Til hovedinnhold

Norsk NASA-suksess

Den norske sensoren ble en standardkomponent hos NASA.

Oppdatert
20. juni 2023
Sensonor STIM377

Sensonor

Nettside

https://www.sensonor.com/

Produkt

Gyroskoper og akselerometre

Støtte

Nasjonale følgemidler / ESA-kontrakter

Sensonor utvikler gyroskoper og akselerometre som brukes til blant annet industriproduksjon, navigasjon, kartdata, kamerastabilisering, luftfart og forsvarsindustrien.

Bedriften selger liknende produkter også til romorganisasjoner, den etablerte romindustrien, og den nye kommersielle rombransjen som kalles for NewSpace.

Mer enn 100 satellitter, romsonder, bæreraketter og rovere har eller har hatt teknologi fra Sensonor, inkludert NASAs rover Curiosity, som har forsket på Mars siden 2012.

Sensonor fikk følgemidler fra Norsk Romsenter for å teste gyroskop til bruk for rommet og la ut resultatene av denne testen i et åpent dokument. Det ble svært viktig for å få flere brukere, hovedsaklig innen NewSpace, men også innen den etablerte romsektoren.

En av Senonors kunder testet også et av deres gyroskoper på en Cube-satellitt og publiserte resultatene i en forskningsartikkel. Den viste blant annet at den norske sensoren fungerte bra i rommet.

NASA tok denne artikkelen med i en av sine rapporter og nevnte den norske sensoren spesielt. Det vakte oppmerksomhet hos flere av NASAs samarbeidspartnere, som ville ha den samme sensoren og tok den med på satellitter og andre romfartøy.

Til slutt ble den norske sensoren en standardkomponent hos NASA, som nå brukes hver gang et av deres nye romfartøy trenger gyroskop.