Romstudenter bygger egne satellitter og raketter
Det gir mer erfaring og økte jobbmuligheter, ikke minst for de som vil til rombransjen.
Berit Ellingsen
22. februar 2024
Flere universiteter og høyskoler i Norge tilbyr fag som er nyttige for de som er interessert i rommet og ønsker å søke seg til romindustrien.
Studentene ved disse fagene er også med i egne organisasjoner som bygger både satellitter og raketter. Det gjør de for å lære mer, få praktisk erfaring, delta i internasjonale romkonkurranser og knytte kontakter.
Norsk Romsenter støtter flere av disse studentprosjektene. Her er noen av dem.
Sammen med selvstyrte farkoster
Småsatellitten HYPer-spectral Smallsat for ocean Observation (HYPSO-1) er et prosjekt ved NTNUs Small Satellite Lab. Her bygges nyttelasten av bachelorstudenter, mastergradstudenter, doktorgradsstudenter og postdoktorer.
- Vi har holdt på siden 2017 og har i snitt hatt 15 studenter med i prosjektet hvert år, sier Evelyn Honoré-Livermore, doktorgradsstudent ved NTNU.
HYPSO-1 er en hyperspektral satellitt som bygges av studenter ved NTNU og skal undersøke havfarge og algeoppblomstring.
Illustrasjon: NTNU Small Sat Lab
HYPSO-1 skal samle inn data over havfarge for å se oppblomstring av ulike typer alger. Satellitten skal jobbe sammen med selvstyrte farkoster som NTNU holder på å utvikle.
- For eksempel kan selvstyrte skip ta prøver av havet, droner ta høyoppløselige bilder, mens HYPSO-1 gir oversiktsbilder, alt over det samme området for å gi mer inngående data, sier Honoré-Livermore.
Verdifull praktisk erfaring
HYPSO-1 har et hyperspektralt kamera som kan se i mange bølgelengder samtidig. I 2020 hadde satellitten den siste og viktige gjennomgangen som viser at den er ferdig bygget og testet, og klar til å skytes opp.
- HYPSO-1 blir sendt til SpaceX i USA for oppskyting om bare to uker. En uke etter det igjen får vi datoen for selve oppskytingen, som blir veldig spennende, sier Honoré-Livermore.
Logoen til HYPSO-1 som bygges av studenter og forskere ved NTNUs Small Sat Lab.
Grafikk: NTNU Small Sat Lab
Å jobbe på et prosjekt som HYPSO-1 har satt studentene i kontakt med mange ulike forskningsmiljøer, også innenfor rombransjen.
- I prosjektet må studentene bruke ikke bare sine tekniske ferdigheter og faglige kunnskap, men også kommunisere godt med dem som skal laste ned eller benytte dataene fra satellitten. Det gir studentene verdifull praktisk erfaring, i tillegg til det faglige, sier Honoré-Livermore.
HYPSO-1 er støttet av blant andre Norsk Romsenter, Norsk Forskningsråd og Kongsberg Satellite Services.
Drar til oppskyting av SpaceX
Et annet prosjekt ved NTNU Small Sat Lab er småsatellitten SelfieSat, som bygges av studentorganisasjonen Orbit NTNU.
SelfieSat skal ta selfies i rommet av bilder som publikum sender inn av seg selv. Hovedformålet er å lære studentene å bygge en ekte satellitt.
- Satellitten er nesten ferdig bygget og skal være klar til nyttår, så nå er det veldig travelt, sier Eivind Heggset, daglig leder for Orbit NTNU.
Studenter fra ulike tekniske og ikke-tekniske fag er med i organisasjonen og bygger satellitten. I likhet med HYPSO-1 skal SelfieSat skytes opp av SpaceX, samtidig med en rekke andre småsatellitter.
- Oppskytingen blir utrolig spennende, og nesten 100 studenter ved Orbit NTNU har lyst til å dra over til USA for å se på oppskytingen, sier Heggset.
Er ønsket av bedrifter
Men kanskje det beste med å være med å bygge en satellitter er entusiasmen fra studentene og bedriftene og organisasjonene som støtter prosjektet.
- Det har vært stor og seriøs interesse for SelfieSat og vi har fått støtte fra blant annet Norsk Romsenter, Andøya Space, samt samarbeid med Eidsvoll Electronics og andre i den norske romsektoren, sier Heggset.
SelfieSat bygges av studentorganisasjonen Orbit NTNU og skytes opp sommeren 2022 av SpaceX.
Illustrasjon: Orbit NTNU
NTNU bygger eget kontrollrom for småsatellittene til Small Sat Lab. Herfra skal både SelfieSat og HYPSO-1 styres.
- Å være med Orbit NTNU har gitt mange jobbmuligheter, både for de med tekniske fag, men også for dem med andre fag. Hovedsponsorene våre som kjenner prosjektene våre ser virkelig verdien av å få erfarne studenter inn i bedriften og ønsker å rekruttere oss, sier Heggset.
Bygger rakett for konkurranse
Portal Space er organisasjonen for romstudenter ved Universitetet i Oslo. Portal Space bygger sin egen rakett for å være med i den internasjonale rakettkonkurransen Euroc i oktober 2022.
Studentorganisasjonen bygger selv motoren til raketten, og den blir Norges første rakettmotor som kun bruker flytende drivstoff.
- Vi var to stykker som gikk første året på bachelorprogrammet i Elektronikk, informatikk og teknologi ved Universitetet i Oslo og var interessert i romteknologi, sier Rokas Naudziunas, medgrunnlegger av Portal Space.
Etter at han og medgrunnlegger Ola Baksaas var med på rakettkurset for studenter, CaNoRock på Andøya i 2020, ble Portal Space og planene for raketten til.
Portal Space er organisasjonen for romstudenter ved UiO. Rakettmotoren deres hadde vellykket fyringstest i oktober 2021.
Foto: Portal Space
Portal Space fikk støtte til prosjektet i februar 2020 og hadde den første fyringstesten av rakettmotoren i juli 2021. Denne uken hadde de den andre fyringstesten.
- Å stifte en organisasjon som Portal Space og bygge sin egen rakettmotor tar mye tid, men gir også verdifull praktisk kompetanse, noe som er viktig for oss som ønsker å søke oss til romindustrien etter studiene, sier Naudziunas.
Kontakt
Evelyn Honoré-Livermore – Doktorgradsstudent – Small Sat Lab NTNU – 73 55 91 12
Eivind Heggset – Daglig leder – Orbit NTNU – 473 54 308
Rokas Naudziunas – Teknisk leder – Portal Space – Universitetet i Oslo – 968 86 337