Romindustrikonferanse i fem byer i høst
Spaceport Norway samler oppstartsbedrifter, nytudannete og studenter, sammen med romindustrien.
Berit Ellingsen
12. mars 2024
- Vi ønsker spesielt å få med oss unge i oppstartsbedrifter, men også nyutdannete og studenter, slik at de kan få inspirasjon, innspill og muligheter av norsk og internasjonal romindustri, sier Ole Dokka, grunnlegger og leder av Rocket Grace, som arrangerer og utvikler Spaceport Norway.
I år er temaet for romindustrikonferansen liv, både forutsetningene for og forvaltningen av liv på jorda, og letingen etter liv i rommet og etter ressursene som vil være nødvendige for å leve på andre himmellegemer.
-Vi kjører et nytt format i år, og holder konferansen på fem ulike steder i Norge, i lokaler som er tilknyttet miljøer for oppstartsbedrifter og innovasjon, sier Dokka.
De fem arrangementene vil foregå med bare en ukes mellomrom.
20. oktober: Oslo – på Mesh Community.
3. november: Trondheim – på Digs.
10. november: Andøya – på Fyrvika.
11. november: Bergen – på Works.
17. november: Stavanger – på Innovation Dock.
Industrisponsor i år er den tyske oppskyteren ISAR Aerospace. Spaceport Norway er støttet av Norsk Romsenter.
Begrenset med plasser
På grunn av smittevern blir det et begrenset antall plasser på hvert sted, mellom 50 og 100 stykker. Men foredragene vil bli strømmet gratis slik at alle som ønsker kan få dem med seg.
Under hver av konferansedagene blir det foredrag fra en av de store romorganisasjonene, som ESA og NASA, samt en godt etablert industriaktør.
Temaet for Spaceport Norway i 2021 er liv, om letingen etter liv og hvordan menneskene skal kunne leve i rommet.
Grafikk: Spaceport Norway
- Vi vil også gi scenen til en oppstartsbedrift slik at de kan presentere idéene sine og seg selv, sier Dokka.
Det blir også en populærkulturell dimensjon på hver konferansedag for å skape ekstra engasjement og presentere noe utenom det vanlige.
Industri, innovasjon og kultur
På konferansen i Oslo kommer James Carpenter, lederen for den nye utforskingen av månen ved ESA.
- Det skjer enormt mye spennende i rommet nå, og dette er sjefen for det som ESA utvikler til månen. Vi kunne ikke fått noen bedre person til konferansen, sier Dokka.
Her blir det også presentasjon av Rimfax, den norske georadaren til roveren Perseverance, som jobber på Mars akkurat nå.
En av foredragsholderne på Spaceport 2021 er James Carpenter, lederen for de nye måneferdene hos ESA.
Foto: ESA
- Siden både Perseverance og Rimfax er i gang med forskningen sin, håper vi å kunne få ferske nyheter fra gruppen som jobber med georadaren på Kjeller, sier Dokka.
Det kommer også en tegneseriekunstner som holder på med et stort framtidsepos i tegneserieform.
- Dessuten får vi med oss Høyskolen i Kristiania, som holder på med en utstilling av verker som er med i konkurransen om å bli dekorasjon på den første måneferden i Artemis-programmet, sier Dokka.
Deltakerne på konferansen I Oslo vil få anledning til å være med og bedømme verkene til Artemis-konkurransen.
Viktig å møtes ansikt til ansikt
Etter å ha gjennomført tre store og stadig voksende Spaceport Norway-konferanser, vet arrangøren at kommunikasjonen ansikt til ansikt mellom deltakerne er spesielt viktig.
- Vi ønsker å ha ikke bare mye spennende faglig innhold, men også å legge til rette for gode muligheter til å møte nye mennesker. I år er det kanskje viktigere enn noen gang før, sier Dokka.
Ole Dokka er grunnlegger og leder av Rocket Grace, som arrangerer og utvikler Spaceport Norway.
Foto: Spaceport Norway
Han håper også at Spaceport Norway vil bidra til mer nettverksbygging og tettere samarbeid på tvers av sektorene i Norge.
- Sist men ikke minst ønsker vi å bidra til at miljøet for innovasjon og oppstartsbedrifter kan bli bedre og mer utbredt, slik at norsk romindustri kan vokse, sier Dokka.
Kontakt
Ole Dokka – Grunnlegger og leder av Rocket Grace, arrangør og utvikler av Spaceport Norway – 902 15 376