Til hovedinnhold

Ti ting du ikke visste om astronauter

ESA søker nye astronauter. Her er ti ting du kanskje ikke visste om jobben.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
12. mars 2024
Den italienske ESA-astronauten Luca Parmitano på romvandring.
Den italienske ESA-astronauten Luca Parmitano på romvandring.Foto: ESA

1: Må gjøre alt vedlikehold selv

På romstasjonen utfører astronautene vitenskapelige eksperimenter for romorganisasjonene og deres samarbeidspartnere innen forskning, undervisning, næringsliv og innovasjon. Men mye av arbeidstiden til astronautene går også med til å vedlikeholde romstasjonen og oppgradere eller skifte ut utstyret der. Skal noe nytt installeres eller noe gammelt repareres, må astronautene gjøre dette selv.

2: Rengjør en gang i uken

Også i rommet må det gjøres rent med jevne mellomrom, som i hvilket som helst hjem eller arbeidsplass. På romstasjonen er det som regel ryddig, for ingenting kan sveve fritt rundt i vektløsheten, men det må også være rent. Her er den faste rengjøringsdagen lørdag. Da støvsuger astronautene "soverommene" sine, vasker flater og utstyr, og pakker ned søppel.

3: Nys nedover!

På romvandringer bør astronautene ikke nyse på innsiden av hjelmen, for de kan ikke tørke av den. Med romdrakten på kan de heller ikke nyse i armen. I stedet må de nyse nedover mot sitt eget bryst, for å unngå dråper på hjelmen. Inne på romstasjonen bør astronautene nyse i papir, for dråpene fra nysing vil ikke falle ut av luften slik de gjør på jorda, men fortsette å sveve rundt i vektløsheten.

4: Får ta med seg noen eiendeler

Astronautene får ta med seg noen personlige eiendeler opp til romstasjonen. Dette er ofte bilder, flagg, klistremerker og andre mindre ting, men noen astronauter har tatt med seg instrumenter som saksofon. De tar også med seg musikk på minnepinner. Denne musikken blir spilt når de våkner opp slik at de skal huske at de er i rommet og ikke bli overrasket over mangelen på tyngdekraft.

5: Sport i rommet

Astronautene må trene mye, både når de er i rommet og på jorda, men i den begrensete plassen de har, er det ikke lett å drive med sport. Flere astronauter har likevel vært med på kjente maratonløp på tredemølle på romstasjonen. En av Apollo-astronautene testet golfslag på månen for å se hvor langt ballen gikk, noe som var flere kilometer.

ESAs franske romfarer, Thomas Pesquet, løper på tredemøllen på romstasjonen. Thomas var på romstasjonen i seks måneder i 2016/2017 og skal tilbake i 2021.

ESAs franske romfarer, Thomas Pesquet, løper på tredemøllen på romstasjonen. Thomas var på romstasjonen i seks måneder i 2016/2017 og skal tilbake i 2021.

Foto: NASA/ESA

6 Medisinsk behandling

Noen av astronautene er utdannet lege, men det er ikke alltid de er ombord på romstasjonen. Derfor får alle astronautene grundig medisinsk opplæring i tilfelle noen blir syk eller skadet på romstasjonen. De får også trening i tannlegearbeid i tilfelle noen får tannpine.

7: Å bevege seg i vektløshet

På romstasjonen lærer astronautene raskt å bevege seg i vektløsheten, ved å skyve fra veggene og bruke håndtak som finnes der. Men det har skjedd at astronauter har blitt svevende "fast" i moduler med stor avstand mellom veggene. De måtte da prøve å nå nærmeste vegg ved hjelp av svømmebevegelser, eller vente på strøm av luft som kunne dytte dem litt på vei.

8: Romsyke

Selv om astronautene får mye opplæring og mye trening før de skytes opp blir flere av dem romsyke når de kommer opp i rommet. Kvalme, svimmelhet og hodepine er vanlig, men går over etter noen dager. Når astronautene kommer tilbake til jorda må de venne seg til tyngdekraften her. 

ESAs danske astronaut Andreas Andreas måtte blant annet lære å sy i hud og trekke tenner for å kunne reise til romstasjonen.

ESAs danske astronaut Andreas Andreas måtte blant annet lære å sy i hud og trekke tenner for å kunne reise til romstasjonen.

Foto: ESA

9: Smuling forbudt

Astronautene på romstasjonen har mye forskjellig mat med lang holdbarhet. De har til og med en egen kaffemaskin på romstasjonen. Det eneste som ikke er lov er mat som smuler og som kan sveve rundt og samle seg i luftsystemet ombord. Derfor brukes salt og pepper og andre krydder i flytende form i rommet. Av samme grunn må astronautene også ta av seg sokkene sine forsiktig, slik at de ikke sprer masse hudpartikler.

10: Er gift med hverandre

Jobben som astronaut krever mye tid borte fra hjemmet, ikke bare til oppdrag i rommet, men til trening og opplæring verden over, og lange karantener både før og etter oppskyting. Dermed er kanskje familielivet lettere når ektefellen har samme jobb og begge vet på kroppen hvor mye jobben krever.