Til hovedinnhold

Plasmasensorer til forskning på jorda og i rommet

Plasmasensorer måler ladde partikler i verdensrommet.

Oppdatert
27. juni 2023
Multi-Needle Langmuir Probe (m-NLP) fra det norske firmaet EIDEL.
Multi-Needle Langmuir Probe (m-NLP) fra det norske firmaet EIDEL.

Eidel

Nettside

https://eidel.no/en/

Produkt

Plasmasensorer

Støtte

Nasjonale følgemidler

Eidsvoll Electronics AS (EIDEL) har utviklet ulike utgaver av plasmasensorer kalt multi-Needle Langmuir Probe (m-NLP) med støtte av følgemidler fra Norsk Romsenter gjennom flere år.

Disse plasmasensorene måler tettheten av elektroner, ioner og andre ladde partikler, høyt i jordas atmosfære, i rommet eller på andre himmellegemer.

Plasmasensorene til EIDEL var opprinnelig utviklet for bruk på forskningsraketter for å måle tettheten av elektroner i den øvre atmosfæren. Her skaper plasmaet både nordlys og romvær, som kan påvirke satellitter og annen teknologi i bane.

En nyutviklet utgave av plasmasensoren til EIDEL skal måle elektrontettheten på månens overflate i opptil en meters høyde. På månen slår lyset fra sola løs elektroner fra det skarpe og irriterende månestøvet som dekker overflaten, slik at det kan klistre seg fast til både utstyr og astronauter.

En annen plasmasensor har blitt skutt opp til den internasjonale romstasjonen, for å sitte på utsiden der og måle elektrontettheten i lav jordbane.

Også den norske satellitten NorSat-1, som holder øye med skipstrafikken for Norge, har en plasmasensor fra EIDEL. 

Det samme gjelder den europeiske-japanske romsonden BepiColombo, som er på vei til Merkur for å forske på den innerste planeten i solsystemet. Denne plasmasensoren skal måle elektrontettheten i rommet under ferden.