Til hovedinnhold

GridEyes tar strømnettsovervåking til nye høyder

Mer enn 80 prosent av strømbruddene i Norge skyldes trær som faller over kraftledninger på grunn av sterk vind. Prosjektet GridEyes skal bruke satellittdata til å overvåke strømlinjene. 

GridEyes skal bruke satellittdata til å se hvor trær kan falle ned på strømledninger.

Foto: GridEyes

I dag inspiserer strømleverandørene nettet ved hjelp av helikopter, droner eller mannskap på bakken. Men dette krever både mye tid og sikkerhetsforanstaltninger, er avhengig av vær og vind, og kan koste opp til 12 000 kroner per kilometer med strømlinje.

Siden satellitter kan dekke store områder på kort tid, er det mulig å bruke satellittdata til å se hvor vegetasjonen gir risiko for å komme i kontakt med strømledningene og forårsake strømbrudd og skogbrannfare.

Derfor jobber prosjektet GridEyes med å utvikle en tjeneste for overvåking av strømlinjer. Her lagesrisikokart over hvor vegetasjonen står i fare for å falle ned på strømlinjene.

Optiske satellittbilder som viser både typen og høyden på vegetasjonen og hvor nær den er strømlinjene. 

Det kombineres med sanntids og prognosedata over været i området. Slik er det mulig å lage risikokart som sier noe om faren for utfall i kraftnettet de kommende dagene.

For å gjøre dette på en kostnadseffektiv måte som ikke krever for mye datakraft eller tid, brukesmaskinlæringsalgoritmer og kunstig intelligens for å tolke satellittbildene