Til hovedinnhold

Nominer en romstudent for beste masteroppgave

Hva skal til for å vinne rombransjens NIFRO-pris, og hvordan ta en masteroppgave i romvirksomhet i Norge?

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
6. februar 2024
Rannveig Marie Færgestad.
Rannveig Marie Færgestad.Foto: R. Færgestad

Norsk industriforum for romvirksomhet (NIFRO) er bransjeorganisasjonen for romindustrien i Norge. Les mer om NIFRO her.

Hvert år deler NIFRO ut en pris til den beste masteroppgaven innen romvirksomhet og romteknologi. Prisen er på 20 000 kroner og har blitt delt ut siden 2013. Fristen for å nominere er 30. november. Les mer om NIFRO-prisen her

Hva skal til for å vinne denne prisen? Og hvordan tar du en masteroppgave i romvirksomhet eller romteknologi i Norge?

Vi har snakket med en tidligere vinner av NIFRO-prisen, Rannveig Marie Færgestad. Hun vant prisen i 2022 for sin masteroppgave levert i 2021. I dag er hun doktorgradsstudent ved Institutt for konstruksjonsteknikk ved NTNU.

Også ikke-tekniske oppgaver

- I mastergraden min undersøkte jeg hvordan romsøppel påvirker og skader romfartøyer. Slik datamodellering kan bidra til å gjøre romfartøy bedre i stand til å tåle potensielle kollisjoner og forhindre at mer romsøppel dannes, sier Færgestad.

Rannveig Marie Færgestad vant prisen Young Spaceport Norway i 2022. Her med Ole Dokka, arrangør av konferansen Spaceport Norway.

Foto: Spaceport Norway

Hun vant NIFRO-prisen fordi masteroppgaven hennes holdt både høy kvalitet og hadde et tema som var relevant for rombransjen, også romindustrien i Norge.

- Prisen er uavhengig av studieretning eller universitet. Også ikke-tekniske oppgaver kan bli nominert, for eksempel innen temaet om lovgivning i rommet, sier Færgestad.

Fant veiledere selv

For henne startet rominteressen med European Space Camp på Andøya, en sommerleir der elever på videregående fra hele Europa møtes for å bygge og skyte opp en sonderakett sammen.

Men selv om Færgestad visste at hun ville ta et studium som var relevant for å kunne søke seg til rombransjen etterpå, var hun i begynnelsen ikke helt sikker på hvilken studieretning som var den beste.

Deltakerne på European Space Camp Skyter opp sin egen forskningsrakett fra Andøya Space.

Foto: ESC

- Jeg valgte derfor en litt bred studieretning først, på det femårige sivilingeniørstudiet produktutvikling og produksjon. Siden jeg ønsket en romrelatert masteroppgave, visste jeg det ville være lurt å finne eksterne veiledere i tillegg til NTNU-veiledere og foreslå et tema for oppgaven min selv, sier Færgestad.

Hun fant frem til flere mulige veiledere, tok kontakt med noen av deres studenter og leste masteroppgavene deres.

Undersøk hva rombransjen kan tilby

Siden NTNU ikke hadde noen veileder med spisskompetanse innen akkurat de temaene Færgestad ønsket å ta masteroppgaven om, ønsket hun også en ekstern veileder.

- Jeg hadde litt flaks, for en av mine eksterne veiledere, som er tidligere NASA-astronaut, jobbet som professor ved NTNU da jeg gikk i andre klasse på studiet, og veiledet en masteroppgave om romsøppel, så jeg kunne foreslå å bygge videre på den oppgaven, sier Færgestad.

Hun anbefaler også å undersøke mulige eksterne veiledere ved noen av rombedriftene i Norge.

Edvard Foss var utplassert masterstudent fra NTNU ved ESAs ESOC-senter i Tyskland i 2020.

Foto: E. Foss

- Nesten alle bedrifter er positive til å vurdere interesserte masterstudenter, selv om det sjelden står noe om dette på nettsidene deres eller i annen informasjon. Her må du finne frem til den rette bedriften og personen, og ta kontakt selv, sier Færgestad.

Norsk Romsenter kan også hjelpe med å formidle kontakt innenfor rombransjen i Norge. Flere rombedrifter har master- eller doktorgradsstudenter, inkludert på sommerjobb.

Vær tidlig ute med å ta kontakt

- Kanskje det aller viktigste er å vite hva du ønsker å gjøre i god tid før søknadsfristen, og være tidlig ute med å ta kontakt med mulige eksterne veiledere og bedrifter eller romorganisjoner, sier Færgestad.

Hun anbefaler også å gjøre seg kjent med bedrifter og organisasjoner før du begynner å se etter en jobb innen rombransjen etter studiene.

- Under studiene var det veldig motiverende å vite hva det gikk an å jobbe med etter studiene og hva slags fag og temaer som var relevante for romsektoren, sier Færgestad.

Emilie Udnæs er en av de norske studentene som har vært på utplassering hos ESA.

Foto: E. Udnæs

Hun er likevel glad for at hun slipper å ta det valget akkurat nå.

- Det er så mange spennende muligheter innen rombransjen, for eksempel hos ESA, men også her i Norge, blant annet i forbindelse med den nye rombasen for småsatellitter på Andøya, sier Færgestad.

I oktober 2022 ble hun tildelt prisen Young Spaceport Norway Award ved konferansen Spaceport Norway 2022 i Oslo, for sitt master- og doktorgradsarbeid, samt engasjement i romstudentorganisasjonene Propulse NTNU og Space NTNU.

Kontakt

Rannveig Marie Færgestad – Doktorgradsstudent – NTNU – rannveig.marie.faergestad@gmail.com