ESA Phi-Lab Norway åpnet i Tromsø
Det nye innovasjonssenteret skal fremme løsninger for og i Arktis, og vil ha åpen utlysning fra 15. september.
Berit Ellingsen
29. august 2024
ESA Phi-Lab (Φ-lab) er et innovasjonssenter opprettet av den europeiske romorganisasjonen ESA for å utforske og utvikle nye teknologier og metoder for å forbedre jordobservasjon, det vil si overvåking av og forskning på jorda fra rommet.
Nå har Norges egen Phi-Lab, ESA Phi-Lab Norway, åpnet. Det skjedde i det gamle Nordlysobservatoriet i Tromsø onsdag 28. august 2024.
ESA Phi-Lab Norway skal bidra til utviklingen av nye rombaserte teknologier og tjenester, som spesielt skal dekke arktiske behov, blant annet knyttet til forvaltning, miljø, ressurser og sikkerhet.
Derfor skal den norske Phi-Laben sette ut og forvalte forsknings- og utviklingsprosjekter for romteknologi, romsystemer og romverktøy. Disse skal frembringe og formidle pålitelig og tidsriktig informasjon til arktiske sluttbrukere.
Resultatene skal bidra til å utvikle og styrke den norske og europeiske romindustriens konkurransemessige fortrinn.
ESA Phi-Lab Norway vil ha åpen utlysning for prosjekter fra 15. september 2024.
Skal bidra til å utvikle industri
ESA Phi-Lab Norway er ledet av Kongsberg Satellite Services (KSAT) i samarbeid med NORCE, Universitetet i Tromsø, Norinnova, Akvaplan-Niva og Jordobservasjon Tromsø. Samarbeidet skal også utvides til å inkludere Norsk Polarinstitutt og Meteorologisk institutt.
Den norske Phi-Laben har et budsjettet på cirka 100 millioner kroner, hvor omtrent halvparten er finansiert gjennom ESA og resten er finansiert nasjonalt.
– Vår målsetting er at den arktiske Phi-Laben skal bli en attraktiv møteplass for forskning og innovasjon for å utvikle og styrke Tromsøs posisjon som et ledende internasjonalt senter for romvirksomhet, sier Jan Petter Pedersen ved Jordobservasjon AS.
Pedersen er en av nøkkelpersonene bak etableringen av Phi-laben i Tromsø.
- Arktis er blitt et fokusområde i bred forstand, og Phi-laben vil bidra til å utvikle industri for å levere teknologi og operative tjenester til brukere med behov og forankring i Tromsø og i Arktis generelt, sier Pedersen videre i pressemeldingen fra ESA Phi-Lab Norway om åpningen.
Avtalen om å åpne ESA Phi Lab Norway ble signert i Tromsø i juli 2024 av (t.v.) Luca del Monte, Leder for kommersialiseringsavdelingen i ESA og Rolf Skatteboe, Administrerende direktør i KSAT.
Foto KSAT/D. Jensen
Innovasjon for Arktis
ESA Phi-Lab Norway, også kalt arktisk Phi-Lab, er det andre senteret i ESA Phi-Lab NET. Den norske Phi-Laben skal fokusere på de unike behovene i Arktis.
Dette inkluderer klimaendringer, nye økonomiske muligheter, behov for pålitelig kommunikasjon, og andre temaer der romteknologi kan spille en rolle.
Laben bygger på ekspertise fra aktører i regionen, samtidig som den åpner for deltakelse fra hele Norge og internasjonalt.
Målet er å fremme innovasjon og forskning i Arktis, skape sterke partnerskap, og bidra til løsninger som kan håndtere regionens utfordringer og muligheter.
Spesiell nytte av rombaserte løsninger
- Arktis er et område som har ekstra nytte av rombaserte løsninger, både til kommunikasjon, navigasjon og ikke minst satellittbasert klima- og miljøovervåkning, sier Maria Helene Kalkvik, rådgiver innen rombaserte tjenester ved Norsk Romsenter.
- Vi gleder oss derfor til å følge og bidra til ESA Phi-Lab Norway, og det blir spennende å se hva slags prosjekter som kommer ut av dette initiativet, avslutter Kalkvik.
Kontakt
Maria Helene Kalkvik – Rådgiver, rombaserte tjenester – Norsk Romsenter – 994 06 914