Åpner bibliotek for testing av Mars-lignende stein i Oslo
Mars Sample Return Analogue Sample Library åpner på Naturhistorisk Museum på Tøyen i Oslo 14. november 2024.
Berit Ellingsen
21. oktober 2024
På Mars har NASAs rover Perseverance, med den norske georadaren Rimfax, samlet inn flere prøver av bergarter fra overflaten og under bakken.
Disse prøvene skal senere sendes tilbake til jorda med et eget romfartøy, som del av NASA- og ESA-oppdraget Mars Sample Return (MSR). Fartøyet reiser til Mars for å plukke opp prøvene fra flere depoter på vår røde naboplanet.
For å være best mulig forberedt når Mars-prøvene skal analyseres, er det viktig å karakterisere og teste materialer fra jorda som likner på prøvene fra Mars, såkalte analoge prøver. Ut i fra observasjoner av fysiske og kjemiske egenskaper som roverne har gjort på Mars, likner flere bergarter på jorda på dem som er observert på Mars. Testing av relativt like bergarter vil blant annet hjelpe oss med metodeutvikling, tolkning av data og hvordan man ikke skal skade prøvene når de undersøkes. Forskerne må rett og slett øve. Dette må de gjøre både før prøvene fra Mars ankommer, og også for å forske videre på forståelsen av utviklingen av geologien på Mars.
Biblioteket av prøvene på jorda heter Mars Sample Return Analogue Sample Library (MSR ASL) og skal ligge på Naturhistorisk Museum på Økern i Oslo.
Åpningen av dette biblioteket feires med presentasjoner på Naturhistorisk Museum på Tøyen Gård i Oslo torsdag 14. november 2024. Programmet for åpningen finner du her.
De første prøvene er allerede tatt
- Biblioteket vil bestå av prøver som best representerer ulike egenskaper til prøvene som er tatt på Mars, sier Stephanie Werner, professor ved Senter for planetær beboelighet ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Oslo.
Hun forsker på geologien på andre planeter og leder arbeidet med samlingen av analoge Mars-prøver på jorda.
- De første fem prøvene er allerede hentet inn, to fra Europa – Island og Skottland, og tre fra Nord-Amerika – Oregon og California, sier Werner.
Les mer om prøvetakingen i Skottland og se bilder her.
Samlingen av analoge Mars-prøver ligger på Naturhistorisk Museum på Økern i Oslo.
Foto: MSR ASL/A. Krzesinska/M. Ciocco
Trenger ulike typer prøver for ulike formål
Siden mye vil være ukjent om prøvene fra Mars, vil de analoge prøvene fra jorda kanskje ikke ha helt lik sammensetning som dem.
- For eksempel har Perseverance tatt flere prøver av basalt på Mars, som ofte inneholder mer jern enn det basalt på jorda gjør, sier Werner.
Typen av analoge prøver som blir tatt videre på jorda vil avhenge av hva slags prosedyrer og teknikker forskerne skal bruke på prøvene fra vår røde naboplanet.
- Kanskje vil elementsammensetningen være det viktigste i noen tilfeller, mens for andre undersøkelser vil kornstørrelse eller tetthet være mer betydningsfullt. Det er derfor vi trenger et helt bibliotek med ulike typer analoge prøver fra jorda, sier Werner.
Norsk Geoteknisk Institutt (NGI) vil analysere de tekniske egenskapene til de analoge prøvene i Oslo.
Prøvene kan bestilles fra egen nettside
- Hver analoge prøve vil til sammen ha en masse på 200 kilo, men være delt opp i mindre biter for enklere transport og lagring, sier Agata Krzesinska ved Senter for planetær beboelighet ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Oslo.
Hun forsker på Mars-meteoritter og terrestriske analoger for Mars, og er kurator for biblioteket av prøver på Naturhistorisk Museum på Økern.
- Prøvene er så store slik at alle som ønsker det skal kunne få bestille dem. Ved å utføre de ulike testene på de samme prøvene, blir kunnskapen om dem sikrere, sier Krzesinska.
Som kurator er det hun som vil ta i mot prøvene, pakke dem ut, registrere, måle, veie og ta bilder av dem, og sende biter av dem til forskerne som bestiller prøver.
Prøver kan bestilles fra en egen nettside som skal være i gang når samlingen åpner. Bestillingene vil vurderes i samarbeid med et panel av forskere ved NASA og ESA.
- Vi vil nok trenge flere typer analoger og måtte prøve oss litt frem i arbeidet med samlingen. Men vi håper biblioteket vil være nyttig for forskerne som skal jobbe med steinene fra Mars, sier Krzesinska.
Det er til sammen 200 kilo av hver analoge Mars-prøve, delt opp i mindre biter.
Foto: MSR ASL/A. Krzesinska/M. Ciocco
Finansiert av ESA gjennom Norsk Romsenter
MSR ASL er et samarbeid mellom NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA. Biblioteket er delfinansiert gjennom norske bevilgninger til PRODEX-programmet i ESA.
- Norsk Romsenter fasiliterer kontrakter mellom ESA og norske aktører for prosjekter som er nyttige både for Norge og ESA, sier Anja Sundal, geolog og seniorrådgiver innen jordobservasjon ved Norsk Romsenter
Til åpningen av MSR ASL i november kommer det ledende forskere fra NASA og ESA, noe som reflekterer den store forskningsmessige interessen internasjonalt for samlingen.
- At dette biblioteket blir lagt til Oslo er en anerkjennelse av det sterke fagmiljøet ved Senter for planetær beboelighet og det gode samarbeidet mellom Universitetet i Oslo, Naturhistorisk Museum og NGI. Det ser vi som svært positivt for norsk romvirksomhet, sier Sundal.
Norsk Geoteknisk Institutt (NGI) vil analysere de tekniske egenskapene til de analoge prøvene i Oslo.
Kontakt
Stephanie Werner – Professor – Senter for planetær beboelighet – Institutt for geovitenskap – Universitetet i Oslo – stephanie.werner@geo.uio.no
Agata Krzesinska – Forsker – Senter for planetær beboelighet – Institutt for geovitenskap – Universitetet i Oslo – a.m.krzesinska@geo.uio.no
Anja Sundal – Seniorrådgiver, Jordobservasjon – Norsk Romsenter – 408 85 380