Til hovedinnhold

Mer bærekraftig reiseliv og færre skadelige arter

Her er idéene som vant CASSINI Hackathon Norway 2022.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
19. februar 2024
CASSINI Hackathon
CASSINI HackathonFoto: South Coast Creative

CASSINI Hackathon Norway 2022 ble holdt i Kristiansand 12. til 14. mai.

I denne idékonkurransen skulle deltakerlagene bruke data fra europeiske satellitter for jordobservasjon og posisjonsbestemmelse.

Satellittdataene skulle brukes til å tenke ut og kode den beste løsningen som kan oppmuntre til økt reiseliv, men også gjøre det mer bærekraftig.

Konkurransen var åpen for studenter, bedrifter, organisasjoner og offentlige etater. Arrangør var Bølgen Bærekraftsenter, i samarbeid med Bærekraftfestivalen, DigIn, Visit Sørlandet, Universitetet i Agder og Arena for Bærekraft.

God blanding av kompetanser

Både bedrifter og enkeltpersoner, nyutdannete og folk med mye erfaring, programmerere og reiseliv hadde meldt seg på konkurransen.

- Deltakerne fant sammen til fem lag som alle hadde en god blanding av ulike kompetanser. De jobbet hardt med idéene sine i de 48 timene som konkurransen varte, sier Solveig Nilsen, daglig leder for Bølgen Bærekraft i Kristiansand.

Under CASSINI Hackathon Norway 2022 skulle deltakerlagene foreslå løsninger som bruker satellittdata for å gjøre reiselivet mer bærekraftig.

Under CASSINI Hackathon Norway 2022 skulle deltakerlagene foreslå løsninger som bruker satellittdata for å gjøre reiselivet mer bærekraftig.

Foto: South Coast Creative

Hun er imponert over hvor høy kvalitet det var på idéene som lagene klarte å få til på den korte tiden de hadde til rådighet.

Deltakerne fikk gode råd og hjelp fra ulike fageksperter, potensielle kunder, samt fra EU-kommisjonen gjennom en representant på stedet og digital tilgang til andre mentorer i løpet av hele konkurransen.

VANTU, Alien Invasion og KIMIA Travels

Førsteplassen i CASSINI Hackathon Norway 2022 gikk til VANTU. Dette er en løsning for bobilturister og campingvans. En mobilapplikasjon og satellittdata gjør at de kan finne mindre kjente attraksjoner og rasteplasser som er egnet for bobilturisme, unngå de mest overfylte stedene, og planlegge en fin ferie på forhånd.

Andreplassen gikk til Alien Invasion, som skal kartlegge og redusere faren for fremmede arter som kommer med turistene og ødelegger det naturlige miljøet. Her skal satellittdata over blant annet vegetasjon og bruk av land oppdage hvor fremmede arter potensielt kan etablere seg og gjøre skade.

KIMIA laget en app med satellittdata slik at turister kan finne små og mindre kjente naturperler i Norge.

KIMIA laget en app med satellittdata slik at turister kan finne små og mindre kjente naturperler i Norge.

Foto: South Coast Creative

Tredjeplassen gikk til KIMIA Travels, som skal kartlegge de mindre kjente turistperlene i Norge og den norske naturen, slik at turister kan få opp en oversikt i nærområdet der de er. Norge og norsk natur har mange mindre og lite kjente naturperler som ofte ikke dukker opp blant de mest brukte søkene. Ved å spre turistene til både kjente og mindre kjente attraksjoner kan reiselivet bli mer bærekraftig.

Gode råd om satellittdata

- Arrangementet gik over all forventning og vi følger nå opp alle fem idéene som ble til på konkurransen slik at de kan bli til forretningsidéer. Noen av dem har interesserte kunder allerede, sier Nilsen.

Hun konstaterer at det var ekstra verdifullt at representanter fra Norsk Romsenter, Spaceport Norway og Datafabrikken var til stede på konkurransen.

- Slik fikk deltakerne mer informasjon og gode råd om den tekniske siden av å bruke satellittdata og oppdage de mange muligheten som finnes her, sier Nilsen.

Utviklingshjelp og internasjonal finale

Vinneren av CASSINI Hackathon Norway får 40 000 kroner, medlemskap i DigIn, Bølgen Bærekraftsenter, Visit Sørlandet, kurs og oppfølging for å realisere idéen sin og finne deførste kundene.

I tillegg deltar vinneridéen i den europeiske finalen av CASSINI Hackathon som går i ti europeiske land samtidig den 19. mai. Her skal vinnerlagen fra hvert land presentere sin idé på video for en internasjonal jury.

VANTU vant innovasjonskonkurransen CASSINI Hackathon Norway 2022.

VANTU vant innovasjonskonkurransen CASSINI Hackathon Norway 2022.

Foto: South Coast Creative

De tre beste får blant annet plass i et europeisk inkubasjonsprogram, hundre timer med mentorhjelp, og lansering over hele EU.

- Vi håper at både deltakerne og ekspertene hadde det like fint som vi som organiserte CASSINI Hackathon Norway, og vi ønsker å ha liknende arrangement i fremtiden, sier Nilsen.

Ønsker flere idékonkurranser

- CASSINI Hackathon Norway var et velorganisert arrangement med flere mentorer til stede, som gav god veiledning til alle deltakerne, sier Ola Nordbeck, seniorrådgiver innen jordobservasjon ved Norsk Romsenter.

Han var en av mentorene fra Norsk Romsenter, og synes at samtlige idéer som ble jobbet frem på konkurransen var interessante.

- Vi håper at alle deltakerlagene fortsetter å utvikle idéene sine, for alle prosjektene var både nyttige og veldig interessante, med åpenbare potensielle brukere, sier Nordbeck.

Han håper det blir flere idekonkurranser av denne typen i Norge i fremtiden, gjerne i samarbeid med EU-kommisjonen.

- Det er en god måte å få frem flere oppstartsbedrifter med gode idéer som bruker satellittdata til nye produkter og tjenester, og som kan nå ut i Europa, sier Nordbeck.

Kontakt

Solveig Nilsen – Daglig leder – Bærekraft Kristiansand – 920 45 560

Ola Nordbeck – Seniorrådgiver, jordobservasjon – Norsk Romsenter – 974 91 906