Til hovedinnhold

Satellitter og Norges klima- og skoginitiativ (NICFI)

NICFI er Norges største internasjonale satsing for å motvirke klimaendringene ved å beskytte verdens regnskoger.

Utsnitt av Amazonas-elven i regnskogen.

Overvåking av regnskogen er nødvendig for å kunne beskytte den.

Foto: CIFOR / Neil Palmer / CIAT

En viktig del av klima- og skoginitiativet er å overvåke regnskog ved hjelp av satellitter. NICFIs Satellite Data Program sørger for at folk over hele verden får tilgang til gratis høyoppløselige bilder av tropene.

Tap av regnskog er en stor bidragsyter til klimakrisen. Å kunne effektivt overvåke regnskogen er helt nødvendig for å vite hvordan skogen kan beskyttes. Derfor bestemte NICFI seg for å gi gratis tilgang til høyoppløselige satellittbilder over verden regnskoger til alle som ønsker det.

I september 2020 skrev NICFI en kontrakt verdt opp i mot 400 millioner kroner med Kongsberg Satellite Services og partnerne Airbus og Planet for å gi universell tilgang til slike bilder. Siden den tid har satellittprogrammet registrert mer enn 18 000 brukere fra 158 land. Programmet dekker alle de store skogområdene på jorda.

Satellittdata er et viktig verktøy i kampen mot avskoging, men krever teknisk kompetanse og mye datakraft for å utnyttes på best mulig måte. Som en del av satellittprogrammet har Norge investert opp imot 90 millioner kroner i et prosjekt som skal få flere til å benytte seg av NICFIs satellittprogram.