Norsk Romsenter: - Vi er i gang
- Til tross for at ferden til Spectrum-raketten ble avsluttet etter rundt 30 sekunder, er dette innledningen til en ny æra i norsk og europeisk romfart, sier Christian Hauglie-Hanssen ved Norsk Romsenter.
Christer Aasen
30. mars 2025

Klokken 12:30 søndag tok raketten til det tyske selskapet Isar Aerospace av fra Andøya Spaceport. Rundt 30 sekunder senere besluttet operasjonsledelsen å avslutte ferden. Raketten falt deretter ned i sjøen og eksploderte.
Isar Aerospace anser oppskytingen som en betydelig suksess. Selskapet har nå samlet verdifulle data som skal brukes til å forbedre raketten før neste oppskyting.
- Vår første test-flyvning møtte alle våre forventninger, og var en stor suksess. Vi hadde en ren «lift-off», 30 sekunder i lufta og vi fikk til og med testet termineringssystemet vårt, sier Isar-sjef Daniel Metzler.
– Nå er vi i gang. Selv om det alltid er bedre med perfekte testoppskytinger, skjer det veldig sjelden i virkeligheten. Isar Aerospace og Andøya Spaceport vil dra nytte av denne testen og komme enda sterkere tilbake neste gang, sier Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør ved Norsk Romsenter.
Viktig for Norge og Europa
Han mener at dette har vært en viktig dag for både norsk og europeisk romvirksomhet og noe som etter hvert vil få positive ringvirkninger for hele Europa. Oppskytingen er viet stor internasjonal oppmerksomhet.
Det er første gang det skytes opp en bærerakett fra det europeiske fastlandet.

Christian Hauglie-Hanssen er administrerende direktør ved Norsk Romsenter.
Foto: NRS
Testoppskytingen er startskuddet på en norsk, kommersiell satsing på oppskytingstjenester for små satellitter. Det er også begynnelsen på en tid Norge og europeiske samarbeidspartnere vil være mindre avhengige av de største romnasjonene.
- Norge må sørge for at Andøya Spaceport har så gode forutsetninger som mulig for å konkurrere innenfor det europeiske markedet, sier Hauglie-Hanssen.
Rask utvikling
Andre europeiske land, som Storbritannia, Sverige og Portugal, jobber med å bygge opp egne oppskytingstjenester for å konkurrere med Norge. Selv om Norge ligger foran konkurrentene akkurat nå, går utviklingen fort.
- Andøya Spaceport må videreutvikle kompetansen og miljøet som skal til for å bli en viktig bidragsyter i et marked som er i rask utvikling, forteller Hauglie-Hanssen. Kommersialisering av europeiske oppskytingstjenester vil være helt sentralt for å sikre europeisk konkurransekraft i romdomenet.
Viktig brikke
En operasjonell romhavn på Andøya vil også ha sikkerhetspolitiske konsekvenser. Andøya Spaceports tjenester vil være en viktig brikke i vår egenevne til å plassere ut satellitter for sivil og militær overvåking av våre land- og havområder.
- Allerede innen 2028 vil Isar Aerospace skyte opp de to norske satellittene i det arktiske overvåkingssystemet AOS. Det er også viktig for de europeiske romprogrammene å ha alternative oppskytingsmuligheter for småsatellitter, sier Hauglie-Hanssen.