Utviklingsstøtte fra ESA og EU
Gjennom Norges ESA-medlemskap og EØS-avtalen finnes det mange muligheter til å skaffe utviklingsstøtte kontrakter i ESA og EU. Her viser vi noen relevante eksempler. Flere vil komme til.
Galileo og PNT
Galileo er EUs store satsing på å bygge og drive et eget system for satellittnavigasjon. Eksperter kaller fagområdet for PNT (Posisjon, navigasjon og tid) og GNSS (Global Navigation Satellite Systems).
Copernicus
Copernicus er jordobservasjonsdelen av EUs romprogram. Alle kontrakter utlyses via TED og alle EU-land kan delta i konkurransen. Norske bedrifter og organisasjoner kan delta via EØS-avtalen.
Teknologiutvikling: GSTP
Programmet skal støtte innovasjon og produktutvikling i norsk og europeisk industri
Nytt til jordobservasjon: INCUBED
Skal hjelpe deg å utvikle produkter og tjenester som drar nytte av bilder og datasett fra jordobservasjon.
Starthjelp: OSIP
Open Space Innovation Platform (OSIP) er en ordning for rask behandling av gode idéer som er helt i startfasen av sitt utviklingsløp.
Posisjon, navigasjon og tid: NAVISP
NAVISP (Navigation Innovation and Support Program) er ESAs viktigste verktøy for innovasjon og konkurransekraft innen PNT (posisjon, navigasjon tid).
Satellittkommunikasjon: ARTES Business Applications Space Solutions (BASS)
Hovedmålet med ARTES Business Applications Space Solutions er å fremme tjenester som kan tilbys ved bruk av romteknologi på helt nye områder.
Satellittkommunikasjon: ARTES Core Competitiveness (CC)
ARTES CC er dedikert til teknologi- og produktutvikling, men også til kvalifisering og demonstrasjon av de utviklede produktene.
Satellittkommunikasjon: ARTES oversikt
Satellittkommunikasjon er en kjernevirksomhet for romindustrien. Mer enn halvparten av romrelatert industri er basert på å bygge og skyte opp kommunikasjonssatellitter.
Instrumenter og eksperimenter: PRODEX
Programmet skal bidra til industriutvikling av forskingsinstrumenter og eksperimenter og gi teknisk assistanse og støtte til vitenskapelig rettede aktiviteter.