Til hovedinnhold

Går det an å lage pommes frites i rommet?

Væskedynamikk er annerledes i vektløshet enn på jorda og undersøkes med vektløse flygninger.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
3. januar 2024
Parabelflyging arrangert av ESA i 2019.
Parabelflyging arrangert av ESA i 2019.Foto: ESA

Vi tenker nok ikke over det, men matlaging som koking, steking og baking omfatter flere fysiske prosesser. De oppfører seg ofte annerledes i vektløshet enn de vanligvis gjør på jorda.

Hvordan de fysiske prosessene i matlaging oppfører seg i vektløshet, kan også si noe om hvordan liknende prosesser vil være i andre væsker og materialer.

Ikke minst vil astronautene som skal til månen eller Mars oppholde seg i rommet i måneder eller år av gangen.

De vil måtte dyrke noe av maten sin selv, og lage den der de er, uten å være helt avhengig av frysetørrete eller hermetiserte måltider fra jorda.

Det er noen av grunnene til at den europeiske romorganisasjonen ESA forsker på hvordan de fysiske prosessene i matlaging oppfører seg i vektløshet.

Det gjøres blant annet under spesialflygninger i bratte kurver som gir noen sekunder med vektløshet.

Slike parabelflygninger er også åpne for studenter som har forsøk som må utføres i lav eller høy tyngdekraft.

Frityrkoking i vektløshet

I et nylig eksperiment undersøkte forskere fra Hellas hva som skjer med poteter som kokes i olje i vektløshet.

Går det an å lage pommes frites i rommet, eller vil boblene som oppstår når oljen koker, legge seg rundt potetbitene og gjøre at de ikke blir skikkelig stekt?

De greske forskerne laget en spesialinnretning der potetbiter kunne koke i olje i helt tette omgivelser under en vektløs flygning.

Innretning for å undersøke hvordan olje koker i vektløshet under parabelflygning.

Innretning for å undersøke hvordan olje koker i vektløshet under parabelflygning.

Foto: ESA

Så filmet de prosessen med høyhastighetskamera i stor oppløsning. Slike kunne forskerne se hvordan boblene ble dannet i oljen, hvor store de var, fordelingen av dem, og hvor raskt og i hvilken retning de beveget seg.

Samtidig målte forskerne temperaturen både i oljen og inne i potetbitene.

Her så forskerne at til og med i vektløshet la boblene i den kokende oljen seg rundt potetbitene og beveget seg rundt dem, på samme måte som under frityrkoking på jorda.

Det betyr at astronautene i fremtiden kan bruke frityrkoking som en måte å lage mat på i rommet eller i lav tyngdekraft.