Til hovedinnhold

Georadaren Rimfax som forsker på Mars

Norsk bakkeradar leter etter vann og liv.

Oppdatert
5. september 2023
Perseverance-roveren på Mars
Perseverance-roveren på Mars

Forsvarets forskningsinstitutt

Nettsted

https://www.ffi.no/

Produkt

Georadaren Rimfax

Støtte

Følgemidler / Utviklingsstøtte fra ESA / ESAs program Prodex

Radar Imager for Mars Subsurface Exploration (Rimfax) er en georadar som ser ned i bakken på Mars og de geologiske lagene der.

Rimfax sitter på NASAs rover Perseverance, som leter etter spor av vann og liv på Mars og har jobbet der siden 2020. 

I tillegg tar Perseverance prøver av både overflaten og atmosfæren på vår røde naboplanet. Disse prøvene skal sendes tilbake til jorda av romfartøy som kommer til Mars senere.

Perseverance har bor og ulike instrumenter som tar prøver og analyserer overflaten på vår røde naboplanet. Til å undersøke lagene under bakken og se etter lommer av is eller vann, bruker Perseverance georadaren Rimfax.

Rimfax er norsk og levert av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Utviklingen av Rimfax startet i 2014 etter å ha blitt valgt ut av NASA som nyttelast for Perseverance, og ble ledet av Svein-Erik Hamran, den gang forskningssjef ved FFI. 

I dag styres arbeidet med Rimfax på Mars fra Senter for romsensorer og -systemer (CENSSS) ved Institutt for teknologisystemer ved Universitet i Oslo på Kjeller. Her er forskerne i daglig kontakt og samarbeid med NASA og forskerne som jobber med de andre instrumentene til Perseverance.

Utviklingen av den norske georadaren på Mars ble støttet av blant annet følgemidler gjennom Norsk Romsenter og ESAs Prodex-program.

Rimfax er den første norske nyttelasten til å lande på Mars.