Til hovedinnhold

Tre nye europeiske servicemoduler til Orion

Norge er blant landene som leverer teknologi til NASAs nye månefartøy.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
12. mars 2024
Orion er romfartøyet i NASAs nye måneprogram Artemis.
Orion er romfartøyet i NASAs nye måneprogram Artemis.Illustrasjon: NASA/ESA/ATG Medialab

Orion er romfartøyet som skal frakte astronauter til månen og tilbake i NASAs nye måneprogram Artemis.

Orion består av en bomodul, en servicemodul, en moduladapter og solcellepaneler. Under ferden oppholder astronautene seg i bomodulen hvor de kan styre romfartøyet om nødvendig.

I servicemodulen sitter systemene som sørger for strøm fra solcellepanelene til resten av romfartøyet, samt systemene for luft og varme til bomodulen. Her er det også plass til forsyninger, festepunktene til solcellepanelene, 33 små og store rakettmotorer for styring av romfartøyet, og mer enn 8 tonn drivstoff til dem.

Servicemodulen er fire meter høy og fire meter i omkrets. Når begge solcellepanelene er foldet ut er bomodulen 19 meter bred.

Moduladapteren forbinder de livsviktige systemene for strøm, varme, vann, luft og kommunikasjon og i servicemodulen til bomodulen.

Godt europeisk-amerikansk samarbeid

Bomodulen til Orion lages av NASA og deres samarbeidspartnere og leverandører i den amerikanske romindustrien. Det samme gjelder moduladapteren.

Servicemodulen og solcellepanelene leveres til NASA av den europeiske romorganisasjonen ESA og deres samarbeidspartnere og leverandører i den europeiske romindustrien.

Norge er blant de europeiske landene som leverer teknologi til servicemodulen til Orion.

Norge er blant de europeiske landene som leverer teknologi til servicemodulen til Orion.

Grafikk: ESA

Det er Airbus som bygger servicemodulen, med underleverandører i Belgia, Danmark, Frankrike, Irland, Nederland, Norge, Spania, Sveits og Tyskland.

I Norge er det Prototech i Bergen som leverer teknologi til servicemodulen til Orion. Dette er spesialfiltre som holder vann ute fra rørene som fører luft i servicemodulen og bomodulen.

Prototech har levert teknologi til en lang rekke romferder og romforskning, fra sjeldne lyn i atmosfæren til plantevekst i rommet til romteleskopet Euclid.

Seks europeiske moduler til måneferdene

Tirsdag 2. februar 2021 kunngjorde ESA at de har underskrevet kontrakt med Airbus om tre servicemoduler til for Orion og NASA. Disse servicemodulene skal brukes til de planlagte måneferdene Artemis IV, Artemis V og Artemis VI.

Fra før har ESA levert eller holder på å levere servicemoduler til de tre første Artemis-ferdene.

- Denne kontrakten fordobler Europas forpliktelser om å levere teknologi som trengs for å sende menneskeheten til månen med Orion, sier David Parker, ESAs direktør for bemannet og robotisk utforsking ved ESA.

- Sammen med modulene som vi bygger for månestasjonen Gateway, garanterer dette at ESAs astronauter blir med på utforskingen av solsystemet, og sikrer arbeidsplasser og teknologisk kunnskap i Europa, sier Parker til ESA.

Den europeiske servicemodulen er en av tre hovedmoduler på Orion.

Den europeiske servicemodulen er en av tre hovedmoduler på Orion.

Grafikk: ESA

Gateway er den nye internasjonale romstasjonen som skal bygges i bane rundt månen. Det gjøres for å kunne bruke Gateway både som forskningslaboratorium i rommet, slik romstasjonen i bane rundt jorda er nå, men også være utgangspunkt for ferder ned til månens overflate og lenger ut i rommet.

- Europa har nå startet på et nytt tiår med utforsking, sier Andreas Hammer, sjefen for utforsking av rommet ved Airbus.

- Å bygge seks servicemoduler til Orion er et sant eventyr for oss. Denne nye avtalen vil gjøre flere måneferder mulig gjennom godt internasjonalt samarbeid, sier Hammer til ESA.

Bygger også månestasjon sammen

Det første Orion-fartøyet er forlengst bygget og ferdig testet. Den første Orion-ferden til månen, kalt Artemis 1, skal etter planen skje i slutten av 2021.

Orion nærmer seg Gateway ved månen, med jorda og Mars i bakgrunnen.

Orion nærmer seg Gateway ved månen, med jorda og Mars i bakgrunnen.

Illustrasjon: NASA

Artemis I blir en ubemannet ferd, men på den neste, Artemis II, blir astronauter med til månen. Denne ferden er lagt til 2023. Det er også Artemis-ferdene som skal bygge Gateway ved månen.

ESA skal bygge to av modulene til Gateway, en bomodul og en modul for dokking og kommunikasjonsystemer. De første eksperimentene på Gateway er allerede valgt ut.