Til hovedinnhold

Strålingssensorer for romfartøyer

IDEAS har vunnet flere kontrakter hos både ESA, NASA og andre romorganisasjoner og bedrifter.

Oppdatert
29. juni 2023
IDEAS utvikler blant annet strålingsdetektorer for romfartøyer. Dette er NORM som har vært en stor suksess for selskapet. Foto: IDEAS.
IDEAS utvikler blant annet strålingsdetektorer for romfartøyer. Dette er NORM som har vært en stor suksess for selskapet. Foto: IDEAS.

IDEAS

Nettside

https://ideas.no/

Produkt

Strålingssensorer

Støtte

Nasjonale følgemidler / ESA-støtte / ESA-kontrakter Vitenskapsprogram/TDE/GSTP

Integrated Detector Electronics AS (IDEAS) lager sensorer for høyenergetisk stråling. De fikk nasjonale følgemidler blant annet for å videreutvikle strålingssensorer for medisinske undersøkelser som mammografi til bruk for romsonder, satellitter og andre romfartøy.

Siden den gang har IDEAS vunnet flere kontrakter hos både den europeiske romorganisasjonen ESA, NASA, andre romorganisasjoner og bedrifter for å levere strålingssensorer til ulike romsonder og satellitter.

Det gjelder blant annet ESAs nye romsonde Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) som skal undersøke Jupiter og dens store måner.

På den lange ferden gjennom solsystemet til Jupiter, og ved Jupiter og månene, skal Juice måle den høyenergetiske strålingen rundt seg.

Det gjøres av instrumentet RADEM, som har strålingsdetektor fra IDEAS. RADEM er et av de få instrumentene som vil være i gang under den 8 år lange turen.

Også BepiColombo, en romsonde fra ESA og den japanske romorganisasjonen JAXA, har strålingssensor fra IDEAS. BepiColombo skal undersøke Merkur.

Partikkeldetektoren Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02) på den internasjonale romstasjonen har strålingssensor fra IDEAS. AMS-02 fanger opp høyenergetiske partikler fra kosmisk stråling for å undersøke mørk materie og mørk energi, noen av de største mysteriene i moderne fysikk og romforskning.

Teknologien og kunnskapen som IDEAS utvikler til bruk i rommet benytter bedriften til produkter som skal brukes på jorda.