Ny studentorganisasjon skal sikre Norges fremtid i rommet
NORSTEC ble lansert på romkonferansen Spaceport Norway 2024 denne uken.
Berit Ellingsen
15. november 2024
Den nye studentorganisasjonen Norwegian Space Technology Collective (NORSTEC) har som mål å samle og koordinere innsatsen til rominteresserte studenter fra hele landet, for å sikre Norges fremtid i rommet.
NORSTEC ble etablert av representanter fra de største tekniske romstudentorganisasjonene ved universiteter som Norges tekniske og naturfaglige universitet (NTNU), Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Stavanger (UiS), Universitet i Tromsø (UiT) og Universitetet i Sørøst-Norge (USN).
Blant gjestene under lanseringen var stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle, som uttrykte sin støtte til studentene og NORSTECs arbeid.
Les mer om årets Spaceport Norway her.
Tverrfaglig samarbeid
Under lanseringen fremhevet Daniel C. Varming, medgrunnlegger og nestleder i NORSTEC og masterstudent ved Universitetet i Stavanger, viktigheten av fellesskapet sammen med sine kolleger Simen Flåtter Flo (prosjektleder), og Freider Fløan (leder). De har alle ledererfaring fra studentorganisasjoner bak seg.
– Vi er til for norske studenter som jobber med tekniske prosjekter innen romteknologi. ‘Collective’-delen i NORSTECs navn er en påminnelse om at vi alle er med på å dra lasset for å sikre vår fremtid i verdensrommet, sier Varming.
NORSTEC ble stiftet i januar 2023 og består av seks medlemsorganisasjoner: Orbit og Propulse ved NTNU, UiS Aerospace ved UiS, Portalspace ved UiO, Ignite fra UiT og Horizon fra USN.
Med nesten 400 medlemmer, åpner NORSTEC for medlemskap på tvers av studieretninger og vektlegger tverrfaglig samarbeid. Selv om organisasjonene jobber med tekniske prosjekter innen rakett- og satellittutvikling, oppfordres studenter fra alle fagområder til å delta.
– Et romprosjekt er den ultimate testen for tverrfaglig samarbeid. Vi trenger alle ingeniørfaglige retninger, men også administratorer og personer fra ikke-tekniske fagfelt. Det er en fantastisk mulighet til å inspirere yngre generasjoner med spennende prosjekter og vise hva som er mulig innen teknisk utvikling, sier Varming.
Orbit NTNU er en av de mange organisasjonene for romstudenter ved ulike læresteder i Norge.
Foto: Orbit NTNU
Tre hovedfokusområder
NORSTEC har definert tre sentrale tekniske satsingsområder for å sikre studentenes romfaglige fremgang:
1: Inkubatorprogram – NORSTEC ønsker å hjelpe nye romstudentorganisasjoner med å komme i gang, spre kunnskap og støtte rekruttering av flere studenter til romindustrien.
– Som enkeltorganisasjoner har vi en begrenset påvirkning, men ved å støtte andre studenter som ønsker å starte egne tekniske romstudentorganisasjoner, kan vi bidra til en eksponentiell vekst av rominteressen i Norge. Dette vil tiltrekke flere likesinnede og styrke romindustrien – en utvikling som er helt nødvendig for fremtiden, sier Varming.
2: Rideshare-program – For å gi romstudentorganisasjoner muligheten til å sette satellitter i bane rundt jorden, tilbyr NORSTEC et rideshare-program som reduserer barrierene for satellittoppskytning.
3: Nasjonal romhavn for studenter – NORSTEC har som mål å etablere en romhavn der studenter kan teste og skyte opp sine egne raketter. Dette vil gi norsk romstudentmiljø et viktig verktøy for læring og utvikling.
Skyte opp egne raketter
– Propulse NTNU og UiS Aerospace har gjort fantastisk innsats for å etablere oppskytningsområder for studentraketter. Denne kunnskapen og ressursene må ikke gå tapt når oppskytingene er over, sier Varming.
NORSTECs romhavn vil gi studentene muligheten til å skyte opp sonderaketter for å utføre eksperimenter og samtidig utfordre grensene for hva som er mulig.
Flere organisasjoner, inkludert Propulse NTNU og UiS Aerospace, har mål om å skyte opp egenutviklete raketter til rommet.
– Dette pågående romkappløpet blant norske studenter er akkurat den type lidenskap vi trenger for fremtiden. Hvem som kommer først er ikke viktig, men det at det faktisk skjer, sier Varming.
Romstudentorganisasjonen Portal Space ved Universitetet i Oslo.
Foto: Portal Space
Etablering og fremtidige mål
NORSTEC ble til etter Spaceport Norway-konferansen i 2023, der romstudenter fra NTNU og UiO møttes og identifiserte behovet for en nasjonal organisasjon.
- Ett år senere står NORSTEC som en viktig plattform for nesten 400 medlemmer fra hele landet, og har nylig inkludert nye medlemsorganisasjoner som Eclipse fra NMBU og Interstellar Space fra Universitetet i Agder, sier Varming.
NORSTEC har som mål å låse opp potensialet blant norske romstudenter og bidra til å utvikle Norges posisjon i romindustrien.
- Ved å samle studentene til erfaringsutveksling og fokus på sikkerhet i oppskytningsprosjekter, jobber NORSTEC for å dyrke frem en ny generasjon talent som kan drive norsk romindustri fremover, avslutter Varming.
Les mer om romstudentorganisasjonene i Norge her.
Kontakt
Daniel C. Varming – Nestleder – NORSTEC – daniel.varming@norstec.no