Til hovedinnhold

Romsonden Juice skytes opp til Jupiter i april

Med på den lange ferden er viktig teknologi fra flere norske bedrifter.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
30. januar 2024
ESAs romsonde Juice skal undersøke Jupiter og dens store måner, med norsk teknologi.
ESAs romsonde Juice skal undersøke Jupiter og dens store måner, med norsk teknologi.Illustrasjon: ESA

Den nye europeiske romsonden Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) skal undersøke Jupiters atmosfære og magnetfelt, samt dens største måner, og hvordan gassgiganten påvirker månene sine.

Spesielt er det Ganymedes, Callisto og Europa som Juice skal undersøke. Disse månene kan gjemme hav under overflaten, og der det er flytende vann, kan det finnes liv. Juice skal også se nærmere på den svært vulkansk aktive månen Io.

Oppskytingen til Juice skal etter planen skje den 13. april 2023 med Ariane-5 bærerakett fra den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guyana.

Oppdatering: På grunn av usikkert vær og fare for lyn, er oppskytingen 13. april utsatt. Trolig vil ESA gjøre et nytt forsøk 14. april

Norsk teknologi til bæreraketten

- Flere kritiske komponenter på Ariane 5-bæreraketten er bygget og levert av norsk industri, sier Pål Brekke, fagsjef innen romforskning ved Norsk Romsenter. Han er også norsk delegat i vitenskapsprogrammet til den europeiske romorganisasjonen ESA.

De to store sidemonterte faststoffrakettene holdes på plass av norskproduserte feste- og separasjonsmekanismer levert av Kongsberg Defence and Aerospace (KDA).

Oppskyting med Ariane 5 fra den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guyana.

Oppskyting med Ariane 5 fra den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guyana.

Foto: ESA/CNES/Arianespace

- Når disse startrakettene er tomme for drivstoff må feste- og separasjonsmekanismer frigjøre startrakettene med kirurgisk presisjon i løpet av bare fem millisekunder, sier Brekke.

Nammo har levert 20 rakettmotorer der 16 av disse starter opp og skyver faststoffrakettene trygt vekk fra hovedraketten.

Dreiemekanisme for solcellepanelene

Mekanismen som snur solcellepanelene til Juice er fra KDA. De gjør at Juice kan snu solcellepanelene sine mot sola for å lage strøm. Skulle denne mekanismen svikte vil det sette hele romsonden i fare.

For ved Jupiters bane er sollyset 25 ganger svakere enn det er ved jorda. Derfor har tidligere romsonder til det ytre solsystemet brukt radioaktive materialer for å lage strøm.

- Men solcellepanelene til Juice er laget av det nyeste og mest effektive materialet for dette formålet. Slik er romteknologi med på å utvikle bedre solcelleteknologi, som vil komme til stor nytte på jorda, sier Brekke.

Juice skal utforske Jupiter og noen av dens måner, og har norsk strålingsdetektor ombord.

Juice skal utforske Jupiter og noen av dens måner, og har norsk strålingsdetektor ombord.

Foto: ESA

Juice har hele ti solcellepaneler, fem på hver side, som hver måler 2,5 x 3,5 meter i et totalt vingespenn på 24 meter. Til sammen dekker solcellepanelene 85 kvadratmeter og er de største som er bygget for en romsonde.

Solcellepanelene og dreiemekanismen må også tåle ekstreme temperaturvariasjoner. Fra mer enn 250 grader Celsius ved nærpassering av Venus til minus 230 grader Celsius ute ved Jupiters bane.

- KDA er verdensledende på dette feltet og har levert liknende teknologi til en lang rekke av ESAs romsonder, sier Brekke.

Norsk strålingssensor

Både på den lange ferden gjennom solsystemet til Jupiter, og ved Jupiter og dens måner, skal Juice måle den høyenergetiske strålingen i rommet rundt. Det gjøres av instrumentet RADEM, som har strålingsdetektor fra den norske bedriften IDEAS.

- RADEM er et av de få instrumentene som vil være i gang under hele turen til Jupiter, sier Brekke.

For ferden til Jupiter blir lang, nesten åtte år. I løpet av den tiden skal Juice utføre flere nærpasseringer av jorda, månen og Venus for å øke hastigheten.

Jupitersonden Juice skytes opp i april 2023, men ferden til Jupiter vil ta 8 år. Se tidslinjen her.

Jupitersonden Juice skytes opp i april 2023, men ferden til Jupiter vil ta 8 år. Se tidslinjen her.

Illustrasjon: ESA

- Ute ved Jupiters bane skal Juice fly to ganger forbi Europa og være den første til å måle tykkelsen på islaget som dekker denne månen. Her skal JUICE også se etter passende steder å lande for en senere landingssonde, sier Brekke.

Juice skal undersøke Callisto, blant annet fordi den er det himmellegemet i solsystemet som har flest krater på overflaten.

Til slutt vil Juice nå frem til Ganymedes for å gå inn i bane. Her skal Juice undersøke den isbelagte overflaten, det indre havet og magnetfeltet.

- Det blir første gang i historien at en romsonde går inn i bane rundt en annen måne enn vår egen, sier Brekke.

Mer enn 2000 mennesker med

Juice veier seks tonn, der over halvparten av vekten er drivstoff. Sonden har med seg 10 vitenskapelige instrumenter, noen levert av NASA og noen av den japanske romorganisasjonen JAXA.

Hele 18 forskningsinstitusjoner, 23 land, 83 bedrifter og over 2000 mennesker har vært involvert i byggingen av Juice.  Totalt har prosjektet kostet 1.6 milliarder euro. 

- Det neste steget blir å sende en romsonde med et fartøy som lander på overflaten til en av Jupiters ismåner for å undersøke vannet der. Både ESA og NASA har planer om et slikt ambisiøst prosjekt, sier Brekke.

En historisk viktig oppdagelse

Juice har også med seg en plakett som hedrer den italienske vitenskapsmannen Galileo Galileis (1564 - 1642) oppdagelse av Jupiters fire største måner, Io, Europa, Ganymedes og Callisto.

- Dette er en historisk svært viktig oppdagelse, siden Galileo observerte at månene beveget seg i bane rundt Jupiter. Det avkreftet den gamle teorien om at jorda var sentrum i universet, sier Brekke.

Vi kan selv enkelt se disse fire Jupiter-månene med en vanlig kikkert, og undre oss over at det snart går en romsonde i bane blant dem.

Kontakt

Pål Brekke – Fagsjef, romforskning – Norsk Romsenter – paal.brekke@spaceagency.no