Til hovedinnhold

Slik skal Perseverance ta prøver av Mars

Disse prøvene sendes tilbake til jorda med senere romfartøy.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
12. mars 2024
Perseverance har tatt flere prøver av overflaten og atmosfæren på Mars som skal sendes tilbake til jorda senere.
Perseverance har tatt flere prøver av overflaten og atmosfæren på Mars som skal sendes tilbake til jorda senere.NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Perseverance, med den norske georadaren Rimfax, har begynt jakten på spor av vann og liv på Mars.

NASAs nye rover skal også ta prøver av ulike geologisk interessante steder på overflaten, under bakken og av atmosfæren. Disse prøvene vil bli plukket opp av en europeisk rover som kommer til Mars senere og sendes til jorda for nærmere undersøkelser. 

Siden 1. juni har Perseverance utforsket et fire kvadratkilometer stort område med noen av de eldste og dypeste steinlagene i Jezero Krater. Det er her den første prøven kommer til å bli tatt. (Se også bilde øverst i artikkelen.)

Kjemisk og mineralogisk analyse

Perseverance vil starte den 11 dager lange prøvetakingsprosessen med å ta bilder slik at forskerne kan finne det aller beste stedet å ta prøve av.

Her vil Perseverance først bruke et av drillhodene sine for å skrape støv og småstein bort fra overflaten på et egnet teststed. Så vil instrumentene som sitter på robotarmen til roveren bli satt i gang.

Dette er SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals), PIXL (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry), og WATSON (Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering)

Disse tre instrumentene vil analysere den avdekkete steinen både kjemisk og mineralogisk. De vil jobbe sammen med SuperCam, et kamera med laser på masten til Perseverance, som vil fordampe noe av steinen for spektroskopisk undersøkelse.

Mastcam-Z, som også sitter på masten, vil ta bilder i høy oppløsning av teststedet.

På størrelse med et kritt

Selve prøven som skal sendes til jorda vil bli tatt av stein som er så lik teststedet som mulig. Her vil Perseverance bruke drillen på robotarmen sin til å bore en prøve av selve prøvestedet.

Denne prøven vil være på størrelse med et skolekritt. Prøven vil gå rett i et spesielt rør som så blir målt, fotografert, hermetisk forseglet og lagret.

Neste gang dette prøverøret blir åpnet vil være på jorda, i et laboratorium for mye grundigere og mange flere undersøkelser enn det en rover kan gjøre.

Steinen på det første teststedet stammer fra da Jezero Krater ble dannet og vil gi en viktig forståelse av den geologiske historien her.