Til hovedinnhold

Innovasjonstilskudd for norsk romteknologi

Innovasjonstilskudd for norsk romteknologi (følgemidler) er en tilskuddsordning som fordeles av Norsk Romsenter på årlig basis. Søknadsfristen er 1. november 2024. 

Årets utlysning «Innovasjonstilskudd for norsk romteknologi» (tidligere kalt følgemidler) er rettet mot både bedrifter og forskningsmiljøer. Midlene skal gå til innovasjonsprosjekter som har eller kan få leveranser til internasjonal romvirksomhet, eller innen anvendelsesområder av stor betydning for Norge. 

Utlysningen for 2025 vil prioritere små- og mellomstore bedrifter, i tillegg til aktører som ikke tidligere har mottatt tilskudd fra Norsk Romsenter, eller hatt tidligere kontrakter i ESA.

Følgemidler er innmeldt til etter Gruppeunntaksregelverkets artikkel 25 (GBER art. 25) og følger statsstøtteregelverket og regelverket for økonomistyring i staten. I årets utlysning er det åpent for å søke om tilskudd til FoU-prosjekter som enten er forstudier, industriell forskning eller eksperimentell utvikling.

Hvem kan søke

Norske bedrifter og forskningsmiljøer som har eller kan få leveranser til internasjonal romrelatert virksomhet (f.eks. ESA, EU og/eller kontrakter i det kommersielle rommarkedet) kan søke på tilskuddsordningen. Utlysningen er åpen for alle kategorier av bedriftsstørrelser (små, mellomstor, stor). Søker må ha norsk organisasjonsnummer. 

Dersom søker har med seg samarbeidspartnere og/eller FoU-leverandører i prosjektet, må disse være uavhengige av hverandre. Med dette menes at den ene ikke kan ha kontrollerende innflytelse over den andre. 

Samarbeidspartner

  • Samarbeidspartnere inngår i faktisk samarbeid med prosjektansvarlig, som blant annet innebærer at de deler både risikoen i prosjektet og resultatene som kommer ut av det. De samarbeidspartnerne som får dekket deler av sine prosjektkostnader gjennom vår støtte, blir mottakere av statsstøtte. 
  • Alle samarbeidspartnere må ha synliggjorte kostnader i prosjektet, men de kan velge å ikke få dekket kostnadene gjennom vår tildeling. 

 

Fou-leverandør

  • Norske og utenlandske forskningsorganisasjoner og andre kompetansemiljøer kan delta i prosjektet som FoU-leverandører, med ansvar for å utføre FoU-arbeid på oppdrag fra organisasjonene i prosjektet. FoU-leverandører skal ikke bidra til å finansiere prosjektet, og har derfor vanligvis ikke rettigheter til prosjektresultatene. De leverer et arbeid på oppdrag, og får betalt for dette arbeidet til markedspris. Dersom en FoU-leverandør likevel skal ta del i rettigheter til prosjektresultatene, må prisen på det avtalte oppdraget justeres ved at markedsverdien på rettighetene trekkes fra prisen. 

 

Hvilke type prosjekter kan få finansiering

Tilskuddet skal være en risikoavlastning til innovative prosjekter, som kan styrke konkurranseevnen til norsk romrelatert næringsliv. Det forutsetter at det er en romkomponent i løsningen, og at prosjektet har en betydelig risiko. Et tilskudd må være utløsende for prosjektet. Tilskuddsandelen i prosjektene kan være fra 250 000 kr opp til  2 000 000 kr. Prosjektene kan tidligst begynne 1. januar 2025, og man kan tidligst ta med kostnader fra denne datoen. Prosjektets varighet er fra minimum 6 mnd til 18 mnd. De som får innvilget tilskudd i år må levere siste faktura senest 1. desember 2026. 

 

Vurderingskriterier

Romrelevans 

For å være i posisjon til Norsk Romsenters innovasjonstilskudd må innovasjonsideen være relevant, og ha en tilknytning til romvirksomhet/romteknologi.

Bærekraft

Alle søkere vil også bli vurdert på i hvilken grad man kan bidra til å løse bærekraftsutfordringene. Næringslivet og forskningsmiljøene har en nøkkelrolle i arbeidet med å realisere at fremtidens løsninger er bærekraftige, slik det er målsatt gjennom de globale bærekraftsmålene. 

Innovasjonshøyde

Det vil vurderes om innovasjonsidéen er nyskapende og original, sammenlignet med eksisterende løsninger, i et internasjonalt perspektiv.

Ringvirkninger og verdiskaping i Norge

Det samlede verdiskapingspotensialet løsningen vil ha for alle aktørene som er med i prosjektet, samt andre resultater i form av bedre tjenester, høyere kvalitet eller positive samfunnseffekter vil bli vurdert.

Gjennomføringsevne

Søker må ha nødvendig ressurser og relevant kompetanse tilgjengelig for å levere på prosjektet. Økonomisk gjennomføringsevne vil også bli vurdert.

