Til hovedinnhold

Kamre for vekst av planter og celler i rommet

12 år med planteforsøk på den internasjonale romstasjonen kan bidra til fremtidige romferder.

Oppdatert
5. september 2023
Research on plant growth in space.
Research on plant growth in space.

Kamre for vekst av planter og celler i rommet

Nettsted

https://ciris.no/

Produkt

Kamre for dyrking i rommet

Støtte

Følgemidler / Utviklingsstøtte / ESA-kontrakter Exploration HRE

Senter for tverrfaglig forskning i rommet (Centre for Interdisciplinary Research in Space, CIRiS) ved NTNU hadde ulike planteforsøk gående ombord på den internasjonale romstasjonen i mer enn 12 år. 

CIRiS fikk støtte til disse forsøkene både gjennom følgemidler fra Norsk Romsenter og ulike kontrakter med ESA, sistnevnte innen programmet for bemannet romforskning.

I løpet av de 12 årene med norske planteforsøk på romstasjonen, undersøkte 12 ulike eksperimenter en rekke stimuli og genetiske varianter for å finne ut hva som får planter til å vokse best i rommet. 

Denne kunnskapen blir viktig for lange romferder til månen eller Mars hvor romfarerne vil måtte dyrke mye av sin egen mat.

På romstasjonen satt plantene i egne vekstkamre som var spesialbygget av CIRiS. Her ble lys, luft, vann, temperatur og tyngdekraft styrt fra et kontrollrom på CIRiS og overvåket ved hjelp av video.

Vekstkamrene ble satt på plass av astronautene på romstasjonen, som også blogget om og sendte bilder av planteforsøkene.

I 2018 vant CIRiS en utlysning fra ESA i konkurranse med bedrifter over hele Europa om å lage vekstkamre for et forsøk med vekst av lungeceller på romstasjonen.

I 2023 samarbeider CIRiS med det norske firmaet Solsys Mining om å undersøke hvordan planter kan dyrkes i overflatematerialet på månen.