Til hovedinnhold

Lærer astronautene å ta prøver av månen

Nye månefarere må kunne ta prøver og finne ressurser selv.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
12. mars 2024
I 2018 foregikk Pangaea, geologikurset for astronauter, på Lanzarote.
I 2018 foregikk Pangaea, geologikurset for astronauter, på Lanzarote.Foto: ESA/A. Romeo

Forberedelsene og treningen til de første nye bemannete måneferdene i Artemis-programmet er for lengst i gang. Norsk industri er med på å levere teknologi til Orion, de nye månefartøyene.

På månen skal astronauter ta prøver av overflaten for å forske på vår naturlige satellitt og dens miljø i rommet.

Men de nye månefarerne skal også undersøke og kartlegge ressursene som kan finnes på månen, i materialet som dekker overflaten, i isen som ligger i skyggefulle kratre og i lavatunneller under bakken.

For å kunne gjøre dette må astronautene vite hva de skal se etter, hvordan de skal kommunisere det de ser til geologer på jorda, hvordan de skal ta prøver på riktig måte, og hvordan de best kan dokumentere det de finner.

Dette trener den europeiske romorganisasjonen ESA astronauter i på romgeologiskolen Pangaea. Den holdes hver sommer på ulike steder rundt om i Europa. I 2019 var Pangaea i Lofoten for å lære om mineraler som likner dem som finnes på månen. Les mer om det her.

Dansk astronaut med

I år besøker Pangaea de italienske Dolomittene, Ries-krateret i Tyskland og det vulkanske landskapet på Lanzarote i Spania.

En av dem som er med i år er Andreas Mogensen, ESAs danske astronaut, som var på romstasjonen i 2015.

Andreas Mogensen, ESAs danske astronaut, på trening i huler i CAVES 2012.

Andreas Mogensen, ESAs danske astronaut, på trening i huler i CAVES 2012.

Foto: ESA

- Enhver romferd til månen vil ha geologi som et av de primære målene. Det gjør Pangaea veldig relevant, ikke minst for ESAs nye astronauter, sier Mogensen på ESAs nettsider.

Den europeiske romorganisasjonen hadde uttak av nye astronauter denne våren, og de endelige vil bli tatt ut i løpet av det nærmeste året.

Også NASAs astronaut Kathleen Rubins er med på årets Pangaea. Hun er allerede tatt ut til Artemis-prgrammet og kan dermed bli den første kvinnen som setter sin fot på månen.

Virtuell felttur til Mars

Astronautene får først en teoretisk innføring i de aktuelle emnene, av noen av de fremste ekspertene i Europa innen geologi, astrobiologi og planetforsking.

- Etterhvert som deltakerne lærer mer om geologi, blir undervisningen mer og mer kompleks, sier Francesco Sauro, som leder kursingen i Pangaea.

Under Pangaea får astronautene først teoretisk opplæring i geologi, før det blir felttur ulike steder i Europa.

Under Pangaea får astronautene først teoretisk opplæring i geologi, før det blir felttur ulike steder i Europa.

Foto: ESA

Ny teknologi blir også tatt i bruk. Astronautene skal blant annet bruke virtuell virkelighet til å bevege seg i et Mars-landskap som er hentet fra vår røde naboplanet.

Dette landskapet vil synes som bilder og tredimensjonale kart over det aktuelle stedet på Mars, som har blitt tatt av banesonder og rovere.

- Her vil astronautene kjenne seg litt som på en ekte planetekspedisjon og vil blant annet måtte bestemme sin egen vei gjennom landskapet. Det blir en ny og spennende opplevelse, og noe vi ikke har gjort i Pangaea før, sier Sauro.

Spesialutviklet feltjournal

Etter den teoretiske innføringen får astronautene geologifeltkurs i de italienske Dolomittene, Ries-krateret i Tyskland og det vulkanske landskapet på Lanzarote i Spania.

Her får astronautene blant annet opplæring i hvordan de skal bruke Electronic Field Book, et spesialutviklet informasjonssystem som brukes til å notere alt som astronautene finner i omgivelsene sine, og som virker på et lite nettbrett.

Denne appen hjelper astronautene med å identifisere ulike mineraler, ta bilder og video av hvor de går, kommunisere med forskere på jorda, og sammenstille informasjon fra så ulike kilder som mikroskoper og 360-graders kameraer.

Ikke minst må astronautene lære hvordan de skal ta prøver slik at disse ikke blir forurenset av materialer eller mikrober fra jorda.

Følg Pangaea på Twitter, under @esaspaceflight og @ESA_CAVES, på Flickr og på bloggen.