Til hovedinnhold

Store muligheter for norske bedrifter på Europas rombase

Rombasen i Kourou lyser nå ut nye kontrakter for drift og vedlikehold.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
19. februar 2024
Den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guyana.
Den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guyana.Foto: CNES/ESA

Det er herfra den europeiske romorganisasjonen ESA skyter opp flesteparten av romsondene og satellittene sine, som det nye romteleskopet James Webb, samt satellitter og andre romfartøy for kommersielle kunder.

Rombasen trenger drift og vedlikehold på alt fra data- og elektriske systemer, renrom, miljøovervåking, laboratorier, vektertjenester, transport, og mye mer.

Nå lyser ESA ut nye kontrakter for rombasen. Som medlem av ESA er Norge med på å betale for drift og vedlikehold her.

- Men siden det i dag ikke er noen norske bedrifter med aktiviteter på rombasen, vil de være foretrukket i den nye runden med kontraktutlysinger, sier Simon Flack, koordinator innen romindustri ved Innovasjon Norge

Ariane 5 i jungelen.

Ariane 5 i jungelen.

Foto: ESA/CNES

Dermed er dette er en kjempemulighet for norske bedrifter som allerede leverer tjenester i utlandet eller som ønsker å etablere seg der.

- Tjenestene som tilbys trenger ikke være relatert til romindustrien, men kan være spesielt interessant for norske bedrifter som har erfaring med å tilby tjenester til store anlegg, for eksempel flyplasser eller oljeinstallasjoner, sier Flack.

Bedriftene kan tilby tjenestene på egenhånd eller i partnerskap med europeiske bedrifter som allerede har etablert seg i regionen.

Innovasjon Norge hjelper med etablering

- Innovasjon Norge har lang erfaring i å hjelpe norske bedrifter med å etablere seg i ulike markeder i utlandet og til å konkurrere om internasjonale kontrakter, sier Flack.

Den europeiske rombasen ligger i Kourou i Fransk Guyana. Dette er et fransk oversjøisk territorium på nordkysten av Sør-Amerika og grenser til Brasil i sør og øst, samt Surinam i vest.

Motoren til den nye bæreraketten Vega C testes på rombasen i Kourou.

Motoren til den nye bæreraketten Vega C testes på rombasen i Kourou.

Foto: ESA

Dermed er det den franske romorganisasjonen CNES som står for driften av rombasen på vegne av ESA, og mye av arbeidsspråket og bedriftskulturen er fransk.

- Vi har 22 kontorer over hele verden som hjelper norske bedrifter med å etablere seg i utlandet og har spesielle tjenester for dette. De som er interessert i å høre mer om disse mulighetene må gjerne ta kontakt, sier Flack.

Kan gi synergier hjemme og internasjonalt

- Kontraktene på den europeiske rombasen er treårige kontrakter med sikre inntekter i et internasjonalt marked, på et felt der norsk næringsliv har kompetanse som kan gi gode synergier, sier Jon Harr, avdelingsdirektør innen næringssutvikling og nasjonal rominfrastruktur ved Norsk Romsenter.

Han har jobbet ved rombasen i Kourou som oppskytingsleder og kjenner derfor både rombasen og bedriftskulturen til CNES og ESA godt.

Ariane 5 skytes opp fra rombasen i Kourou.

Foto: ESA/Arianespace

- Mulighetene for å utvikle synergier gjelder ikke bare i forhold til virksomhet i Sør-Amerika men også i Frankrike, såvel som i Norge og den nye rombasen til Andøya Space som nå bygges på Andøya, sier Harr.

Dessuten er kontraktene en mulighet for å bli kjent med aktivitetene på en rombase og hva et slikt anlegg trenger av tjenester til drift og vedlikehold. Ikke minst med tanke på å konkurrere om kontrakter for oppussing og nyinvesteringer til rombasen senere.

Industridag og omvisning på rombasen

- Bedrifter som er interessert i å søke på kontraktene i Kourou må legge inn et tilbud, en såkalt tender, i ESAs system ESA-STAR. Norsk Romsenter gir gjerne tips og hjelp til søknadsprosessen, sier Harr.

Nærmere beskrivelser av de ledige kontraktene og mer informasjon om Kourou og søknadsprosessen finner du her.

Interesserte bedrifter har mulighet til å bli bedre kjent med både ESA og rombasen, kontraktene og søknadsprosessen 8. og 9. juni i Paris.

Den 28. og 29. juni blir det omvisning på rombasen i Kourou med mulighet til å møte representanter fra både CNES og ESA. 

Kontakt

Simon Flack – Koordinator, romindustri – Innovasjon Norge – simon.flack@innovasjonnorge.no – 909 92 724

Jon Harr – Avdelingsdirektør, næringsutvikling og nasjonal rominfrastruktur – Norsk Romsenter - jon.harr@spaceagency.no – 906 41 665