverføring fra rommet

Høyteknologi fra WideNorth utviklet med støtte fra Norsk Romsenter og ESA.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
6. februar 2024
Wide north SSDR
Wide north SSDRFoto: WideNorth

WideNorth utvikler høyteknologi for trådløs kommunikasjon og signalbehandling, som modemer og instrumenter for signalprosessering. Disse brukes blant annet i satellitter og bakkestasjoner for satellitter.

Blant produktene fra WideNorth er en ny generasjon programvaredefinert radio. Den kan brukes som satellittmodem for overføring av data til og fra satellitter i opp til 5 gigabyte per sekund.

Det er fem ganger raskere enn dagens teknologi, og gir muligheter for å generere og laste ned til bakken mye større datamengder enn tidligere. Dette satellittmodemet kommer på markedet som et avansert nisjeprodukt i 2023.

WideNorth utfører også forskning og utvikling av høyteknologiske produkter for andre. De har blant annet bidratt til en integrert krets med en spesiell mikrofon, en avansert GPS-antenne for flynavigasjon, forskjellige radarprodukter og en laser-scanner for å måle og spore pakker som flyttes i varehus.

Du kan lese mer om WideNorth på deres nettsider her.

Begynte i 2014

- Vi startet med tre ansatte i 2014, alle tidligere utviklingsingeniører fra Nera Satcom, og har vokst til 17 stykker i dag, sier Helge Fanebust, daglig leder i WideNorth.

Siden 2017 har den norske bedriften utviklet avansert og spesiallaget teknologi ved hjelp av støtte fra den europeiske romorganisasjonens ARTES-program.

Dette programmet hjelper til med å finansiere ulike typer forskningsprosjekter innen telekommunikasjon og integrerte applikasjoner.

WideNorth spesialutvikler elektronikk for blant annet satellittkommunikasjon. Foto: WideNorth

WideNorth

- I ESAs ARTES-program har vi vunnet forskningskontrakter som har vært svært viktige for oss for å utvikle de første utgavene av vår nye teknologi, sier Fanebust.

Det har ført til ytterligere støtte fra ESA for å videreutvikle teknologien til ferdige kommersielle produkter for et krevende og spesialisert marked.

- Vi har fått svært god støtte fra Norsk Romsenter, som har vært viktig i hele prosessen fra forskning til utvikling av nye og avanserte produkter, sier Fanebust.

Norsk Romsenter støtter bedrifter som ønsker seg inn i romindustrien eller som har gode ideer til nye produkter og tjenester basert på teknologi eller data fra rommet. Les mer om disse ordningene her.

Økt etterspørsel

WideNorth merker økt etterspørsel etter både deres produkter og forsknings- og utviklingstjenester.

- Det er blant annet fordi alt i dag skal på nett ved hjelp av datateknologi, trådløs kommunikasjon, tingenes internett og 5G, sier Fanebust.

Bedriften er en av fire norske leverandører som utvikler nyttelaster til Space Norways første satellitt i MikroSAR-serien, en planlagt konstellasjon som skal overvåke norske havområder. Les mer om MikroSAR her.

Den norske høyteknologibedriften merker også at småsatellitter og det nye kommersielle rommarkedet, kalt NewSpace, er blitt viktigere og påvirker både teknologien og mulighetene i bransjen.

WideNorth sine produkter er rettet mot et krevende og avansert nisjemarked. Foto: WideNorth

WideNorth

- Vi har ikke som mål å vokse for enhver pris, men håper å øke omsetningen noe, uten å nødvendigvis øke antall ansatte så mye, sier Fanebust.

Mange i WideNorth har jobbet innen norsk rom- og elektronikkindustri tidligere og kjenner mange i miljøet.

- Det har vært nyttig for oss å kjenne så mange dyktige ingeniører i flere ulike bedrifter og bransjer, sier Fanebust.

Har plass til studenter

WideNorth har også studenter på utplassering og sommerjobb.

- Vanligvis har vi fra en til tre studenter utplassert hos oss, og vi hadde seks studenter på jobb nå i sommer, sier Fanebust.

Studentene som jobber hos WideNorth har ofte bakgrunn i elektronisk systemdesign, kybernetikk, datavitenskap, eller matematikk og fysikk. Men bedriften tar også i mot studenter som er interessert i produktutvikling innen høyteknologi.

- Vi prøver å gi studentene våre teknisk utfordrende og interessante prosjekter, og derfor trenger de både en solid teoretisk bakgrunn, spesielt innen matematikk, samt noe praktisk erfaring. Ikke minst må de ha evnen til å planlegge og gjennomføre sin egen arbeidsdag, og samarbeide med andre studenter, sier Fanebust.

WideNorth utfører også forskning og utvikling av avansert elektronikk for andre. Foto: WideNorth

WideNorth

Han oppfordrer studenter som er nysgjerrige på utplassering eller sommerjobbb i å ta kontakt med WideNorth.

WideNorth sponser også Orbit NTNU, en organisasjon for rominteresserte studenter ved NTNU. Orbit NTNU bygger sine egne småsatellitter.

En av disse blir med på den aller første ferden fra den nye rombasen for oppskyting av småsatellitter på Andøya. Du kan lese mer om Orbit NTNU her.

Kontakt

Helge Fanebust – Daglig leder – WideNorth – 957 25 913

Rune Sandbakken - Fagsjef, satellittkommunikasjon – Norsk Romsenter – 979 85 122