Strategi og ambisjon (vekstpotensial) 

Søker må sannsynliggjøre at et tilskudd kan gi muligheter for et større prosjekt i ESA, leveranser til internasjonal romvirksomhet, resultere i et kommersielt produkt på markedet eller innen anvendelsesområder av stor betydning for Norge.

Utløsende effekt 

Norsk Romsenter støtter prosjekter som har en risikoprofil som tilsier at aktøren ikke vil kunne gjennomføre prosjektet uten støtten. Det skal begrunnes godt hvorfor det er nødvendig med tilskudd for prosjektets hurtighet, kvalitet og omfang.

 

Hva kan tilskuddet brukes til

Tilskuddet kan i hovedsak brukes til FoU-aktiviteter, slik det er definert i statsstøtteregelverket (GBER art. 25). Aktiviteter som er nødvendige å gjennomføre for å lykkes med FoU-prosjektet kan også inkluderes. 

Prosjektansvarlig skal hente inn opplysninger om kostnader fra samarbeidspartnere i prosjektet. Følgende kostnadstyper skal brukes: 

Innkjøp av FoU-tjenester

Utgifter til å kjøpe inn FoU-tjenester til prosjektet. FoU-tjenesten må være knyttet til en FoU-leverandør som skal registreres i søknadsskjemaet under «FoU-leverandør». 

Utstyr

Kostnader til utstyr som er nødvendig for gjennomføring av prosjektet. Merk at det ikke kan inngå kostnader som naturlig inngår i organisasjonens indirekte kostnader, som f.eks. kontorutstyr, pc, etc. 

Andre driftskostnader

Kostnader som er nødvendige for gjennomføring av prosjektet og som ikke er dekket av de andre kostnadstypene. 

 

Støtteintensitet

oversikt over støtteintensitet

Norsk Romsenter

Støttesatsene for industriell forskning og eksperimentell utvikling kan forhøyes ytterligere med 15 %, dersom ett av følgende vilkår er oppfylt:

Prosjektet omfatter et «reelt samarbeid» (Samarbeidsbonus)

  • mellom foretak, hvor minst én er en SMB, eller gjennomføres i minst to forskjellige EØS-stater (uavhengig av bedriftenes størrelser), og ingen av bedriftene bærer mer enn 70 % av støtteberettigede kostnader, eller
  • mellom en organisasjonen og en eller flere forsknings- og kunnskapsformidlings-organisasjoner, hvor sistnevnte bærer minst 10 % av støtteberettigede kostnader og har rett til å offentliggjøre egne forskningsresultater.​

Bedrifter som er registrert utenfor EØS kan ikke sies å «gjennomføre» prosjekter i EØS.

Med «reelt samarbeid» menes et samarbeid mellom to eller flere uavhengige parter. Videre må bedriftene enten 1) samarbeide for å utveksle kunnskap eller teknologi eller 2) samarbeide for å nå et felles mål på grunnlag av en arbeidsdeling, der bedriftene i fellesskap definerer omfanget av samarbeidsprosjektet, bidrar til dets gjennomføring og deler risikoer og resultater. Oppdragsforskning gir ikke grunnlag for samarbeidsbonus, idet man verken utveksler kunnskap/teknologi (kjøp er ikke utveksling) eller deler prosjektrisiko.

Det er viktig å merke seg at bedriftene må ha egne FoU-kostnader i samarbeidsprosjektet, som enten kan bestå av industriell forskning eller eksperimentell utvikling (det er ikke krav om at bedriftene er på samme FoU-stadium).

 

Hva omfattes ikke

Rutinemessige endringer i eksisterende produkter, produksjonslinjer, produksjonsprosesser, tjenester og andre pågående operasjoner omfattes ikke, selv om disse endringene kan representere forbedringer.

 

Rapportering og utbetaling

Tilskuddet utbetales når søker har hatt påløpte kostnader som kan dokumenteres. Utbetaling skjer ikke før utbetalingsanmodning med vedlagt regnskaps- og framdriftsrapport samt faktura er mottatt og godkjent. Disse skal være korrekt attestert, med underskrift fra prosjektleder og eventuelt regnskapsansvarlig.

Kontrakttaker skal sette opp regnskap i overenstemmelse med NRS sitt skjema for regnskapsrapport. Bare faktiske, reelle kostnader i forbindelse med prosjektet kan inkluderes. 

Utbetalingen skal normalt finne sted per 30 dager etter at rapporteringen er godkjent av NRS.

 

Sluttrapport

Sluttrapporten skal godkjennes og siste regnskapsrapport skal være underskrevet og godkjent av revisor/regnskapsfører. NRS har rett til å holde tilbake utbetaling inntil korrekt attestasjon foreligger. Kostnader til regnskapsfører/revisor bæres av kontrakttaker. 

