Til hovedinnhold

Snart klar for første flytur på Mars

Ingenuity blir det første luftfartøyet til å fly på en annen planet.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
12. mars 2024
Minihelikopteret Ingenuity satt ned på bakken av roveren Perseverance før flygningene begynte.
Minihelikopteret Ingenuity satt ned på bakken av roveren Perseverance før flygningene begynte.Foto: NASA/JPL-Caltech

Mini-helikopteret Ingenuity dro til Mars sammen med NASAs nye rover Perseverance (og den norske georadaren Rimfax). Kanskje kan flygende fartøy som Ingenuity hjelpe til med å utforske himmellegemene i solsystemet.

Så langt har Ingenuity sittet trygt på undersiden av Perseverance. Men 3. april 2021 ble mini-helikopteret satt forsiktig ned på bakken under roveren.

Deretter kjørte Perseverance litt bort fra Ingenuity slik at mini-helikopteret skulle få lys til solcellepanelene sine. Det er viktig for at Ingenuity skal holde seg varm og overleve i de iskalde nettene på Mars.

Her kan temperaturen gå ned til minus 90 grader Celsius, til og med på våren og ikke langt fra ekvator, hvor Ingenuity og Perseverance befinner seg. Så lave temperaturer kan få elektriske komponenter og batterier til å fryse og svikte.

Derfor er Ingenuity utstyrt med en egen varmekilde, god isolasjon og seks litiumbatterier, samt små solcellepaneler. Alt dette har nå blitt grundig testet.

Flyr uten direkte hjelp fra jorda

Den 7. april ble rotorbladene til Ingenuity satt i fri slik at de og motoren kan testes. Også datamaskinen og andre instrumenter som gjør at Ingenuity kan fly uten direkte hjelp fra kontrollrommet på jorda skal testes.

Går disse testene bra vil Ingenuity ta av i det flate området av Jezero-krateret som mini-helikopteret og Perseverance befinner seg i. Det vil skje tidligst den 11. april.

Ingenuity sett av Perseverance på Mars i april 2021.

Ingenuity sett av Perseverance på Mars i april 2021.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Deretter skal Ingenuity gjøre flere flygninger de neste 30 dagene for å teste autonom flyging og utforsking ved hjelp av luftfartøy på Mars.

Perseverance vil hjelpe til med å overføre dataene fra Ingenuity til jorda, og ta bilder av de historiske første flyturene på en annen planet.

Perseverance ruller videre

Når de 30 dagene med flygninger er over, begynner Perseverance på sitt egentlige oppdrag: Å lete etter spor av vann og liv på Mars.

Slik skal Ingenuity fly på Mars i april 2021. Det blir første gang et luftfartøy flyr på en annen planet.

Slik skal Ingenuity fly på Mars i april 2021. Det blir første gang et luftfartøy flyr på en annen planet.

Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech

Den norske georadaren Rimfax vil være et viktig instrument i denne jakten og styres fra Kjeller.

Perseverance skal også ta prøver av overflaten og atmosfæren på Mars som skal sendes til jorda for å bli undersøkt nærmere.