Til hovedinnhold

Pollenvarsel ned til 100 meter oppløsning

Airmine lager pollenvarsel med oppløsning på 3 kilometer. Planen er å forbedre varselet til en oppløsning ned til 100 meter.

Oppdatert
27. juni 2023
Pollenvarsel fra Airmine.
Pollenvarsel fra Airmine.

Airmine

Nettside

https://airmine.ai/pollen/

Produkt

Pollenvarsel

Støtte

??

Airmine fikk støtte fra Norsk Romsenter og ESA for å bruke satellittdata fra Sentinel-2, sammen med prøver tatt på bakken, til å kartlegge hvor vegetasjon som kan gi allergi befinner seg i Norge og når den har pollensesong.

Ved å bruke geolokasjon på trær av pollenallergene typer og undersøke hvordan bølgelengdene til disse endres fra vinter til sommer, kombinert med maskinlæring, kan Airmine se hvor mye det er av akkurat den allergene tretypen i området.

Slik lager Airmine pollenvarsel med oppløsning på 3 kilometer. Planen er å forbedre varselet til en oppløsning ned til 100 meter.

Andre pollenvarslingstjenester i dag viser pollenforekomsten kun for hele fylker og dermed i svært lav oppløsning.

Airmine har allerede solgt pollenvarslingstjenesten til flere norske kommuner, spesielt i det indre av Østlandet og på Vestlandet. Bedriften planlegger å utvide tjenesten til resten av Skandinavia, og både EU og USA.

Fra 20 til 25 prosent av befolkningen i Norge har en eller annen form for pollenallergi. Det koster samfunnet rundt 10 milliarder kroner per år i sykefravær, behandling, medisiner og mer.