Jordobservasjon er et samlebegrep på all virksomhet knyttet til innsamling av informasjon om jordas overflate eller atmosfære ved hjelp av instrumenter i satellitter.
Styrken til satellittmålinger er at de gir systematiske og relativt hyppige opptak over store områder. Målingene bidrar til å overvåke jordas klima og miljø og å kartlegge ressursene.
Norsk Romsenter representerer Norge i de forskjellige ESA-komiteene som fatter beslutninger om bygging av nye satellitter og bruk av de som er i bane.
I tillegg har Norsk Romsenter en viktig rolle i å veilede norske bedrifter og institutter i deres forhold til ESA. Det er også viktig for Romsenteret å stimulere til at data fra satellittene blir brukt på en samfunnsnyttig måte.
I fremtiden vil jordobservasjonssatellittene bare bli enda viktigere for å holde øye med jordas klima, miljø og ressurser.
Den europeiske romorganisasjonen ESA har en serie med jordobservasjonssatellitter som overvåker miljø og klima.
Disse kalles for Earth Explorers:
- CryoSat måler areal og tykkelse av isen i polområdene.
- GOCE er en tyngdefeltsmåler.
- SMOS undersøker saltholdigheten i havoverflaten og fuktigheten i jordsmonnet på land.
- Swarm undersøker jordas magnetfelt.
- ADM-Aeolus måler vindene i atmosfæren.
- EarthCARE skal undersøke betydningen av skydekke og aerosoler i den globale oppvarmingen.
De europeiske landene samarbeider om jordobservasjon, klimaforskning og samfunnssikkerhet i Copernicus-programmet.
Satellittene i Copernicus programmet kalles for Sentinelserien og skal blant annet holde øye med jord-, vann- og luftkvalitet, oljesøl, miljøet i polare områder, areal- og vegetasjonsendringer, langtransportert forurensning, varsle om ultrafiolett stråling og klimagasser, samt gi tjenester som kan dempe effektene av katastrofer, støtte grensekontroll og kampen mot internasjonal kriminalitet og terrorisme.
De første Sentinel-satellittene ble skutt opp i 2014. En ny generasjon med meteorologiske satellitter er også på vei.