Norge skyter opp ny vokter i rommet
NorSat-4 skal overvåke skipstrafikk, og teste lavlyskamera og kryptering i bane.
Berit Ellingsen
15. januar 2025
Oppdatering 15. januar 2025
Den nye nasjonale satellitten NorSat-4 ble skutt opp tirsdag 14. januar 2025, klokken 20.09 norsk tid.
I løpet av natt til onsdag fikk kontrollrommet kontakt med satellitten, og alt ser bra ut.
Oppskytingen ble gjort av SpaceX med en Falcon-9-bærerakett fra Vandenberg Space Force Base i California. Ferden har navnet Transport-12 og tok flere småsatellitter av ulik størrelse opp i rommet.
NorSat-4 skal først og fremst, i likhet med de andre nasjonale satellittene NorSat-1, NorSat-2 og NorSat-3, overvåke skipstrafikk fra bane.
I tillegg har NorSat-4 to andre nyttelaster ombord, et lavlyskamera og en krypteringsløsning. Begge disse er ny teknologi som skal demonstreres i rommet.
NorSat-4 veier cirka 35 kilo, og måler 76 x 83 x 43 centimeter når antennene og solcellepanelene er foldet ut.
Se opptak av oppskytingen med SpaceX her.
Selve oppskytingen er ved T 0:00:00.
Landingen av rakettrinnet som skal brukes på nytt, er ved T + 00:07:38.
NorSat-4 blir frigjort fra raketten ved t +02:18:35. Den forsvinner ut i rommet oppe til høyre i bildet.
Les mer om de norske satellittene her.
Slik ser NorSat-4 ut før oppskytingen den 14. januar 2025.
Foto: SFL
Svært nyttige data over skipstrafikk
Hovednyttelasten på NorSat-4 er en mottaker som fanger opp signalene fra antikollisjonssystemet Automatic Identification System (AIS). Dette systemet er alle skip over 300 bruttotonn pålagt å ha ombord.
AIS-signalene viser et skips posisjon, fart, retning og identifikasjon, og brukes av satellitter til blant annet å sikre trygg maritim trafikk, oppdage ulovlig fiske, smugling og annen kriminalitet, overvåke grenser og sikre maritime områder, og mer.
Kystverket eier og drifter AIS-systemet for Norge og deler informasjonen videre med andre brukere som Forsvaret, andre etater og private bedrifter og organisasjoner.
– Denne satellitten befester Norges evne til å holde oversikt over hva som foregår i våre havområder. Det er av ekstra betydning i dagens geopolitiske klima. Norsat-4 er et viktig tilskudd til vår tekniske infrastruktur, sier kystdirektør Einar Vik Arset.
NorSat-4 sin AIS-mottaker er laget av Kongsberg Discovery og er av samme type som de ombord på de andre nasjonale satellittene NorSat-1, -2 og -3.
To typer ny teknologi
I tillegg har NorSat-4 to nyttelaster med ny teknologi som skal demonstreres i rommet.
Den ene er et kamera som skal brukes til havovervåking. Det skal kunne oppdage skip som er lengre enn 30 meter, også i mørketid og ved dårlige lysforhold. Dette lavlyskameraet er utformet og eid av FFI, og utviklet og bygget av det franske firmaet Safran Reosc.
Den andre nyttelasten krypterer all kommunikasjon med satellitten, inkludert telemetri, kommandoer, og data som genereres ombord.
Denne krypteringsnyttelasten er bestilt av FFI og bygget av det norske firmaet EIDEL.
– AIS-opptak fra satellitt var et stort fremskritt da vi demonstrerte det i 2010, men vi har sett behov for andre sensorteknologier som kan verifisere AIS-meldingene, samt komplettere overvåkingsbildet Navigasjonsradardetektoren på NorSat-3 og dette nye kameraet er FFIs siste bidrag til nasjonal maritim overvåking via satellitter, sier forskningsdirektør Trygve Sparr ved FFI.
Norges satellitter, både tidligere, nåværende og kommende.
Illustrasjon: FFI
Styres fra kontrollrom i Oslo
NorSat-4 skal gå i polar solsynkron bane i 590 kilometers høyde. Her vil den nye norske satellitten bli styrt fra kontrollrommet til Statsat på Skøyen i Oslo.
Etter oppskytingen slippes NorSat-4 løs fra bæreraketten, noe som vil skje cirka klokken 22.10 norsk tid. De første signalene fra NorSat-4 forventes å komme inn en halv time senere. Så skal den nye norske satellitten kommisjoneres i noen uker.
- Da skrur vi på ett og ett system ombord og henter ned telemetri for å sjekke at alle verdier er normale. Vi kontrollerer at satellitten peker i riktig retning og skrur på nyttelastene en etter en for å teste dem, sier Eirik Voje Blindheim, prosjektleder for NorSat-4 ved Norsk Romsenter.
- Skipsovervåkingen blir prioritert, så de første AIS-dataene fra NorSat-4 vil nok komme inn etter bare noen dager, sier Blindheim. Han skal selv være til stede på oppskytingen hos SpaceX i California.
- Det er noe jeg ser frem til. Vi har hatt et godt samarbeid med alle involverte i prosjektet, og det blir spennende å endelig få se hvordan nyttelastene virker i bane, sier Blindheim.
Utviklet av Norsk Romsenter
NorSat-4 er bygget av Space Flight Laboratory (SFL) i Canada.
Kystverket har finansiert byggingen av NorSat-4 og eier AIS-mottakeren ombord. FFI eier de to teknologidemonstrasjonene ombord.
Norsk Romsenter har ledet utviklingen av NorSat-4, som startet i 2019.
-NorSat-4 inngår i porteføljen av nasjonale mikrosatellitter for maritim overvåking, og Norsk Romsenter er ansvarlig for å vedlikeholde denne kapasiteten. Eldre satellitter fases etter hvert ut, og NorSat-4 er et svært viktig tilskudd for både å vedlikeholde tilgangen på AIS-data og prøve ut ny teknologi, sier Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør i Norsk Romsenter.
-Både lavlyskameraet og krypteringsnyttelasten vil bane vei for nye tjenester og mer robust rominfrastruktur. Dette er svært viktig i den videre utviklingen av vår nasjonale egenevne i rommet, avslutter Hauglie-Hanssen
Kontakt
Eirik Blindheim – Prosjektleder for NorSat-4 – Norsk Romsenter - 402 18 130
Marianne Moen – Kommunikasjonssjef – Norsk Romsenter – 480 63 743