Til hovedinnhold

En annerledes polarekspedisjon

Norske Jannicke Mikkelsen er fartøysjef på romferden Fram2, som har planlagt oppskyting med SpaceX mot slutten av 2024.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
26. september 2024
Fram2 er en kommersiell romferd som skal skytes opp med SpaceX mot slutten av 2024.
Fram2 er en kommersiell romferd som skal skytes opp med SpaceX mot slutten av 2024.Illustrasjon: f2.com

Fram2 er en kommersiell romferd med et Dragon2-romfartøy fra SpaceX, og skal gå i polar bane rundt jorda fra tre til fem dager. 

Dette blir den første bemannete romferden til å gå i en 90 graders lav jordbane over polområdene, og slik være de første menneskene som ser nordpolen og sørpolen fra rommet.

Med på ferden er fire astronauter, ledet av entreprenøren Chun Wang fra Malta. Han vil sitte i sete 1 ombord på Dragon2-romfartøyet. Jannicke Mikkelsen er fartøysjef og skal sitte i sete 2, mens den australske polarekspedisjonslederen Eric Phillips er pilot i sete 3, og tyske Rabea Rogge er romferdsspesialist og medisinsk offiser i sete 4.

Jannicke Mikkelsen er en filmskaper som tidligere har jobbet på prosjekter knyttet opp mot kommersiell romferd og NASA. 

Fram2 har planlagt oppskyting mot slutten av 2024, men datoen er ikke fastsatt ennå.

Hode og kropp skal optimaliseres

Som fartøysjef er sikkerheten ombord mitt ansvar, både for mannskapet og selve fartøyet, sier Mikkelsen fra Longyearbyen på Svalbard, hvor hun bor og trener for å forberede seg til romferden.

Det betyr at Mikkelsen sitter i førersetet av romskipet og er astronauten som har øverste ansvar ombord, med fullmakt til å iverksette tiltak dersom sikkerheten til astronautene eller fartøyet står i fare. Dragon2 er et autonomt romfartøy der fartøysjefen og piloten jobber sammen for å utføre flygningen.

Mikkelsen og de andre astronautene på Fram2 har vært i trening hos SpaceX siden februar 2024.

- Det er mye nytt som skal læres, og til tider tung teoriundervisning og prøver som må bestås, sier Mikkelsen. 

I tillegg er det blant annet trening i sentrifuge og lange dager i simulatorer som skal etterlikne forholdene i rommet. 

- Både hode og kropp skal optimaliseres for å prestere. Jeg har for eksempel sluttet å høre på musikk når jeg er ute og jogger, og repeterer da heller alle flygningsprosedyrene og utregningene så de sitter som støpt, sier Mikkelsen.

Hver dag trener hun styrke og utholdenhet for å bygge opp kroppen til å tåle utfordringene som astronauttreningen innebærer og det å skulle være i rommet krever.

Jannicke Mikkelsen er fartøysjef på den kommersielle romferden Fram2 som skal skytes opp med SpaceX.

Jannicke Mikkelsen er fartøysjef på den kommersielle romferden Fram2 som skal skytes opp med SpaceX.

Foto: f2.com

Måtte trene seg opp etter ulykke

Mikkelsen ble invitert til å være med på Fram2 av intiativtakeren Chun Wang, som hun ble kjent med på Svalbard. Men først måtte hun bestå seleksjonskravene for astronauter. 

- Som barn ble jeg alvorlig skadet i en rideulykke og måtte trene meg opp igjen helt fra bunnen av. Det tok fem år. Derfor var jeg ganske nervøs under de grundige medisinske undersøkelsene som vi måtte gjennom for å bli godkjent som astronautkandidat. Jeg var redd for at med min historikk ville jeg bli diskvalifisert umiddelbart, sier Mikkelsen. 

Men den medisinske utredningen, som gikk over flere dager i USA, viste at ingen tidligere skade var mulig å påvise. 

- Dette er jeg helt åpen med å dele, for å gi håp til andre som befinner seg i en liknende lang opptreningsperiode i livet, sier Mikkelsen.

Ønsker å gjøre romferder mer tilgjengelig

Under Fram2 skal astronautene blant annet utføre medisinsk forskning på hvordan menneskekroppen reagerer på å være i rommet, selv i bare noen få dager.

- På den internasjonale romstasjonen begynner ikke slike undersøkelser før etter at astronautene har vært der i noen uker og kroppen har vendt seg til å være vektløs, sier Mikkelsen.

Dermed er hun nysgjerrig på å se hva slags data Fram2 kan få i den fasen der kroppen justerer seg fra tyngdekraft til vektløshet. 

- Noe av hensikten med Fram2 er å kunne gjøre romferder tilgjengelig for alle mennesker. Den medisinske forskningen vi utfører på oss selv i rommet skal bidra til en bredere forståelse av hvordan kroppen reagerer i vektløs tilstand og hvordan vi mentalt og fysisk justerer oss til de utfordringene vi kommer til å møte før, under, og etter romferden, sier Mikkelsen.

Himmelfenomenet Steve sett over Norge.

Himmelfenomenet Steve sett over Norge.

Foto: Geir T. Birkeland Øye

Folkeforskning som alle kan være med på 

Fram2 skal også bidra med innsamling av data til et norsk forskningsprosjekt med navnet SolarMaX. Det er ledet av Katie Herlingshaw, nordlysforsker ved Universitetsenteret på Svalbard (UNIS). 

Herlingshaw og gruppen hennes forsker på blant annet fragmenter og kontinuerlige emisjoner, som er auroraliknende fenomener. Et eksempel på kontinuerlige emisjoner er himmelfenomenet STEVE, som også har blitt sett over Norge. Les mer om det her

Fram2 skal ta i bruk både video og romlige datamålinger (spatial computing) for å dokumentere nordlysfragmenter, kontinuerlige emisjoner og andre sider ved nordlyset. Dette nyskapende fotografiske arbeidet er ledet av Mikkelsen, som er utdannet filmfotograf og er grunnlegger av filmteknologiselskapet O2XR.

- Vi vil se disse auroraliknende fenomenene i større detalj enn noen gang før fra verdensrommet! Det er mangel på fullfarge, høyoppløselige fotografisk data fra satellitter innen dette feltet. Derfor tar jeg med meg det nyeste innen filmfoto og filmteknologi innen romlige datamålinger, som vi har utviklet i selskapet mitt O2XR, sier Mikkelsen.

Bildematerialet tatt fra romfartøyet skal settes sammen med bilder tatt av et globalt nettverk av fotografer og folkeforskere på bakken, samt data fra flere nordlysobservatorier, for å danne en volumforståelse av nordlysfenomenene. 

- Dette fotoprosjektet er avhengig av en global deltakelse av både fagpersoner og folkeforskere. Alle som ønsker å ta bilder av nattehimmelen når Fram2 er i rommet kan melde seg på her, sier Mikkelsen.

Hun har nettopp fått sjekke fra SpaceX at det norske flagget som hun skal ha på romdrakten ser riktig ut.

- Det er en stor ære å få representere Norge i rommet, og noe jeg gjør med stolthet og glede, avslutter Mikkelsen.

Kontakt

Rolf-Harald Haugen – Chief Operating Officer – O2XR AS – rhh@o2xr.com