Til hovedinnhold

Flygningene fortsetter på Mars

Ingenuity tester om flygende sonder kan brukes til å utforske andre planeter.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
12. mars 2024
Bilde fra overflaten på Mars tatt av minihelikopteret Ingenuity.
Bilde fra overflaten på Mars tatt av minihelikopteret Ingenuity.Foto: NASA/JPL-Caltech

Siden atmosfæren på Mars bare er en hundredel så tykk som luften på jorda, må rotorbladene til Ingenuity spinne mer enn 2500 ganger per minutt for å kunne fly.

Men det har minihelikopteret vist er mulig å gjøre på Mars, med hele fem flygninger bak seg.

Bildet øverst i artikkelen er tatt av Ingenuity fra 10 meters høyde. Den ene foten til Ingenuity synes lengst til venstre i bildet.

Første flytur på en annen planet

Den aller første flygningen skjedde 19. april 2021. Da lettet Ingenuity forsiktig fra bakken og gikk opp til tre meters høyde. Her svevde minihelikopteret i noen sekunder, før den roterte en gang, og landet mykt.

Det var første gang et luftfartøy fløy i atmosfæren på et annet himmellegeme. På jorda var det de amerikanske brødrene Orville og Wilbur Wright i 1903 som var de første til å fly et motorisert luftfartøy.

Til minne om brødrene Wright ble landingsplassen til Ingenuity kalt Wright Brothers Field. Herfra har minihelikopteret nå flydd fem ganger i løpet av mai måned.

Hver gang har Ingenuity gått høyere, opp til 10 meter over bakken, og flydd lenger, opp til 129 meter i luftlinje.

Tester bruken av flyfoto på Mars

Den neste og sjette flygningen skjer denne uken. Da skal Ingenuity gå opp til 10 meters høyde, før den flyr 150 meter sørvest.

Her skal minihelikopteret ta fargebilder av blant annet bølger i sanden og utstikkende formasjoner med lyse steiner.

Det gjøres for å teste bruken av bilder tatt fra luften for å undersøke overflaten og geologien på Mars. Til slutt skal Ingenuity fly 50 meter nordvest og lande på et nytt sted, kalt Field C.

På den sjette flygningen skal Ingenuity opp i en fart av 4 meter per sekund og være i lufta i 140 sekunder.

Snart begynner roveren Perseverance på sitt oppdrag, å lete etter spor av vann og liv på Mars, og ta prøver av overflaten og atmosfæren som skal sendes til jorda med et annet romfartøy.

Til å se ned i bakken og de geologiske forholdene der har Perseverance den norske georadaren Rimfax, som styres fra Norge. Det kommer mye mer nytt fra både Ingenuity, Perseverance og Rimfax.