Til hovedinnhold

Norge med egen paviljong på verdens største romkonferanse

Norsk Romsenter leder den norske delegasjonen på IAC 2022.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
7. februar 2024
Norge sett fra rommet
Norge sett fra rommetFoto: NASA/ESA

International Astronautical Congress samler hvert år mer enn 6000 deltakere fra hele verden. I år holdes konferansen i Paris fra den 18. til 22. september 2022.

- Fra Norsk Romsenters side er årets delegasjon ekstra stor. Det skyldes blant annet at vi ønsker å ha flere bilaterale møter foran den europeiske ministerrådskonferansen for rombransjen som er i november, sier Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør ved Norsk Romsenter.

IAC er verdens største møteplass i romsektoren. Her skal Norsk Romsenter treffe representanter fra andre romorganisasjoner både i og utenfor Europa.

- Vi skal ha et møte med sjefen for NASA og flere andre romorganisasjoner. Det gjør vi slik at Norsk Romsenter kan orientere seg i forhold til den internasjonale utviklingen innen rombransjen, sier Hauglie-Hanssen.

I år har Innovasjon Norge og Norsk Romsenter tatt initiativ til en norsk paviljong på IAC. I tillegg til Innovasjon Norge og Norsk Romsenter, er Andøya Space, Eidel, Kongsberg Defense & Aerospace, Space Norway, Spaceport Norway og NIFRO til stede på standen.

- Som alltid har IAC et tett program som dekker rombransjen bredt. Utstillingene er alltid spennende å se på, samt de tekniske og vitenskapelige presentasjonene hvor den nyeste forskningen presenteres, sier Hauglie-Hanssen.

Holder egen paneldebatt

Det blir møter ikke bare med andre romorganisasjoner, men også representanter for ulike land utenfor Europa.

- Dette henger sammen med Regjeringens ambisjon om å utforske hvordan fremvoksende økonomier i høyere grad kan gjøre seg nytte av rombaserte tjenester, sier Hauglie-Hanssen.

Norsk Romsenter skal holde en paneldebatt om dette temaet under et eget arrangement på konferansen, kalt Global Networking Forum.

Global Space Conference On Climate Change skal holdes i Oslo i 2023. 

Foto: iafastro

- Her vil blant annet lederen for EUs rombyrå (EUSPA), sjefen for den europeiske romorganisasjonen ESA, samt representanter fra Columbia og Sør-Afrika, være med, sier Hauglie-Hanssen.

Den 23. til 25. mai neste år holder Norsk Romsenter og International Astronautical Federation (IAF), organisasjonen bak IAC, konferansen Global Space Conference on Climate Change (GLOC 2023) i Oslo.

GLOC 2023 skal bidra til å øke kunnskapen om klimaendringene og hvordan effekten av dem kan reduseres ved hjelp av rombaserte tjenester og applikasjoner, ikke minst i fremvoksende økonomier. 

Norge mer synlig som romnasjon

Andøya Space er en av de norske romindustribedriftene som blir med på IAC.

Slik kan en oppskyting fra Andøya Space for småsatellitter se ut.

Illustrasjon: Andøya Space

- Siden det i år er en egen norsk paviljong, er det naturlig at vi er med her. Det blir spennende å se hvordan paviljongen kan gjøre Norge som en voksende romnasjon og oppskytingsland mer synlig for det globale satellittmarkedet, sier Ingun Berget, daglig leder for Andøya Spaceport ved Andøya Space.

For henne og de andre representantene for Andøya Space blir det flere møter med både eksisterende og potensielt nye kunder, samt internasjonale leverandører.

Den nye kommersielle romindustrien

- Mange er interessert i å se hva som skjer hos oss siden den nye oppskytingsbasen for småsatellitter er under bygging. Derfor er det viktig at vi er på IAC og er synlige, for dette er den største møteplassen for rombransjen i verden, sier Jon Harr, Operations Director ved Andøya Spaceport.

Han gleder seg til å se hva som skjer andre deler i verden innenfor oppskyting av småsatellitter. Flere land, blant annet USA, India, Kina og Sør-Korea holder på å utvikle sine egne oppskytingsbaser og bæreraketter spesielt beregnet på å få småsatellitter i bane.

Andøya Space bygger oppskytingsbase for småsatellitter.

Illustrasjon: Andøya Space/Multiconsult

- Kommersialiseringen av rommet og den nye romøkonomien, ofte kalt NewSpace, er en del av romindustrien der det skjer mye for tiden. På IAC vil vi også få se det siste nye på dette feltet, sier Kathrin Kuhn, Spaceport Mission Manager ved Andøya Space.

Dessuten skal Andøya Space Education ha en presentasjon om deres program Access To Space. Dette programmet har som mål å teste hvordan den nye romøkonomien kan øke tilgangen til rommet for utdanning, universiteter og oppstartsbedrifter, og hvordan dette samarbeidet kan styrkes.

Kontakt

Marianne Moen – Kommunikasjonssjef – Norsk Romsenter – 480 63 743

Ingun Berget – Daglig leder, Andøya Spaceport – 907 22 253