Ny satellitt skal gi mer nøyaktig værvarsel i Arktis
Arctic Weather Satellite skytes snart opp med SpaceX og skal brukes av norske meteorologer.
Berit Ellingsen
19. juni 2024
Arctic Weather Satellite er en europeisk værsatellitt som skal gi mer nøyaktig værvarsel i Arktis. Det gjelder spesielt korttidsværvarsel og varsel for været slik det er i øyeblikket.
Denne satellitten har et mikrobølgeradiometer som skal undersøke i høy oppløsning de vertikale profilene av temperatur og fuktighet i atmosfæren.
Informasjon om fuktigheten i atmosfæren er spesielt viktig for å kunne varsle været i Arktis. For her kan mengden vanndamp i luften endre seg raskt.
Data om været i Arktis vil også bli brukt til de matematiske modellene av det globale klimaet og hvordan det forandrer seg over lengre tid.
Norsk industri og forskning er med
- Nordområdene over 70 grader nord er dårlig dekket av geostasjonære satellitter. Dermed vil Arctic Weather Satellite, som skal gå i polar bane, gi signifikant forbedring av numerisk værvarsling over polare områder, sier Vigdis Lonar, seniorrådgiver innen jordobservasjon ved Norsk Romsenter.
Dette er svært viktig i Arktis, en del av verden med ekstreme værforhold som skifter raskt.
- Datagrunnlaget for værmodellene og spesielt kortidsvarsling vil bli vesentlig bedre, også globalt, sier Lonar.
Norge er med i Arctic Weather Satellite, og norske firmaer har hatt muligheten til å by på kontrakter for denne satelitten.
- Kongsberg Satellite Services (KSAT) skal ta i mot dataene og operere Arctic Weather Satellite. I tillegg har Safran Sensonor levert teknologi til satellitten, sier Lonar.
På brukersiden er Meteorologisk institutt største norske aktør, tett involvert gjennom EUMETSAT, organisasjonen for europeiske værsatellitter.
- Dermed kommer Meteorologisk institutt til å bruke dataene fra Arctic Weather Satellite i sitt arbeid, sier Lonar.
Arctic Weather Satellite skal måle temperatur og fuktighet i atmosfæren over Arktis.
Illustrasjon: ESA
Utviklet på rekordtid
Arctic Weather Satellite har blitt utviklet med en NewSpace tilnærming, på bare 36 måneder, og med et mye lavere budsjett enn det som er vanlig for jordobservasjonssatellitter.
Dessuten er den 125 kilo tunge satellitten en prototype for en fremtidig konstellasjon av små værsatellitter, kalt APS-Sterna.
- Arctic Weather Satellite skal, når den er kommet opp i bane, demonstrere at data fra satellitten vil forbedre værvarsler, sier Lonar.
Avgjørelsen om å bygge en konstellasjon av flere småsatellitter skal tas i 2025. Denne konstellasjonen kan bli utviklet av ESA på oppdrag av EUMETSAT.
- Med Sterna-konstellasjonen vil vi få tilnærmet konstant tilgang til temperatur- og fuktighetsdata i atmosfæren over Arktis, sier Lonar.
Arctic Weather Satellite under sammensetting og testing hos ESA i Nederland.
Foto: ESA
Vil bli styrt fra Tromsø
Den nye arktiske værsatellitten er bygget av OHB i Sverige og deres underleverandører.
De siste tre årene har ingeniører fra mer enn 30 ulike selskaper over hele Europa stått på hos ESA for å utvikle, teste og gjøre Arctic Weather Satellite klar for oppskyting.
Den 1. juni kom Arctic Weather Satellite til SpaceX sin oppskytingsbase Vandenberg i California. Her forberedes den nye værsatellitten for oppskyting med en Falcon 9 bærerakett i juli.
Etter at den nye værsatellitten har kommet seg trygt opp i bane, vil den bli styrt fra KSATs kontrollsenter i Tromsø av eksperter fra ESA, OHB og KSAT.
Kontakt
Vigdis Lonar – Seniorrådgiver, jordobservasjon – Norsk Romsenter – 415 63 198