Aktører som samarbeider kan få høyere støttesats, enten om det er private bedrifter og akademia eller flere private bedrifter i ulike EU- eller EØS-land. 

 

Praktiske opplysninger

Søknadsfristen er satt til 1. november 2024. 

Søknadsskjema og tilhørende dokumenter lastes ned og sendes utfylt til tilskudd@spaceagency.no i word-format med tilhørende vedlegg som separate filer. Søknaden skal sendes som «Søknad_Organisasjonsnavn», og vedlegg med forklarende tittel (som CV, likviditetsbudsjett, etc. 

For spørsmål om søknadsprosessen ta kontakt med koordinator for ordningen under «Kontakt». 

Søknader skal leveres i det standardiserte skjemaet. Søknader som ikke bruker NRS sitt søknadsskjema vil bli avvist. 

Søknadsskjema inneholder veiledningstekst for å hjelpe søker med utfyllingen. Om noe er uklart tar dere kontakt med kontaktpersonen for ordningen. 

VIktig: For de som fikk følgemidler for 2024, gjelder andre dokumenter. 

Dokumenter

Forskrift om tilskudd til nasjonale følgeprogrammer

For maksimal støtte, samt hva det ytes støtte til. Samlet støtte til et prosjekt kan ikke overstige forskriftens paragraf 5. Lovdata.no.

Søknadsskjema

Søknadsskjema mal

Driftsbudsjett

Mal for driftsbudsjett

Likviditetsbudsjett

Mal for likviditetsbudsjett

Sluttrapport

Skjema for sluttrapport

Ofte stille spørsmål

Hva er statsstøtte?

Som hovedregel er det forbudt å tildele støtte til foretak, fordi dette vil virke konkurransevridende. Dette gjelder uavhengig av organisasjonsform, uavhengig av om man går med overskudd osv. Det finnes imidlertid mange unntak fra forbudet, og disse fremgår av statsstøtteregelverket. Innovasjonstilskuddet regnes som statsstøtte og gis med hjemmel i EUs gruppeunntaksforordning, artikkel 25. 

Regelverket inneholder bestemmelser om hva slags aktiviteter som kan støttes, hvilke kostnader ved disse aktivitetene som kan dekkes helt eller delvis, og hva som er maksimal støttegrad (støtteintensitet) for de ulike aktivitetene.

Hva menes med et forsknings og utviklingsprosjekt (FoU)?

Et FoU-prosjekt må være målrettet og avgrenset, og mulig å skille fra organisasjonens normale drift og nøkkelaktiviteter. Målet til et FoU-prosjekt er å skape ny kunnskap eller nye ferdigheter.

Kan jeg søke om flere prosjekter samtidig?

Du kan kun ha en prosjektsøknad hvor du er prosjektansvarlig, men organisasjonen kan levere flere søknader for ulike prosjekter. Du kan fortsatt være FoU-leverandør eller samarbeidspartner i andres prosjekt. Det skal også kun være et prosjekt per søknad.

Skal MVA tas med i budsjettet?

Inngående merverdiavgift (MVA) kan ikke inngå i grunnlaget for tilskudd nå søker kan avløfte MVA via eget mva-regnskap, en mva-kompensasjonsordning og/eller nettoføringsordningen for statlige enheter.

Hvilke kostnader er godkjente?

Godkjente utgifter, også kalt støtteberettigede kostnader, kan finnes i GBER under Artikkel 25. Se også «hva kan tilskuddet brukes til». 

Hva er maksimal timesats for egne ansatte i prosjektet?

Maksimal timessats er 1,6 promille av nominell årslønn, og det er en begrensning på 1400 timer per år for prosjektet. Timesatser på over 1500 kr må begrunnes godt.

Må jeg har revisor til å attestere sluttregnskapet?

Ja, ved sluttrapportering kreves det revisorgodkjent regnskap. Dette kan ikke føres som en del av kostnadene på prosjektet. Dersom tilskuddsmottaker ikke er revisjonspliktig, kan prosjektregnskapet bli kontrollert av autorisert regnskapsfører. 

Hvordan får jeg utbetalt tilskuddet?

Prosjektansvarlig må sende en framdrifts/regnskapsrapport med påløpte utgifter som skal godkjennes av saksbehandler. Etter godkjenning kan det sendes en faktura i EHF-format med regnskapsrapporten som vedlegg til fakturaen. 

Hva skjer om prosjektets kostnader endres?

Dersom tilskuddsmottaker har lavere kostnader i prosjektet enn godkjent kostnadsramme, vil tilskuddet bli avkortet tilsvarende. Norsk Romsenter står fritt til å holde tilbake tilskuddet frem til rapportering og regnskap er blitt godkjent. Dersom kostnadene i prosjektet blir større enn budsjetter må søker finansiere dette selv.

Kontakt

Pernille Sofie Hauge
Seniorrådgiver næringsutvikling og innovasjon
E-post: pernille.hauge@spaceagency.no
Mobil: 414 50 970