Til hovedinnhold

Norske Nima trener til romferd

Blir Nima Shahinian den første nordmannen i verdensrommet, skjer det i privat regi. 

Skrevet av
Christer Aasen
Oppdatert
20. februar 2024
Nima i SOKOL romdrakt.
Nima i SOKOL romdrakt.Foto: Jan Kenneth Diesen

Nima Shahinian fra Hakadal er i gang med astronauttrening på Gagarin Cosmonaut Training Center i Star City utenfor Moskva. Målet er å reise til Den internasjonale romstasjonen (ISS) i slutten av 2023.

Nima foran simulatoren til Soyuz-fartøyet.

Nima foran simulatoren til Soyuz-fartøyet.

Foto: Jan Kenneth Diesen

Afghanistan-veteranen, industridesigneren og tobarnsfaren arrangerer ferden og treningen gjennom den amerikanske romfartsbedriften Space Adventures, et selskap som tilbyr turer til romstasjonen for privatpersoner.

Som en del av et fremtidig opphold på ISS forbereder Nima seg også til historiens første kommersielle «spacewalk», en romvandring utenfor romstasjonen der Nima skal gjennomføre et vitenskapelig eksperiment.

Første nordmann?

Lykkes han med å finansiere hele prosjektet, vil han bli første nordmann i verdensrommet.

- Vi gleder oss på vegne av alle som lykkes med sine romprosjekter, og Nima har vist en enorm stå-på-vilje for å få til dette prosjektet, sier Arvid Bertheau Johannessen som er fagsjef for bemannet romfart og utforskning ved Norsk Romsenter.

Europeiske yrkesastronauter ansettes i European Space Agency (ESA) etter en møysommelig utvelgelsesprosess. Etter to års astronaututdanning, jobber de vanligvis i ESA i mange år. Romorganisasjonen arbeider akkurat nå med å velge ut nye astronauter, og flere nordmenn har gått videre til andre fase i opptaket. Norsk Romsenter har jobbet aktivt med å promotere ESAs astronautopptak i Norge, og følger spent med på utvelgelsesprosessen.

Nima prøvesmaker rom-mat for å tilpasse egen meny.

Nima prøvesmaker rom-mat for å tilpasse egen meny.

Foto: Jan Kenneth Diesen.

Fra å være en bransje dominert av statlige aktører, har romvirksomheten blitt kommersialisert på bred front. Elon Musks SpaceX er det tydeligste eksempelet på private initiativ som biter fra seg. Vi har også sett at flere styrtrike mennesker med en drøm om verdensrommet, har kjøpt seg en tur til romstasjonen og betalt fra egen lomme.

Nima øver i simulatoren til Soyuz-fartøyet.

Nima øver i simulatoren til Soyuz-fartøyet.

Foto: Jan Kenneth Diesen.

Shahinian er ikke en mangemilliardær, men ønsker å gjennomføre reisen i samarbeid med finansielle partnere. Dette er nok en ny måte å komme seg ut i verdensrommet på. Et annet eksempel på den kommersielle utviklingen, er det amerikanske selskapet Axiom Space. De ønsker å tilby romferder til individer, selskaper og romorganisasjoner. De planlegger en bemannet ferd til Den internasjonale romstasjonen i februar eller mars i år og ønsker å begynne å bygge en privat romstasjon i 2024.

Mye trening

For Shahinian er oppholdet og treningen i Star City det første av mange. De neste 12-20 månedene skal Nima tilbringe mye tid der.

- Nimas romprosjekt er spennende og vil sannsynligvis skape positive ringvirkninger for norsk romvirksomhet, fordi det bidrar til økt interesse for rom og romteknologi, sier Bertheau Johannessen.