Til hovedinnhold

Nøyaktig værvarsel med satellitter

Dataen fra Meteosat Third Generation (MTG) vil viktige informasjon for meteorologi, oseanografi og klimaovervåking.

En av de seks MTG satellittene som skal gi mer nøyaktig værvarsel.

MTG er det største jordobservasjonsprogrammet i Europa, og utvikles og bygges av ESA.

Foto: ESA / Mlabspace, CC BY-SA 3.0 IGO

Den første værsatellitten i MTG ble skutt opp allerede i 1977. Siden den gang har disse satellittene vært sentrale for værvarslingen i Europa og gitt mer og mer nøyaktige værvarsel.

 I 2023 begynte den tredje generasjonen Meteosat-satellitter, Meteosat Third Generation (MTG), å bli skutt opp. MTG vil bestå av i alt seks satellitter. Fire av dem skal ta bilder i synlig og infrarødt lys av værsystemer og skyer.

To av de nye MTG-satellittene vil ha infrarøde instrumenter som måler temperatur og fuktighet i flere lag i atmosfæren.

Meteosat Third Generation, en av satellittene i Europas nye generasjon værsatellitter.

Illustrasjon: ESA / P. Carril

De vil blant annet kunne se farlige stormer tidligere og gi oversiktsbilder av været i hele Europa hvert 2,5 minutt, noe som vil gi forbedret værovervåking og korttidsvarsling. 

Disse satellittene vil også kunne se lyn i sanntid, samt aerosoler i atmosfæren som ofte skyldes skogbrann, vulkanutbrudd eller forurensing.

Kontinuiteten av de lange dataseriene fra Meteosat-satellittene vil være av stor betydning. De gir viktige tidsserier for meteorologi, oseanografi og klimaovervåking.

MTG-satellittene leveres og skytes opp av den europeiske romorganisasjonen ESA. Kongsberggruppen har bidratt med teknologi til disse satellittene, som bygges av romindustrigiganten Thales Alenia Space.