Norsk studentbygget satellitt snart klar for jobb
HYPSO-1 fra NTNU skal forske på blant annet algeoppblomstring i havet.
Berit Ellingsen
21. februar 2024
HYPer-spectral Smallsat for ocean Observation (HYPSO-1) er et prosjekt ved Small Satellite Lab ved NTNU. Denne småsatellitten skal undersøke havfarge for å se oppblomstring av ulike typer alger.
Nyttelasten til HYPSO-1 er bygget av bachelorstudenter, mastergradstudenter, doktorgradstudenter og postdoktorer ved NTNU. Satellitten skal jobbe sammen med selvstyrte farkoster for å få mer inngående data over det samme stedet.
HYPSO-1 har et vanlig kamera og et hyperspektralt kamera som ser i flere bølgelengder samtidig.
Småsatellitten ble skutt opp av SpaceX i USA den 13. januar 2022. Siden da har HYPSO-1 blitt innkjørt av det litauiske firmaet som bygget selve satellitten. Nå har kameraene blitt slått på og de aller første testene av dem er gjort.
Fungerer bra
- Vi var spente på å se om kameraene hadde overlevd oppskytingen og innkjøringsperioden i rommet, sier Evelyn Honoré-Livermore, doktorgradsstudent ved Small Sat Lab ved NTNU.
Kameraene er nå aktive og ser ut til å fungere bra, men de første dataene ikke ferdig prossesert ennå.
HYPSO-1 fra Small Sat Lab ved NTNU skal undersøke havfarge.
Foto: Honoré-Livermore/Small Sat Lab
Det har heller ikke vært mulig å ta bilder av havet slik HYPSO-1 skal gjøre når alt er klart.
- Vi regner med at det gjenstår cirka en måned til med testing til innkjøringen er helt ferdig, sier Honoré-Livermore.
Havfarge over hele verden
Etter det begynner studentene og de ansatte som jobber med HYPSO-1 å ta bilder av havet, for å undersøke havfarge og algeoppblomstring langs kysten av Norge eller andre steder i verden.
- Da er det også blitt vår her til lands og bedre sjanser for å kunne ta bilder av havet uten at skyer stenger for utsikten, sier Honoré-Livermore.
Plankton ved Gotland i Østersjøen sett av Sentinel-3 i juli 2019.
Foto: Copernicus
På NTNU er det nå bygget et eget kontrollrom for å styre de ulike satellittene som Small Sat Lab og studentorganisasjonen Orbit NTNU har under utvikling. Les mer om dem her.
- Det er flott å ha et slikt kontrollrom her på NTNU, slik at både ansatte og studenter kan bidra med å operere satellittene våre, sier Honoré-Livermore.
Neste satellitt er på vei
Designstudenter ved NTNU var med på å utforme kontrollrommet. Nå kjøres det inn for å tilpasses den daglige bruken.
Det trengs, for den neste satellitten i serien, HYPSO-2, er allerede under planlegging av Small Sat Lab.
Bærerekatten Falcon 9 fra SpaceX med Hypso-1 ombord like før oppskytingen den 13. januar 2022.
Foto: SpaceX
- Her drar vi inn all den verdifulle lærdommen vi har oppnådd ved å utvikle og bygge HYPSO-1, sier Honoré-Livermore.
Går alt etter planen skal HYPSO-2 skytes opp i 2024.
Stolte studenter
I alt har fra 80 til 90 studenter vært med på HYPSO-1 i de fire årene prosjektet har pågått.
- Studentene synes det er veldig gøy å se at satellitten de har vært med på å utvikle nå er skutt opp og skal styres herfra. De er både stolte over det de har fått til og veldig positive til å jobbe videre med prosjektet, sier Honoré-Livermore.
HYPSO-1 er en hyperspektral satellitt som bygges av studenter ved NTNU og skal undersøke havfarge og algeoppblomstring.
Illustrasjon: NTNU Small Sat Lab
Nylig fikk Small Sat Lab flere studenter som skal skrive bacheloroppgave. De jobber nå med å gjøre operasjonen av HYPSO-1 mer brukervennlig.
- Hittil har det vært flest masterstudenter og noen doktorgradstudenter med på operasjonen av HYPSO-1. Det har gitt dem solid lærdom og eierskap av satellittprosjektet, sier Honoré-Livermore.
Viktig praktisk erfaring
Om det er flere som er interessert i være med på HYPSO-satellittene eller de to satellittene til studentorganisasjonen Orbit NTNU, er det plass til flere studenter på alle prosjektene.
- Det har vist seg å være veldig viktig både for studenter og ansatte å få direkte erfaring med satellittprosjektene og romteknologien. Vi kan lese masse og lære av videoer på nettet, men det er mye mer lærerikt å gjøre det selv, sier Honoré-Livermore.
Logoen til HYPSO-1 som bygges av studenter og forskere ved NTNUs Small Sat Lab.
Grafikk: NTNU Small Sat Lab
Hun håper også at næringslivet ser nytten av at norske studenter tilegner seg praktiske kunnskaper og erfaringer fra reelle romprosjekter.
HYPSO-1 støttes av blant andre Norsk Romsenter, Norsk Forskningsråd og Kongsberg Satellite Services. HYPSO-2 støttes i tillegg av den europeiske romorganisasjonen ESA.
Kontakt
Evelyn Honoré-Livermore – Doktorgradsstudent – Small Sat Lab NTNU – 73 55 91 12