Til hovedinnhold

Du bruker romteknologi hver dag!

Teknologien som er laget for utforskning av rommet har funnet veien til vårt daglige liv, og du bruker romteknologi hver dag. Blant annet brukes teknologien i dagliglivet, industrien og innen medisin. 

Oppdatert
3. oktober 2023
Bilde fra MTG satellitt av jorda.
Bilde fra MTG satellitt av jorda.

Dagligliv

Isolasjon til hus og bygninger - Laget av det samme lette og fleksible materialet som brukes til å isolere frysekamre på romfergen. Dette materialet er tynnere og isolerer bedre enn glassfiberull, men kan jobbes med og behandles på samme måte.

Batteridrevet verktøy - Teknologi opprinnelig brukt til å lage ledningsfrie driller og annet verktøy for rommet ble videreutviklet til verktøy og redskaper for hjemmet, som for eksempel batteridrevne støvsugere og skrujern.

Tøy - Materiale som puster og slipper ut fuktighet og varme, og ble opprinnelig utviklet for romdrakter, brukes i dag i blant annet klær og madrasser.

Supersterke metaller - Som også er ekstremt lette, opprinnelig utviklet for romfartøy og fly, brukes i dag i mange typer sportsutstyr, for eksempel golfklubber, tennisracketer og terrengsykler.

Sko -  Støtdempende og lett materiale utviklet for bruk i romdrakter brukes i dag blant annet i joggesko, fotformsko og slalåmstøvler. EN tidligere ingeniør fra NASA tok ideen videre til Nike.

Bedre drikkevann - Teknologi som renser vann ved hjelp av sølvioner i romfartøy ble videreutviklet til vannrensesystemer som i dag er tilgjengelig for hjemmebruk.

Bildekk - Et spesielt slitesterkt materiale opprinnelig utviklet for fallskjermen til Mars-proben Viking, brukes i dag i blant annet bildekk.

Kameratelefoner - på 1990-talle utviklet NASAs JPL laboratory kameraer som var små og gode nok for forskning i verdensrommet. Denne teknologien sitter i en tredjedel av alle kameraer i dag.

Ripefritt og UV-beskyttende glass til briller og solbriller - Ble opprinnelig utviklet av NASA for briller til sveisere som skulle beskytte dem mot blått og ultrafiolett lys i sveiseflamme.

Trådløse øretelefoner - Ble dannet av øretelefoner til piloter inspirert av kommunikasjonsteknologi for astronautene i måneprogrammet.

Smøremidler - Bedre og biologisk nedbrytbare smøremidler til biler og sportsutstyr er utviklet fra smøremidlene til de enorme kjøretøyene som dro romfergene til og fra oppskytingsrampen.

Software som fjerner vibrasjoner, skjelving og bevegelse i videosekvenser - Utviklet fra software som ble brukt for å analysere bildemateriale fra oppskytinger. Denne softwaren rensker opp videodata for privat, medisinsk og vitenskapelig bruk.

Frysetørket mat - Metoder for å frysetørke mat for astronauter slik at den holdt seg lenger og var mindre og lettere å transportere i rommet har blitt brukt til å frysetørke matvarer på jorda.

Skumplast som former seg - Ble utviklet fra skumplast laget for setene i romfartøy brukes nå i puter og madrasser som former seg etter kroppen, i skosåler og på innsiden av proteser.

Datagrafikk - Software utviklet for å styre romfartøy hjelper dataanimatører til å lage mer realistiske bevegelser for film og spill.

Støvfjerning - Instrument som måler støv i rommet kan brukes til å måle støvmengder etter støvsuging.

Industri og næringsliv

Kloakkrensing - Bedre og mer miljøvennlig rensemetoder og teknologi for kloakk og avløpsvann har blitt utviklet fra systemer og metoder brukt for å rense vann i lukkete systemer i rommet.

Logistikksystem for vedlikehold - Opprinnelig laget for oljeindustrien har blitt modifisert til bruk ombord i romstasjonen av norske Marintek.

Solcellepaneler - Solcelleteknologi utviklet for bruk i romfartøy som er langt borte fra sola og som trenger så mye strøm som mulig fra det lille lyset som finnes, har blitt videreutviklet til effektive solcellepaneler for industriell og privat bruk på bakken.

Messingoverflater - Utviklet for flyteknologi, brukes i dag i blant annet mikrochips og baderomskraner, og tåler slitasje, fuktighet og salt.

Lydbølger gjennom stein - Enorme bor til å lage tunneler med ser gjennom stein og fjell vha lydbølger som boret lager selv, videreutviklet fra romteknologi.

Digitalt lagringsmedium - Et spesielt digitalt lagringsformat som brukes for å lagre bilder fra romsonder og satellitter har blitt brukt for å skanne og lagre bilder av sidene til Vatikanets antikke bøker og dokumenter.

Software som styrer romsonder og satellitter - kan brukes til automatisering av bor i oljeindustrien.

Medisin og helse

Øretermometer - Infrarød teknologi utviklet for å måle temperaturen fra fjerne stjerner og planeter ble videreutviklet til termometre som måler temperaturen i øret på en lett og smittefri måte.

Hjertepumper - Bittesmå, kunstige hjertepumper for pasienter med hjertesykdom ble utviklet fra teknologi som pumpet drivstoff i romfergene.

Medisinske sensorer - Røntgensensorer utviklet for at romsonder skal kunne oppfatte stråling fra fjerne stjerner og galakser og mørk materie, brukes til mammografi og magnettomografi på jorda.

Kunstige lemmer - Spesielt lette og sterke metaller til bruk i romsonder har funnet nytte i proteser til idrettsutøvere og vært med på å vinne olympiske medaljer.

Insulinpumper - Små pumper som automatisk gir insulin kontinuerlig til diabetikere slik at de slipper å bruke sprøyter er utviklet fra teknologi opprinnelig ment for satellitter.

Kunstige hofteledd - En metode for å dekke metalloverflater med bittesmå diamanter for å gjøre overflaten ekstremt slitesterk utviklet av romingeniører brukes blant annet til å gjøre kunstige hofteledd sterkere.