Til deg som vil bli astronaut
Hvis du noen gang har vurdert å bli astronaut, er det nå du skal søke. Det kan bli mange år til neste gang sjansen byr seg.
Everyday
12. mars 2024
Fredag 18. juni går fristen ut for å søke om å bli astronaut i ESA, Europas romorganisasjon. Når du opp i konkurransen, blir du første nordmann i rommet.
Europa satser på romfart
For første gang på over et tiår søker European Space Agency (ESA) etter nye astronauter. Ingen fra Norge har så langt klart å nå helt til topps.
Nå er det nye muligheter for at en norsk søker kan kapre en av verdens mest spesielle jobber. Arbeidssted kan bli den internasjonale romstasjonen, en ny romstasjon rundt månen og selve månen.
ESAs italienske astronaut Samantha Cristoforetti i Cupola på den internasjonale romstasjonen.
Foto: ESA.
Som utvalgt astronaut jobber du for ESA og Europa, men du vil garantert bli et av Norges mest kjente mennesker og en viktig representant for nasjonen vår. Du får en unik trening og en meningsfull jobb, selv når du ikke befinner deg i verdensrommet.
Sverige og Danmark har oppnådd å få astronauter i ESA. Norge ligger godt an denne gangen, hvis vi får gode søkere. Sjansen for at en av de fire til seks personene som blir utvalgt er norsk, har aldri vært større.
Gateway, den planlagte internasjonale romstasjonen rundt månen, med et Orion-fartøy som er på vei til å dokke.
Illustrasjon: NASA
Konkurransen er naturligvis hard, men hvis du ikke søker, vil du aldri få vite om du faktisk hadde klart å komme gjennom nåløyet.
Hva må du ha?
Du må ha utdanning på masternivå eller høyere fra et universitet eller forsvaret. Tidligere europeiske astronauter har blant annet vært forskere, leger, ingeniører, fysikere og testpiloter. De nye astronautene kan ha bredere yrkesbakgrunn, men søkerne må ha bakgrunn fra medisin, ingeniør-, teknologi- eller realfag.
Du må ha tre års arbeidserfaring og sterk motivasjon, noe som du beskriver i et motivasjonsbrev når du søker.
Du må være statsborger i et ESA-land (Norge er ESA-medlem).
Du må kunne fremvise en legeattest klasse 2 fra en flylege som viser at du oppfyller helsekravene for minimum et privat flysertifikat. Du trenger ikke å ha flysertifikat. Husk å bestille time hos flylege i god tid før søknadsfristen.
Fullstendig liste over kvalifikasjoner og forklaringer kan leses på ESAs nettsider (engelsk).
Hvordan søker du?
Du søker elektronisk på ESAs egne sider. Her finner du også mye mer informasjon om prosessen. Du kan søke til og med 18. juni 2021.
Der må du lage en konto og svare på noen spørsmål. Deretter må du laste opp disse dokumentene:
- En Europass CV (på engelsk).
- Et motivasjonsbrev (på engelsk).
- En kopi av passet ditt.
- En legeattest fra en flylege som viser at du oppfyller helsekravene for minimum et privat flysertifikat.