Til hovedinnhold

Svensknorsk astronaut klar for romstasjonen

Marcus Wandt skytes opp til romstasjonen som den første ESA-astronauten på kommersielt oppdrag. Han har både svensk og norsk statsborgerskap.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
12. januar 2024
Marcus Wandt,  norsksvensk astronaut ved ESA, i Crew Dragon-romfartøy fra SpaceX.
Marcus Wandt, norsksvensk astronaut ved ESA, i Crew Dragon-romfartøy fra SpaceX.Foto: SpaceX

Marcus Wandt er en av de 17 nye astronautene som den europeiske romorganisasjonen ESA presenterte 1. juni 2023. 

Oppskytingen skal etter planen skje 17. januar 2024, med et Crew Dragon-romfartøy og en Falcon 9-bærerakett fra SpaceX, fra Kennedy Space Center i Florida.

Marcus er ESAs andre svenske astronaut, etter Christer Fuglesang, og i likhet med ham har Marcus både svensk og norsk familie.

- Jeg vokste opp utenfor Karlstad i Värmland i Sverige, men min mor bor på Gjøvik, så der har jeg vært mye, blant annet for å feire 17. mai, sier Marcus.

- Jeg har både svensk og norsk statsborgerskap og kjenner meg både svensk og norsk. Jeg er stolt over å kunne representere både Sverige og Norge i rommet, sier Marcus.

Til sammen søkte mer enn 22 500 personer fra hele Europa på astronaututtaket til ESA i 2022. 

Nå skytes Marcus snart opp til den internasjonale romstasjonen, som en av fire astronauter på kommersielt oppdrag med firmaet Axiom Space.

Ser frem til å møte kolleger i rommet

- At det nå nærmer seg oppskyting kjennes fantastisk, og også veldig spennende. Det vil nok bare bygge seg opp frem mot oppskytingen, men det er en positiv følelse av å være spent og klar, sier Marcus på telefon fra USA. 

Noe av det han ser mest frem til å gjøre når han er vel oppe i bane, er å åpne luken inn til romstasjonen og bli møtt av andre mennesker som bor og jobber i rommet.

En av dem er Andreas Mogensen, ESAs danske astronaut, som nå er kommandør på romstasjonen hvor han skal være i seks måneder.

Når Marcus kommer til romstasjonen blir det første gang to skandinaver er der samtidig.

- Jeg gleder meg også til å kunne nyte synet av rommet, og spesielt jorda fra bane, se alle kontinentene og hele planeten på bare 90 minutter, sier Marcus.

ESAs nye svenske astronaut, Marcus Wandt, under opplæring.

ESAs norsksvenske astronaut Marcus Wandt under opplæring.

Foto: ESA

Opplæring på rekordtid

Marcus er den første av ESAs astronauter til å dra til rommet på et kommersielt oppdrag. Oppdraget hans med Axiom Space er støttet av blant annet ESA, den svenske romorganisasjonen SNSA og den svenske flyprodusenten Saab.

ESA gjør dette for å vise at korte oppdrag i rommet med rask opplæringstid vil være nyttig både for forskning, utdanning og inspirasjon.

Axiom er et kommersielt selskap som spesialiserer seg på å legge til rette for romferder. SpaceX sørger for selve transporten, mens Axiom organiserer ferden og oppdragene på selve romstasjonen.

- ESA fikk muligheten til å skyte opp en astronaut med Axiom. Den svenske romorganisasjonen og flere andre grep denne muligheten raskt, samt at jeg var vant til å lære mye på kort tid fra utdannelsen som jagerflypilot og testpilot, sier Marcus.

Han har fullført astronaututdannelsen og opplæringen for sitt oppdrag i rommet på bare åtte måneder.

- Det har vært veldig intenst og lærerikt, med null ferie og bare noen få fridager innimellom. Men mye av astronautopplæringen minner om jagerflypilot- og testpilotutdannelsen, og kulturen er litt den samme, så det var mye jeg kjente igjen fra før, sier Marcus.

Marcus Wandt (f.v.) skytes opp sammen med Walter Villadei, Michael López-Alegría og Alper Gezeravci på kommersielt oppdrag for Axiom Space.

Astronautene på Axiom-3. Fra venstre: Marcus Wandt, Walter Villadei, Michael López-Alegría og Alper Gezeravci.

Foto: SpaceX

20 eksperimenter på 14 dager

Han og de tre andre astronautene som skytes opp med Axiom Space skal være på romstasjonen i 14 dager for å utføre ulike vitenskapelige eksperimenter og tester av ny teknologi.

Marcus skal gjøre cirka 20 eksperimenter, innen blant annet forskning på stamceller, beinmasse, blodsirkulasjon, robotikk, kunstig intelligens, og mye annet.

Han skal også være med på aktiviteter som skal inspirere skoleelever og studenter til å velge naturfag.

Han skytes opp sammen med tre andre astronauter med Axiom Space. Det er Walter Villadei, som er piloten på oppdraget og oberst i det italienske luftforsvaret. Tyrkiske Alper Gezeravci er med som oppdragsspesialist, mens kommandør er Michael López-Alegría, en tidligere astronaut ved NASA.

Marcus har bakgrunn som jagerflyger og testpilot i det svenske luftforsvaret, og som testpilot ved Saab, hvor han har vært leder for deres flyoperasjoner.